Kynuté super koláče
Kynuté koláčky jsou klasika, která nikdy neomrzí. Můžeme je kombinovat s různými náplněmi a pokaždé je tak mít trochu jiné. Díky použitému sádlu bude těsto krásně vláčné a koláčky vydrží dlouho čerstvé. Máslová drobenka na povrchu při každém kousnutí chutně křupne.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 37 478 kJ / 8 957 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 277,21 g |
Tuky | 109,11 g |
Vláknina | 60,99 g |
Cholesterol | 1,22 g |
Sodík | 438 mg |
Sůl | 0,98 g |
Sacharidy | 1 686,17 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 7. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté super koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVk6
Moje poznámka
Kynuté super koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVk6
Nejnovější recepty
Jahodový jogurt
Přidáno před 8 hodinami
Lotus poháry s ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno před 21 hodinami
Bramborové chipsy z HF
Přidáno 13. 6. 2025 06:00
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno 12. 6. 2025 21:11
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno 12. 6. 2025 21:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová polévka
Radka61 před 1 hodinou
Jednoduchý (ovocný) broskvový koláč s medem
La Bete před 3 hodinami
Jahodové smoothie
Valis před 9 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Vlasti80 před 10 hodinami
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Moanka před 10 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Papucel před 11 hodinami
Domácí okurková a jahodová šťáva
TotalMudla před 12 hodinami
Ražniči v pomalém hrnci
radekfiala před 13 hodinami
Borůvkový táč
Eviip před 13 hodinami
Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Jan Nemec před 15 hodinami
Tématické fráze:
kynute kolače,
kynute koláčky,
nejlepší kynuté těsto na koláče,
kynuté koláče recepty,
super.cz,
kynute kolace recept,
kynuty kolac,
nejlepší kynuté koláče,
nejlepší recept kynuté těsto koláče,
recept na kynuté koláče,
kynuté převalované koláče,
hrnkove kynute testo,
kynuté svatební koláče,
recept na kynuté svatební koláče,
super recepty,
koláce kynute,
recept na koláče bez kynutí,
super cz,
hrnkové kynuté těsto na koláč,
recept kynuté koláče
Suroviny:
mouka hladká,
sádlo,
mléko,
cukr,
droždí,
žloutek,
sůl,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
vejce
Komentáře (21)
Dokonce ani ke zmršeným obrázkům se nebudu vyjadřovat, protože jak vidět níže v komentářích, jsou někteří buď slepí, nebo nevidí, nebo nevědí jak by měl koláček s povidlím vypadat, resp. jak vypadat nemá.
Tedy k rcp:
Toto zde je jedno z nejlepších těst co znám (sádlo dělá zázraky)… O jeden level lepší už je pouze těsto, kde se polovina hladké mouky nahradí polohrubou.
Hrnkové rcp nesnáším…, ale tady to odhaduji, že mouky je asi 1kg a na kilo mouky dát „špetku soli“, tak to jedině tehdy, že máte prstíky jako ta pohádková přadlena paleček a vezmete mezi ně 3 KL soli!
Roztečená povidla?
To znám velmi dobře z vlastní amathééérské praxe. Z obrázků lze usuzovat, že autorka má povidla taky ráda a nešetřila. Já taky nešetřím a na jeden koláček dávám min. ½ KL povidel. Pokud použijete běžná, tedy povětšině „chemicky“ zahuštěná z marketu tak to ani jinak dopadnout nemůže. Pokud si je tedy nezahustíte sami.
Nejrychlejší je to např. piškotovými drobečky, ale to už není to pravé povidlové!
Další možnost je, posichrovat si to množstvím drobenky, ale ani to není spolehlivé řešení.
Už když vybírám povidla, tak v plastových kelímcích! Trochu je podlábím a občas se vyskytne poněkud tužší šarže a těmi se pak předzásobím (doma se nekazí a ani eletriku nežerou a pokud vám je nesežere mančaft, tak s věkem pouze dozrávají).
Stane-li se, že se k pečení rozhodnu ze dne na den, tak jako tady, tak řídká povidla den před pečením napaplu na plýtký talíř a nechám je volně zaschnout, příp. jim ještě trošku pomůžu v troubě, třeba i při kynutí těsta. Na vdolečky pak dávám zaschlou povidlovou „kůži“ a řidší frakci rozetřu na táče.
Další faktor neúspěšnosti je velikost koláčků! Kolikrát jste viděli moravské tvarohové svatební „půlhubky“, ať už kynuté či převalované s povidly? Pokud ano, tak tam povidla byla v množství menším než malém, pouze symbolickém. Takže chce to koláčky patřičně zplacatět a vytvořit pořádný důlek; já prodůlkovávám skoro až na plech (snad je to z přefiknutého koláčku na obrázku patrné). Pomašluji vejcem (s MLÉKEM!) dám povidla a bohatě zasypu drobenkou. A dá-li příroda, tak se dílo podaří.
Na to, jak moc koláče vyběhnou (znáte to: trochu těsta dole, tvaroh, pak nic než vzduchová bublina a dál už těsto jako Říp s rozteklými povidly) má vliv i tvaroh, resp. množství „vody“ v něm! Já měkký (nepoužívám z vaniček!!!) odvodňuji… Dnes jsem to naschvál zvážil: ze 4 kostek mi zbylo 600g!!!
Pak jsem ho naředil kapkou mléka, cukrem, žloutkem a tekutým máslem)
Uf, to sem se zase zakecal
http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2442