Mascarpone z mléka - výroba

casino Kuchař: casino

Ostatní 16 názorů

Suroviny

•200 ml mléka
•125 g másla
•1PL citronové šťávy
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Mléko přivedeme skoro k varu a v mixeru do něj po částech vmícháme povolené máslo rozkrájené na kousky. Mixujeme 2 – 3 minuty.

  2. Takto vyrobenou šlehačku dáme do kastrolu se silným dnem a přivedeme k varu. Snížíme plamen, aby jen probublávala a vmícháme kyselinu. Trochu mícháme, aby se houstnoucí šlehačka nepřichytla, a když zhoustne do konzistence řídkého pudinku, vypneme zdroj tepla a necháme na plotně zchladnout.

  3. Pak dáme vychladit do lednice, kde zhoustne na konzistenci hustého jogurtu. Hmotu potom zbavíme přebytečné tekutiny (odkapáním v zavěšené utěrce, nebo odfiltrováním v tenké vrstvě na poskládané utěrce).

Poznámka

Tento postup se mi vylíhl v hlavě, když jsem mixoval horké mléko s máslem pro výrobu šlehačky.

ŠLEHAČKA se dá vyrobit z horkého mléka a másla…

MASCARPONE se vyrábí z horké šlehačky…

MASCARPONE by tedy mělo jít vyrobit i přímo z horkého mléka a másla…

ANO, JDE TO!!!

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do

komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 59 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mascarpone z mléka - výroba

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    děvenk měly byste vedět,že když dva dělají totéž,tak to nikdy není totéž.,

    Odpovědět

  • casino casino(neregistrovaný)

  • zizala zizala

    Pro mne osobně zbytečně složitý a zdlouhavý postup výroby. Mnohem jednodušší je přece rovnou použít smetanu ke šlehání. Mascarpone nepotřebuju zase tak často, abych tu smetanu nemohla včas koupit ;-)

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Co to je za recept, chtěla jsem říct PASKVIL, to nemá z chutí a konzistencí mascarpone společného absolutně NIC a to ani v nejbujnějších představách. Zato autorovi drzost nechybí.

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    1974andrea
    Vy jste teda numero…:-D
    Co to tu zase nacvičujete za tanečky? Myslíte, že budu pískat jak vy budete trdlovat? No dobře, pro tentokrát ;-)

    „Ne příliš lichotivý komentář“?
    Proč nelichotivý? Nevím, co děvucha čekala…, že by páva? :-O
    Nelíbí se jí, že cítila máslo? A co asi tak mohla cítit? No pravda, ještě citron či připálené mléko. Ale možná očekávala vůni fialek…:-D
    A ta obhajoba? Necítím potřebu obhajovat mnou vložené rcp… Až na výjimky je mám odzkoušené, a když to někomu nejde, tak co s tím nadělám?
    A ta sáhodlouhost? No..., máte recht! :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Danca:
    Vyzkoušeno?
    Tak kolik toho bylo z té jedné dávky?
    A vyhodila, či do něčeho zpracovala?
    Pokud jste měla kvalitní suroviny a něco nezvorala v postupu, tak to nemohlo být nepoužitelné… Např. do Tiramisu je to určitě vhodnější než pomazánkové nemáslo, patrně i přes to, že tam račte máslo cítit;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Danca:;-) Že by mu došla slova? To pochybuju :-D

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    1974andrea: zdá se, že nám casino ztratilo řeč :-O:-D:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Danca:Takže žádný zázrak? Tak to už to zkoušet nebudu, i když jsem chtěla. Casino a jak to, že k tomuto ne příliš lichotivému komentáři u svého receptu nemáte žádnou sáhodlouhou obhajobu a řadu chytrých pouček? Nebo to rád jen u cizích ? ;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Tak vyzkoušeno...Pro mě tedy žádný zázrak, dost jsem tam cítila to máslo :-( Nicméně jako náhražku v připadě nouze asi lze použít. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    TerezaVe:
    ...jde to z 3% i 1,5%ního mléka, takže i z toho kozího by to mělo být bez problémů.
    Docela by mě zajímalo, jestli už někdo vyrobil kozí mascarpone. Možná budete první...:yes::-)

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe

    Jaké jste, prosím, použil mléko? Myslím jak moc tučné? Ráda bych zkusila vyrobit mascarpone z kozího mléka, jelikož kravské mléko (mimo másla z něj) mi způsobuje nemalé zdravotní problémy. Předem díky za radu.

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Danca:
    z 1 dávky

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    casino: a mohla bych vědět, z kolika dávek je to mascarpone na obrázku? Jedna to asi nebude...?

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Danca:
    Stačí si pohlídat "odvodnění" hmoty... Prodávané masc. není tak tuhé jako to zde na obrázku
    Tady je výroba (a ekonomičnost) ze smetany http://www.labuznik.cz/recept/vyroba-mascarpone-be...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak vyrobit mascarpone mascarpone domácí výroba výroba maskarpone jak vyrobit maskarpone výroba kozího másla mascarpone jak vyrobit jak vyrobit smetanu výroba másla z kravského mléka výroba másla z kozího mléka maskarpone výroba co vyrobit z mléka jak vyrobit smetanu z mléka jak vyrobit mascarbone výrobky z maskarpone výroba másla z kravské mléko mascarpone obrazky top recepty mascarpone jak se vyrábí mascarpone maskarpone domácí výroba recept na výrobky z kozího mléka