

Kynuté těsto na záviny, šneky, bábovky a ovocné koláče (s verzí bez vajec)
Suroviny
- I.
- 800 g polohrubé mouky
- 2 větší špetky soli
- 90 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 120 g másla nebo jiného tuku
- 2 žloutky z větších vajec
- 370 ml mléka - podle potřeby
- 42 g čerstvého droždí
- II.- (těsto bez žloutků)
- 770 g hladké mouky
- 30 g sójové mouky
- 2 větší špetky soli
- 120 g másla nebo jiného tuku
- 90 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 42 g čerstvého droždí
- 430 ml vlažného mléka
- (dvě varianty v jednom receptu : s vejci - bez vajec)
Postup přípravy receptu
Do části vlažného mléka dáme trošku cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Mouku smícháme se solí, cukrem, kůrou, přidáme rozpuštěný vlahý tuk, žloutky rozšlehané ve vlažném mléce a vše přidáme k mouce a zaděláme těsto, necháme vykynout. Já zadělávám v domácí pekárně.
Pak z těsta můžeme dělat záviny s libovolnou náplní, makovou, ořechovou apd.
Taky třeba jen vyválený plát potřít vlahým tukem, posypat sekanými oříšky s trochou cukru a svinout. Taky se dá místo oříšků posypat kakaem s cukrem, nahoře se ještě musí pokapat rozpuštěným tukem a svinout.
Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, necháme chvíli kynout, potřeme vlahým tukem, vložíme do předehřáté trouby, po zapečení už trochu volněji dopečeme. Pokud posypeme skořicovým cukrem a nakrájíme na kolečka a upečeme, máme šneky.
Tukem potírám pak i na povrchu, těsně před pečením.
Šneky dělám i s oříšky, dají se nakrájet i trošku hrubší a upéct ve formě jako růže, mezi sebou je tukem nepotírám, jen na povrchu.
Závin s libovolnou nádivkou z poloviny těsta můžeme upéct ve vymazané větší bábovkové formě. Z těsta se dají péct taky ovocné moučníky, na plechu nebo v koláčové formě. Poklást např. rozpůlenými švestkami, trošku posypat skořicovým cukrem a nahoru dát drobenku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynuté těsto na záviny, šneky, bábovky a ovocné koláče (s verzí bez vajec)
-
Luci@: Díky.
-
Velký palec nahoru... perfektní těsto!!!
-
Martina.Vagner: Děkuji za zprávu, jsem ráda, že recept nezklamal.
Někdy na pečení závinů používám bagetový plech, kde si záviny udrží svůj tvar a jsou všechny stejné. Stačí méně těsta, záviny jsou o menším průměru. Ještě jednou díky.
-
Merylas: Moc děkuji za recept. Vyzkoušela jsem a povedl se. Makový je super. Tvarohovy a povidlovy musím natrénovat. Jinak za mě super a doporučuji.
-
Marie: Děkuji za vyzkoušení a jsem moc ráda, že recept nezklamal.
-
Moc děkuji za super recept, s těstem jsem neměla ani jednou problém, možná jen ten, že po upečení je rychle pryč
dělala jsem šneky skořicové, ale u nás nejvíc vede kakaový závin...moc díky a vřele doporučuji
-
Tento recept jsem si vybrala na vyzkoušení do své nové bábovkové formy (modrá, litinová, krásná
). A udělala jsem dobře
-
Moooooc dobre
-
Merylas, zdravím!!! Kdysi jsem si říkala, že si tady ten recept musím uložit, že se vždycky hodí.
. Neuložila a včera jsem ho hledala i pomocí Andrey. No a našla. Teď ho mám vytisknutý ve svých receptech doufám napořád. Těsto je skvělé. Udělala jsem z poloviny dva záviny. Jedem makový a druhý s kakaovou náplní. Děkuji, jsou výborné. Přidávám foto
-
Závin se povedl,
je výborný..můžu jen doporučit
-
Dneska to těsto zkusím, tchýně na slovensku dělá čokoládovou náplň tak, že smíchá kakao, olej a cukr, natře na těsto, nic neteče a je to super..zkuste
-
Super recept,používám to těsto na hodně způsobů a dětem moc chutná
,Ještě vyzkoušíme to s tou skořicí.
-
ha ha diky moc na praxi delam rozdilovky a tohle me docela pomohlo, jsem na oboru Kuchař a buchty z kynutého těsta mám na zkoušku,
-
Výborné těsto, dělala jsem 4 náplně - makovou, tvarohovou a jablečnou podle Helly a čokoládovou se smetanou dle Marty (obzvláště dobrá - navrhuji jako samostatný recept, tady zanikne). Výborné
Bodík letí
-
Budu muset ty náplně postupně zkoušet