

Plněné zelné listy
Suroviny 12 porcí
- větší hlávka bílého zelí (já používám i kapustu)
- 0,5 kg mletého masa
- 0,1 kg uzeného boku nebo anglické slaniny
- 0,5 kg uvařené rýže
- 1 větší cibule
- pepř
- sůl
- trochu sádla na vymazání
- Na omáčku:
- 3 přezrálá rajčata (můžou být i konzervovaná)
- 1 menší cibule
- 1 lžíce Hery
- 0,5 l smetany ke šlehání
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Hlávku zelí, u které vykrojím střed košťálu, uvařím ve slané vodě.
Hlávku rozeberu na jednotlivé listy, které plním směsí:
Cibuli zesklovatím, přidám na drobno nakrájené uzené, mleté maso, posolím a popepřím, do předu uvařenou rýži, zamíchám a na jednotlivé listy vkládám směs, zavinu a poskládám na pekáč, který je vymazaný sádlem a vyložený zbylými listy, které dávám i na povrch závitků a podleji asi 2 dcl vody a dám péct do trouby asi na hodinu.Ze šťávy, která zůstane po udušení závitku si nechám na přípravu omáčky:
Cibuli nakrájenou na drobno zesklovatím na Heře, vložím rozmixovaná rajčata, okořením, podleji zbylou šťávou a nakonec přidám smetanu.Hotové zelné listy před podáváním přeliji omáčkou a podávám na stůl.
Poznámka od kuchařky
Vzhledem k tomu, že rozebrání zelné hlávky je docela obtížné, používám hlávku kapusty.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Plněné zelné listy
-
Erika: Asi, vlastně vůbec nečteš pořádně. Nechám to na tobě.
-
už na pohled vypadají „trochu jinak“
.... ty hrudky v omáčce jsou co?
-
Plněné zelí dělám z mladého zelí. To ještě není tak pevné a listy se dobře odebírají. Mám i vyzkoušeno že mladé listy sroluji do roliček a zamrazím, pak je dle potřeby nechám povolita mohu je plnit jako čerstvé zelí. Samozřejmostí je že je nejdříve nechám malolinko povařit. Ještě lepší pro nás je plnit zkysané listy. Malou hlávku zelí, která se mě vejde do zeláku naložím spolu se zelím a nechám zkysat. Mňam to je dobrůtka, letos už mám naloženo, tak se těšíme.
-
Na rozoberanie listov z hlávkového zelí mám tento spôsob, samozrejme ho uvádzam pre toho, kto ho nepozná: používam menšie hlávky, do veľkého hrnca dám vrieť vodu. Hlávku dám do vriacej vody. Hlávku nechám vrieť, po chvíli vyberiem - do stržňa (kde je odrezaná, kde bol koreň) pichnem veľkú dvojzubú vidlicu, vonkajšie listy pomocou noža a vidlice oberiem v mise, je to horúce, ale ide to. Potom vrátim do vriacej vody, ovarím a tak pokračujem po vrstvách. Chce to trochu praxe, ale sa mi to zdá najjednoduchší spôsob, používam roky, pretože listy plním a varím vo veľkom.
-
Pavle, o rozebrání hlávky zelí mi ani nemluv
, jsem na to docela tele. Já bych snad jen místo té Hery použila máslo, ale jinak nic proti ní, hodně ji používám
-
S tím uzeným to musí být mňamka voňavá
První bodík putuje+1