Plněné zelné listy

pavelk Kuchař: pavelk

Doba přípravy: 2 hodiny 12 porcí Mleté maso 6 názorů

Suroviny

větší hlávka bílého zelí (já používám i kapustu)
0,5 kg mletého masa
0,1 kg uzeného boku nebo anglické slaniny
0,5 kg uvařené rýže
1 větší cibule
pepř
sůl
trochu sádla na vymazání
Na omáčku:
3 přezrálá rajčata (můžou být i konzervovaná)
1 menší cibule
1 lžíce Hery
0,5 l smetany ke šlehání
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí, u které vykrojím střed košťálu, uvařím ve slané vodě.

  2. Hlávku rozeberu na jednotlivé listy, které plním směsí:
    Cibuli zesklovatím, přidám na drobno nakrájené uzené, mleté maso, posolím a popepřím, do předu uvařenou rýži, zamíchám a na jednotlivé listy vkládám směs, zavinu a poskládám na pekáč, který je vymazaný sádlem a vyložený zbylými listy, které dávám i na povrch závitků a podleji asi 2 dcl vody a dám péct do trouby asi na hodinu.

  3. Ze šťávy, která zůstane po udušení závitku si nechám na přípravu omáčky:
    Cibuli nakrájenou na drobno zesklovatím na Heře, vložím rozmixovaná rajčata, okořením, podleji zbylou šťávou a nakonec přidám smetanu.

  4. Hotové zelné listy před podáváním přeliji omáčkou a podávám na stůl.

Poznámka

Vzhledem k tomu, že rozebrání zelné hlávky je docela obtížné, používám hlávku kapusty.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plněné zelné listy

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Erika: Asi, vlastně vůbec nečteš pořádně. Nechám to na tobě.:-D

    Odpovědět

  • Erika Erika(neregistrovaná)

    už na pohled vypadají „trochu jinak“ :-(( .... ty hrudky v omáčce jsou co? :-O

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Plněné zelí dělám z mladého zelí. To ještě není tak pevné a listy se dobře odebírají. Mám i vyzkoušeno že mladé listy sroluji do roliček a zamrazím, pak je dle potřeby nechám povolita mohu je plnit jako čerstvé zelí. Samozřejmostí je že je nejdříve nechám malolinko povařit. Ještě lepší pro nás je plnit zkysané listy. Malou hlávku zelí, která se mě vejde do zeláku naložím spolu se zelím a nechám zkysat. Mňam to je dobrůtka, letos už mám naloženo, tak se těšíme.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Na rozoberanie listov z hlávkového zelí mám tento spôsob, samozrejme ho uvádzam pre toho, kto ho nepozná: používam menšie hlávky, do veľkého hrnca dám vrieť vodu. Hlávku dám do vriacej vody. Hlávku nechám vrieť, po chvíli vyberiem - do stržňa (kde je odrezaná, kde bol koreň) pichnem veľkú dvojzubú vidlicu, vonkajšie listy pomocou noža a vidlice oberiem v mise, je to horúce, ale ide to. Potom vrátim do vriacej vody, ovarím a tak pokračujem po vrstvách. Chce to trochu praxe, ale sa mi to zdá najjednoduchší spôsob, používam roky, pretože listy plním a varím vo veľkom.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Pavle, o rozebrání hlávky zelí mi ani nemluv:-(, jsem na to docela tele. Já bych snad jen místo té Hery použila máslo, ale jinak nic proti ní, hodně ji používám;-):yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    S tím uzeným to musí být mňamka voňavá:-pPrvní bodík putuje+1:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: plněné zelné listy plněný zelný list plněný zelný list recept recept na plněný zelný list recepty plnene zelne listy zelné listy recept na plněné zelné listy zelný list recept plneny zelny list recept plněné zelné listy recepty plneny zelny list plněné zelné listy - recepty plněné zelné listy recept recepty na plnene zelne listy recepty na plnene zelne listy zelný list recept zelný listy zelný list plněný zelné listy plněné masem plněný zelný listy