Kváskový chléb - verze 1.1

Předkrmy Doba přípravy: dle teploty 26° C - cca 6-7 hodin 23 názorů

Předkrmy Doba přípravy: dle teploty 26° C - cca 6-7 hodin 23 názorů

Suroviny

600 g chlebový kvas 50% viz poznámky:
400 g pšeničná mouka chlebová
100 g chlebová žitná mouka
200 g hladká mouka
20 g soli
5 g kmín celý
300 ml vody
60 g hladká mouka (na 2. hnětení, posypání ošatky apod.)

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby, ve které budu mísit těsto, dám všechny suché ingredience kromě hladké mouky a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji.

  2. Protože už mám řádně promíseno, přidám chlebový kvas a přichrstnu vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, řádně prohnětu. Po té přidáním hladké mouky zahustím na tu správnou hydrataci (cca 37-38%).

  3. Pak už je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Poté, co těsto přibere na objemu, tak za 2 hod, přistoupím k druhému hnětení. Růčo na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Vytvaruji 2 bochníky nebo šišky a dám do vysypaných ošatek. Tedy do ošatek vysypaných moukou. Ne do ošatek, které se mi vysypou po otevření skříně.

  4. Po opravdu řádném nakynutí (cca 3 hod) dám na plech do trouby rozehřáté na maximum. Za 5-10 minut stáhnu na 170°C a dopeču 45 min. A je to!

Poznámka od kuchařky

Pokud přesně dodržíte recept, s největší pravděpodobností se to stejně napoprvé nepovede podle vašich nejtajnějších přání. To nevadí. Vytrvejte. Svůj první pokus jsem si schoval na broušení nožů. I když se to nepovede dokonale, stejně je výsledek lepší, než drtivá většina tuzemské produkce.

Je to obyčejný konzumní chléb neobyčejné chuti.

http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/...

Komentáře k receptu Kváskový chléb - verze 1.1

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Standa: :-O och...vidím, že odkaz na svůj nej chleba trousíš, kde se dá. Proč? Nestačilo pod mým receptem?
    Jestli opravdu tak moc toužíš po pochvale, vlož recept na topky a uvidíš, jestli se ujme.

    Odpovědět

  • Standa Standa(neregistrovaná)

  • od trouby od trouby (autor receptu)

    Denisa S:Tady u tohoto receptu skutečně ne. Pečeme chleba každý týden a je to jen o tom vzít foťák, vyfotit stáhnout do počítače, upravit velikost atp. a je to. Přes to, že to je takto jednoduché, nevím jestli se mi to povede již tento víkend, nebo nějaký jiný. Po půl ročním osobním zaškolování je v rodině další "pekař" a peče ten, kdo má čas. Budu se snažit.

    Odpovědět

  • Denisa S Denisa S

    Zdravim, najdu nekde fotky jak ma vypadat testo? Chtela bych zkusit vubec první chleba a jsem nejak zmatena.... Vetsinou jsou vsude chleby upecene, zprava, zleva, z vrchu... Tady vubec netusim, ani priblizne, jak vypada hydratace na 37-38 % :o

    Odpovědět

  • od trouby od trouby (autor receptu)

    Katka:Moc děkuji. Jsme teď v situaci, kdy chléb pečeme jen pro obživu a na experimenty není čas. Ať se ti a všem daří.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Aktualizace 2: Pro milovníky celozrnného chleba. Tento recept mi funguje i s celozrnnou moukou. Zhruba polovinu množství pšeničné mouky jsem nahradila celozrnnou pšeničnou a také tam dávám celozrnnou žitnou (těch 100g). Na dokrmování kvásku také používám celozrnnou mouku a s chlebem nemám problémy. A také přidávám semínka.
    Také se mi párkrát stalo, že chleba při pečení prskl, ale jsem přesvědčená, že to bylo tím, že jsem tehdy měla těsto řidší než jindy. Člověk si musí najít tu správnou konzistenci těsta.

    Odpovědět

  • od trouby od trouby (autor receptu)

    pavel: Napiš mi prosím na níže uvedenou adresu. Pošlu ti něco o kvásku. V podstatě je to většinou v tomto.

