Šlupky

Suroviny

90-100 g vody
lžička cukru na kvásek
15 g čerstvého droždí
300 g hladké mouky
50 g oleje
špetka soli
krystalový cukr na vyválení

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci odměřené mouky.

  2. Necháme kvásek probudit a pak vmícháme ostatní suroviny - výsledkem je pevné, ale tvárné těsto. (Pokud je třeba, můžeme po kapkách vodu přidat.)

  3. Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku a nakrájíme na dílky - celkem by jich mělo být 80-100 kusů. Na vále je necháme hodinu nakynout.

  4. Pracovní plochu si sypneme krystalovým cukrem a na něm vyválíme jednotlivé kousky těsta. (Cukr budou mít jen na jedné straně)

  5. Naskládáme je na plech s pečícím papírem cukrovou stranou nahoru a asi po 20 minutách odpočinku je prudce upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 min).

Poznámka od kuchařky

Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a voňavé karamelem.

Jsou návykové, manžela jsem musela zarazit, aby mi na ně nechodil a nesnědl je během jednoho dne.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Komentáře k receptu Šlupky

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: Ono sa to ľahko pripaľuje, len som sa otočila, že umyjem nejaký riad...a už to bolo. Síce neboli zhorené, ale na hrane, tak tie najtmavšie som rýchle skonzumovala. Ďalšie plechy som už striehla. :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: :-O ty jsi rychlík! :-D Ale máš je parádní - občas dělávám jen 80 kousků a silné jsou asi jako ty tvoje. Teď jsme je dělaly se snachou a ta vyválela opravdu jen tenké šlupičky těsta. Upekly se pěkně do křupava a nespálily, přestože byly teninké.
    Moc mě těší, že chutnají i u vás :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Sú skvelé, prudko jedlé, naozaj neodolateľné...
    Nebolo mi jasné, na akú hrúbku vyvaľkať. Asi ich mám hrubšie ako ty a mám ich aj väčšie, celkovo cca 60 ks. Určite som nepiekla dnes naposledy! Pridávam foto.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: nene, olej, taky dopíšu. Zkoušela jsem sádlo, ale těsto bylo velice tuhé.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: ďakujem ti dobrá víla, otázka bola kvôli jednému potomkovi, nemôže mlieko...tuk si dala aký? Margarín?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: dnes jsem dala vodu a přepíšu to i tady v receptu ;-) Chuťový rozdíl vidět není, hlavní chuť u těchto sladkých keksíků je sladký karamel.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Prosím, dávaš vodu do cesta, alebo mlieko? Na pekárnománii máš vodu. Alebo, ak robíš tak aj tak, je poznať chuťový rozdiel? Vďaka.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Určitě dobrota:yes::yes:Určitě vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Rajka - děkuju za vyzkoušení:-)Píšeš, že pečeš dozlatova, my máme raději takhle tmavší...to už je na každém, ať si vyzkouší, jak moc upečené mu to bude chutnat. Fotečka by nebyla?:-8
    Magdalenko, je to trvanlivé, jako suchary. Myslím, že když šlupky uzavřeš v krabičce, vydrží klidně i týden (nemám ale vyzkoušeno, u nás nevydrží:-// ) Pokud je chceš na sobotu, upeč je třeba den, dva předem a zavři.
    Yanull, taky jsem přemýšlela, jak šlupky udělat trochu jiné - napadla mě i skořice nebo vanilka....určitě to půjde, jen bych to "voňavé" dala do těsta, ne do cukru, aby se při pečení nespálilo.
    Michsamant, těsto samo o sobě nemá nějakou chuť. Soli je tam opravdu špetka, cukr jen v kvásku. Celou výslednou sladkou chuť dělá cukr, ve kterém je těsto vyváleno a pak karamel, který se z něj na okrajích udělá.;-)

    Odpovědět

  • rajka rajka

    Zkusila jsem je a chce to trochu méně péci, než je na obrázku, prostě jen do zlatova. Krásně křupou, tak si myslím, že když se uloží v suchu, vydrží dost dlouho. Jsou dobré. Dala jsem vždycky kopeček cukru, na to těsto a vyválela. Jsou pak sladké akorát. Díky za recept.

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KMoc hezké, vyzkouším.:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Cat, prosím, je to niečo ako trvanlivé pečivo? Teda,ak to chcem napr. na sobotu, kedy je optimálna doba na upečenie? Ak si odmyslíme nočné nájazdy kobyliek...
    Vyzerá to veľmi pekne a zaujímavo.
    +

    Odpovědět

  • Iriska Iriska

    Kamera, nekamera - šlupky vypadají skvěle :yes::yes:+

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Cathleen, výborný receptík, určitě ho vyzkouším. Myslíš, že bych do cukru mohla přidat trochu mleté skořice? Já jsem na ni zatížená, ale abych tím něco nepokazila, např. ten karamel. Cukr mám jen krupici, ale to by snad nevadilo. Posílám další bodík. :-p:yes: +6

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    A to cesto ma byt skor slane, ci sladke? Ten nazov sa mi paci :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: šlupky jak probudit kvásek trvanlivé slané suchary recepty sladké šlupky recept kynuté šlupky, recept trvanlive suchary recepty odměřené díly těsta zakusek z kynuteho testa suchary cathleen recepty kynuté těsto vyválet v cukru šlupky probudit kvasek trvanlivé sušenky slané recept slupky v cukru moučník "šlupky" recept na trvanlivé suchary recept na trvanlivé domácí suchary krabička na slupky sušené jablečné šlupky jablečné šlupky recept_na_trvanlivé_slané_sušenky