Linecký dort - 2 dny předem

verynkaaa Kuchařka:

Dorty 5 názorů

Přidat další fotografii
57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

(Linecké těsto potřebujete dvojnásobné množství:)
250 g hladké mouky
170 g másla
70 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 vejce
citron - strouhaná kůra z půlky citrónu
špetka prášku do pečiva
250 g hladké mouky
170 g másla
70 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 vejce
citron - strouhaná kůra z půlky citrónu
špetka prášku do pečiva
Krém:
2,5 dcl mléka
80 g hořké čokolády
3 vejce (žloutky)
60 g cukru
0,4 dl rumu
30 g másla
2 lžičky polohrubé mouky
špetka soli
rybízová zavařenina
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, cukru, másla, strouhané citr. kůry a vejce vypracujeme vláčné těsto.

  2. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v lednici minimálně 1 hodinu odležet. Těsně před zpracováním těsto opět propracujeme.

  3. Troubu si předehřejeme na 170°C. Těsto rozválíme na plát o síle 2mm a podle dortové formy vykrojíme 4 kola o průměru 26 cm.

  4. Do jednoho z nich vykrojíme několik malých kulatých otvorů. Plech vyložíme pečícím papírem, jednotlivě upečeme 4 kola dozlatova a necháme je vychladnout. Odkrojky těsta, co nám zbyly rozválíme a upečeme dozlatova.

  5. Krém :

    2/3 mléka přivedeme k varu, ve zbylém důkladně rozmícháme žloutky s moukou, vlijeme do mléka, které se nám vaří a pozvolna vaříme do zhoustnutí.

  6. Ke konci varu přimícháme cukr, rum a špetku soli.

  7. Krém odstavíme, třetinu z něj odebereme a rozmícháme v něm nastrouhanou čokoládu. Zbytek necháme zchladnout a vmícháme do něj máslo.

  8. 2/3 světlého krému, pečlivě rozrtřeme na první plát ve stejnoměrné vrstvě a velice opatrně ho přiklopíme druhým upečený plátem.

  9. Druhý plát potřeme 2/3 krému s čokoládou, přiklopíme dalším plátem a ten potřeme zavařeninou.

  10. Poslední plát s vykrojenými otvory, potřeme zbylým světlým krémem.

  11. Potřený plát položíme navrch dortu tak, aby byl krém navrchu.

  12. Zchladlé upečené odkrojky důkladně rozdrtíme válečkem a posypeme jím vrchní plát dortu se světlým krémem.

  13. Nakonec dort potřeme po stranách zbylým krémem s čokoládou a necháme alespoň dva dny v lednici odležet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Linecký dort - 2 dny předem

  • verynkaaa verynkaaa(autorka receptu)

    Ivana79: Ano, ty otvory jsou jen na ozdobu a dort se dělá 2 dny předem, aby změkl, jinak je tvrdý a nedá se krájet

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Tiež mám rada linecké cesto,ale nepochopila som,načo sú na tom vrchnom pláte tie otvory.Iba na ozdobu?A za tie dva dni asi zmäkne,že?Inak sa mi moc pozdáva,aj ten krém,ukladám si;-):yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

  • Corall+Emmy 30.9.2006 Corall+Emmy 30.9.2006

    Linecke mame radi,tak to co nejdrive vyzkousim,vypada to moc dobre:yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    No, vypadá skvěle, linecké je u nás oblíbené:-p:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo