Seitan pro Lucasinku - domácí výroba

magdalenka Kuchař:

Ostatní 27 názorů

zadelane testo z mouky a vody
58
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Suroviny

1 000 g polohrubé mouky
cca 500 ml vody
sůl
cibule
sójová omáčka
libeček
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do misy dáme múku a pridávame vodu, spracúvame na husté cesto, vodu pridávame podľa potreby. Dobre prepracujeme. Zalejeme v mise studenou vodou a necháme odstáť cca hodinu.

  2. Potom nádobu dáme pod slabo tečúcu vodu - studenú - mierne vlažnú - v dreze a začneme spracúvať. Vymývame škrob, rukami cesto prepracovávame, stláčame dokopy, mačkáme trpezlivo, škrobová voda neustále odteká a čistá voda priteká, získame asi po 15 min. špongiovitú hmotu veľkosti väčšej päste. Vymývanie robíme dokiaľ sa nevyplaví všetok škrob - voda ostáva číra.

  3. Môžeme nakrájať na plátky a uvariť vo vode s pridaním soli, cibule, sójovky, libečku, korenín a pod. - cca 15 min. Potom s ním narábame ako s mäsom.

  4. Alebo ho varíme vcelku - dáme do mikroténového sáčku, zaviažeme a varíme vo vode cca 20 - 30 min. Až potom nakrájame na plátky, solíme, marinujeme, koreníme a potom napr. vysmážame ako rezeň a pod.

Poznámka

Seitan=glutén=pšeničná bielkovina.

Používame ako mäso.

Recept na domácu výrobu som kedysi vystrihla z novín, výstrižok som nemohla nájsť, ale popisujem, ako ho vyrábam ja.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Seitan pro Lucasinku - domácí výroba

  • Nadja Nadja

    lena: skutečně 250 dkg = 2,5 kg mouky? :-O
    Řekla bych, že jen 250 g. ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    tejaja: asi nezáleží na tom, zda seitan bude z mouky polohrubé nebo hladké.:-O
    Roman Uhrin v kuchařce "Zdravá kuchyňa v praxi" popisuje výrobu seitanu z HLADKÉ mouky a na kurzu u něj jsme ho také z hladké vyráběli.;-)

    Odpovědět

  • kolor kolor(neregistrovaný)

    Taky je dobré tu první vodu, kdy seitan vymýváme, nevylévat. Je to vlastně škrob a dá se použít na zahušťování. Já ho nechávám ve skleničce a pár dní v lednici vydrží.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    tejaja::-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Magduška, nevšimla som si, že si tu dala seitan:-8 Používa sa skutočne polohrubá múka, nie je to jedno...presne tak sa robí ako píšeš ;-):yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    aaura: som nadšená, že si spokojná, ďakujem za vyskúšanie.:-K
    Niekedy aj ja mám záchvaty zdravej výživy, vtedy si spomeniem na toto. Rodina to každopádne prijala priaznivejšie ako sójový texturát.

    Odpovědět

  • aaura aaura

    jo...a dokonce jsem našla ten seitan, co kupovala máma http://www.e-namaste.cz/katalog/potraviny/polotova...

    Odpovědět

  • aaura aaura

    jo...a když jsem to dělala minule, tak jsem nakrájela na nudličky, obalila ve škrobové moučce, orestovala na pánvi a zalila domácím lečem (neměla jsem Sweet & Sour, ani nic podobného a tak jsem si to pamatovala z dětství....ale lečo bylo moje vlastní, zavařené a dobré).....luxus....tentokrát bez hranolek, ale z grilovaným lilkem...no není nad zdravou výživu :-D

    Odpovědět

  • aaura aaura

    takže....super, super, super.....dnes dělám již podruhé :yes:. Doma jsem s tím měla úspěch, ač na mě koukali při přípravě dost pochybovačně ;-). Nakonec sami (rádi) uznali, že je to dobré (prý překvapivě). Dělala jsem z půl kila mouky a bylo toho pomálu. Teď dělám z kila. Zadělala jsem v pekárně, abych neměla tolik práce. Ono stačí to vymývání škrobu....bohatě...ale stojí to za to. Je to levné, zdravé (snad) a opravdu chutné. Ještě to musím také ukázat mamince.....ta bude čumět....jako já :-D. Takže opravdu díííík....za skvělý recept:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    aaura:potom poreferuj...:-K

    Odpovědět

  • aaura aaura

    Tak to koukám jako blázen....vyskočilo to na mě v náhodných. Vůbec jsem netušila, že to jde takto snadno udělat doma. Znám to od dětství, moje máma to kupovala zavařené ve skleničkách ve zdravé výživě. A vařila z toho výbornou směs s hranolkama. V těch skleničkách to bylo nakrájené na nudličky a v nějakém láku naložené, takže se to ani nemuselo nijak dochucovat a bylo to fakt dobré.....určitě lepší než sojové maso. Takže ještě dnes jdu do toho :yes:...a bod jsem už dala a fakt se na to těším :-p

    Odpovědět

  • lena lena(neregistrovaná)

    magdalenka zdravim

    rado se stalo,

    jeste chci dodat je vhodne seitan v tom laku po uvareni nechat luhovat 2 dny, aby byla vyraznejsi chut, seitan tuto chut dobre nasaje. Lak je proto vhodne silneji okorenit nebot seitan nechutna po uvareni nijak.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    lena: som rada za pridanie tvojich skúseností.:-K

    Odpovědět

  • lena lena(neregistrovaná)

    ;-)jen kratce k me vyrobe,

    pro 2 osoby

    250 dkg mouky
    150 ml vody

    a udelat testo - priblizne 10 minut zpracovat (hnetnout) az je testo vlacne, nechat 30 minut ve vlazne az teple vode odpocivat. Pote v teto vode zacit hnetnout az co nejvice vyplave bila (mlecna) barva mouky, dat do dalsi teple vody a nechat 5 minut odpocivat a zase ho propracovat a tento postupa se dela asi 5x az je voda cira.

    Pak ho dat do pripaveneho laku (lak si muzeme upravit dle chuti), kousky seitanu dle potreb bud nakrajet nebo udelat tvary dle predstav
    a nechat prvnich 10 minut silne varit a az pote zmirnit plaminek a nechat pomalu klokotat asi dalsich 30 minut. Pak dat do mensich zavarovacek s vickem,;-) zalit lakem a dat do lednice. Vydrzi to asi 14 dnu. Muze se take dat zmrazit, pak mame stale neco v zasobe.

    LAK:

    1/2 litru vody
    pulku cibule
    1 strouzek cesneku
    bobkovy list
    sojovou omacku nebo worcestr,
    sul, pepr

    jinak zde si muzeme udelat lak dle chuti a take podle toho co z nej budeme varit.

    Odpovědět

  • lena lena(neregistrovaná)

    Jsem take nadsena, seitan jsem si poprve udelala a chutna vyborne. Staci lak, ve kterem se vari si ochutit dle predstav. Pak je mozne tento lak davat jako bujon (staci si ho zmrazit na male kosticky) a davat na dochuceni ruznych jidel na misto masoxu. Je to jednoduche a staci mit doma jenom mouku. Nejlepe pouzivat psenicnou bilou, ne celozrnnou.
    Vyborna alternativa k masu a tak jednoducha na vytvoreni.
    :-*

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo