Majonéza podle mojí babičky
Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 024 kJ / 2 157 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,04 g |
Tuky | 222,68 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 777 mg |
Sodík | 1,90 g |
Sůl | 4,63 g |
Sacharidy | 12,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce, hořčici, cukr, sůl a ocet dáme do vyšší užší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme.
Krok 2: Při stálém šlehání postupně přiléváme olej (přidáváním oleje majolka houstne, tzn. čím více oleje, tím je majolka hustší).
Krok 3: Můžeme ještě dochutit podle toho, jestli máme rádi sladší nebo kyselejší.
Zveřejněno 28. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Majonéza podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K59Y
Moje poznámka
Majonéza podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K59Y
Nejnovější recepty
Palačinková růže
Přidáno před 6 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 23 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 23 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 23 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka z podmáslí
kyskamaryska před 34 minutami
Okurkový salát
JakubM před 37 minutami
Nejlepší špenát
harovs před 1 hodinou
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 2 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
shabby před 2 hodinami
Domácí lasagne
Veronika834 před 2 hodinami
Ředkvičková pomazánka s pomazánkovým máslem
Januli-holky před 2 hodinami
Kuřecí žaludky v lahodné omáčce
JitkaKl před 3 hodinami
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Svally_Krakonos před 3 hodinami
Tiramisu od babičky
Anny12 před 4 hodinami
Tématické fráze:
domácí majonéza tyčový mixer,
domácí majonéza podle polreicha,
vyroba domaci majonezy,
domácí tatarka podle polreicha,
majonéza z mléka,
výroba majonézy,
domácí majonéza video,
domácí majonéza tyčový mixér-bez vajec,
domaci majoneza z celých vajec,
jak vyrobit majonézu,
majonéza z mléka a oleje,
domácí majonéza z mléka,
výroba domácí majonézy tyčovým mixérem video,
majonéza z celých vajec,
domácí majonéza z mléka recept,
recept na majonézu od polreicha,
domácí majonéza recept video,
domácí majonéza z celého vejce,
domácí majonéza bez vajec,
recept majonéza
Suroviny:
vejce,
olej,
hořčice,
cukr,
sůl,
ocet
Komentáře (51)
Edit.:
Františka byla rychlejší...
jj, zodpovězeno
(jen mi přišlo, že si plete značku s druhem)
Jo a ještě já to dělám v úzké nádobce s takovým ručním šlehačem na těsno, nevím přesně, jak se mu říká, pohybuje se s tím jako pístem, na konci je dvojkolečko s otvory, myslím, že původně to bylo na sníh a říkalo se tomu tak, nevím, jestli se to ještě dnes dělá, ale je to rychlé a dokonalé. Tyčák na elektriku na to nepoužívám
spagetka:
...a osvědčenou značku oleje neprozradíte?
Jako malá holka jsem míchala majonézu pravidelně, byla to moje práce, když se dělal salát. Obyčejnou vařečkou v porcelánové misce. Olej zpočátku přidávat po kapkách, vždy důkladně promíchat, až když se dokonale spojí se základem, přikápnout další kapku. Až začne trošku houstnout, už se může olej po lžičkách. Ochucovala jsem až po řádném vymíchání základu (žloutky a olej) do podoby husté kaše.
Před lety jsem ale vyzkoušela podle internetu nový způsob s ponorným mixérem a bylo to super. Musí se ale pracovat v úzké vysoké nádobě, vše se tam dá najednou a pozvolným tahem mixéru zdola nahoru vznikne majonéza za pár vteřin.
Na toto množství oleje (2dl) se dává jedno vejce
S tou stejnou teplotou si nejsem moc jistá, protože já použiju vejce rovnou z chladničky, protože teď hned potřebuju majonézu a nebudu čekat, až dostane stejnou teplotu jako ocet či olej, který mám ve skříňce.