Gemerské koule II
Gemerské koule jsou tradiční slovenský pokrm, který vás okouzlí jemným bramborovým těstem. Můžete podávat se zelím a masem nebo máslovou strouhankou či zakysanou smetanou.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 616 kJ / 1 820 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,35 g |
Tuky | 82,58 g |
Vláknina | 23,86 g |
Cholesterol | 321 mg |
Sodík | 946 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 217,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Část (200 g) brambor uvaříme ve slupce den před přípravou knedlíků.
Krok 2: Zbytek brambor oloupeme a nastrouháme. Vymačkáme (nejlépe přes plátno, abychom odstranili co nejvíce škrobu a aby vznikla tužší hmota). Vymačkanou vodu necháme ustát, škrob ze dna nevyléváme, můžeme ho použít na zahuštění uvařeného zelí.
Krok 3: Oloupeme brambory ve slupce a umeleme na masovém strojku nebo jemně nastrouháme. Přidáme k nastrouhaným a vymačkaným syrovým bramborám.
Krok 4: Osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a výpek slijeme zvlášť.
Krok 5: Bramborovou směs mírně osolíme, opepříme, přidáme majoránku, vejce, utřený česnek a nudličky slaniny. Promícháme a tvarujeme větší kuličky (o průměru asi 6 cm), které obalíme v hladké mouce.
Krok 6: Vaříme asi 15 minut ve větším množství osolené vody.
Krok 7: Uvařené knedlíky vyjmeme, vložíme do mísy a promícháme s výpekem ze slaniny.
Krok 8: Gemerské kuličky polijeme na talíři cibulkou osmaženou na vepřovém sádle a podáváme s uvařeným kyselým zelím.
Zveřejněno 6. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Moje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Nejnovější recepty
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno před 12 hodinami
Polévka s ratatouille
Přidáno před 12 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 12 hodinami
Medová směs s adžikou
Přidáno před 12 hodinami
Kynuté rumové muffiny
Přidáno před 12 hodinami
Fenykl restovaný s cuketou a rajčátky
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina rychlá kulajda
olivka před 1 hodinou
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 13 hodinami
Americké okurky
Ludmilka Sykorova před 13 hodinami
Kyselá polévka ze zelených fazolek
Kajkajak před 14 hodinami
Domácí kečup
zuzik8 před 15 hodinami
Plněné papriky
Cernousek před 15 hodinami
Topinka ala Mamka
Nikolina03 před 15 hodinami
Lečo - polotovar
Dagmardasa před 15 hodinami
Čínská "červená" polévka
Macca155 před 16 hodinami
Milouškovy oblíbené broskvové řezy
iveta.kroul před 17 hodinami
Tématické fráze:
gemerské koule,
gemerské gule,
cukrovi melounky,
gemerské knedlíky,
bramborove koule,
gemerské kuličky,
slovenské gule - koule,
bramborove koule cukrovi,
gemerské jiedla,
slovenské bramborové koule,
gule slovenske jidlo,
gremelské koule,
melounky-cukroví,
kynuté bramboračky koule,
gemerské gule recept,
gemelské koule,
gemeské koue,
bramborová koule cukroví,
gemerské gule-recepty,
gemerské gule recepty
Suroviny:
brambory,
slanina uzená,
vejce,
sádlo,
mouka hrubá,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
majoránka,
česnek,
mouka hladká
Komentáře (20)