Polské pirohy
Typické polské pirohy z nekynutého těsta můžeme připravit s rozličnými náplněmi. Tentokrát je naplníme vepřovým masem, kysaným zelím a hříbky. Můžeme si je dát jen tak, nebo s trochou másla a zakysané smetany.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 506 kJ / 2 750 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 162,60 g |
| Tuky | 62,40 g |
| Vláknina | 27,00 g |
| Cholesterol | 240 mg |
| Sodík | 293 mg |
| Sůl | 0,50 g |
| Sacharidy | 371,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyjeme krkovici a dáme ji vařit. Zelí dáme do jiného hrnce, podlijeme vodou, lehce osolíme a do vody můžeme hodit půlku bujónu nebo rovnou zalijeme vývarem. Maso vaříme asi 75 minut, zelí přibližně 30 minut. Houby uvaříme také. Vše necháme vystydnout.
Krok 2: Zelí zbavíme přebytečné vody. Maso, zelí i houby umeleme. Použijeme mlýnek na maso, ale pokud máme, můžeme použít i food processor. Pokud se do něj vejde vše naráz, můžeme mixovat dohromady. Směs dochutíme solí a pepřem.
Krok 3: Z hladké moukysoli a vody vypracujeme těsto, které se nebude lepit a zároveň půjde dobře vyválet. Podle konzistence přidáme mouku nebo vodu. Necháme jej odležet asi 30 minut. Těsto vyválíme na tloušťku asi 1-2 mm.
Krok 4: Sklenkou o průměru 4-5 cm vykrajujeme z těsta kolečka. Lžící nabíráme směs, klademe ji na kolečka těsta a tvarujeme pirohy do naducaných polokroužků.
Krok 5: Slepený okraj polokroužku můžeme dekorovat přimáčknutím vidličky. Pirožky dáme na pár minut vařit do lehce posolené vody.
Krok 6: Během vaření je občas zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Když jsou hotové, vyplavou na povrch.
Krok 7: Pirohy podáváme s kouskem másla a kysanou smetanou.
Zveřejněno 2. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polské pirohy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MgNQ
Moje poznámka
Polské pirohy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MgNQ
Nejnovější recepty
Dýňový chlebíček - muffiny
Přidáno před 1 hodinou
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 2 hodinami
Omeleta se žampiony
Přidáno před 3 hodinami
Vločková polévka se zeleninou trochu jiná
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové z jednoho hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vanilkové vafle
Merylas před 7 minutami
Hamburská vepřová kýta
M_J_aeden před 32 minutami
Květák a brambory zapečené s hermelínem
kimlo před 36 minutami
Lutenice - pomazánka z vařených brambor
KrisZaezemi před 48 minutami
Francouzský hruškový koláč
Darina před 51 minutami
Vepřové na houbách
Darina před 1 hodinou
Hraběnčiny výborné řezy
Rasice před 2 hodinami
Kuřecí čína
mcmiruska před 2 hodinami
Vepřová plec po venkovsku
limosek před 2 hodinami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
limosek před 2 hodinami
Tématické fráze:
polske pirožky,
polske recepty,
polské pirohy-recept,
polske pyrohy,
polské pirogy,
polské pirogi,
pirohy,
polské pirohy s mletým masem,
pirohy recept,
jak dlouho vařit pirohy,
polské pirohy s masem,
pirožky polské,
polské pirožky recept,
pirogi polské recept,
recept polskych pirohov,
pirožky recept,
pirohy v praze,
recepty na pirožky+video,
recept na pirohy,
pirogy recepty
Suroviny:
krkovice vepřová,
zelí kysané,
houby,
sůl,
pepř mletý,
bujón,
mouka hladká,
voda,
sůl
Komentáře (6)
1 kostka tvarohu+ 30dkg uvařených brambor řádně promíchat, až vznikne taková "pasta", osolit, a okořenit čersvě mletým pepřem.
Recept mám také z Polska.