    Odpovědět

  • pavel pavel(neregistrovaný)

    Dobrý den, mám problém s pečením kváskového chleba. Při vložení těsta do rozpálené zavlhčené trouby mi těsto už nevyběhne do výšky a chleba je dost hutný. Nemáte nějakou adu, nebo fígl? Díky a kvásku zdar:-)

    Odpovědět

  • Khase Khase

    úžasný chleba:yes:

    Odpovědět

  • od trouby od trouby (autor receptu)

    Můrinka:Nevzdávej to opravdu to stojí za to. Budu reagovat jen na to co bylo v tvém komentáři. Jinak obecně ta nabídka pro Katku platí pro všechny. Když už jsem se s tím literárním veledílem drásal, tak ať se to využije.
    Ad. kvásek. Používám výhradně obyčejnou žitnou chlebovou mouku. Nereaguje tak prudce a v mé moučné poličce nepřekáží další pytlík s jednoúčelovým obsahem. Rozhodně celozrnnou mouku nezatracuji. Začínal jsem s ní a získal neocenitelné zkušenosti. Zároveň nechci, aby tato informace vyzněla, jako že celozrnná mouka je pro začátečníky. Je to jen na každém osobně, co mu vyhovuje. Je nanejvýš pravděpodobné, že by stálo za důkladné promyšlení vedení kvásku. Pokud se těsto lepí, přidej už od počátku mouku. Není nutné brát tento recept nějak dogmaticky. Sám teď musím oproti receptu dávat víc vody. Přešel jsem z mouky Penam na Voženílkovu a ta si to vyžádala.
    Ať se daří.

    Odpovědět

  • Můrinka Můrinka(neregistrovaná)

    Ahojky, už jsem několikrát tento chlebík zkoušela, ale pořád to není ono. Kvásek přikrmuji celozrnou žitnou moukou, jinak dodržuji recept. Obvykle ale musím přidávat ještě víc hladké mouky, protože se těsto lepí. I když ho ale nechám kynout několik hodin, moc se nehýbe - upečený chléb je potom dost hutný. Navíc se mi teď už 3x stalo, že chleba praskl po celém obvodu. :-( Nevzdávám se, ale je to trápení... :-//

    Odpovědět

  • od trouby od trouby (autor receptu)

    Katka:Moc děkuji za aktualizaci komentáře. Přišla jak Vinnetou s Old Shatterhandem. Zkrátka včas. Navíc mimořádně výstižně.
    Taky totiž nemám tušení proč to tak je. Hlavně že to je.
    Mám velkou radost, že se ti daří.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Aktualizace komentáře: chleba mi už nechutná kysele a recept doporučuji. Tedˇ je otázka, co se změnilo od mého prvního pokusu. Původně jsem měla kvásek pořád v kuchyni, pak jsem musela na několik dní odjet a kvásek jsem dala do lednice, a když jsem pak znovu pekla, chleba už nebyl překvapivě tak kyselý. Dle rady autora jsem pak také začala zvyšovat dávky mouky při krmeních. Zpočátku jsem ho dokrmovala stále stejně bez ohledu na množství. A také už je kvásek starší, možná už "dospěl".:)Zachovávám poměr kvásku a mouky dle receptu, takže kyselost asi není způsobená tím, že by bylo příliš mnoho kvásku. Spíš to bude opravdu tím, zda je kvásek dostatečně "nakrmený".
    Takže díky za recept a rady :-))

    Odpovědět

  • od trouby od trouby (autor receptu)

    Marta:Díky za reakci. I Zajdankovi. A teď k tomu chlebu: Ba ba. Také jsem míval kyselý chleba, ale už tomu tak leto není. Leto, protože to není ještě dva roky, ale na podzim už budu drze psát: Leta letoucí jsem už neměl kyselý chleba.To je hezké,že? Ale pokud nenapíšu jak je to možné, tak je to informace úplně na h... Hernajs nejde napsat na co.
    Jeden starý pan pekař napsal: "Recept na chleba je poměrně jednoduchý, ale upéci dobrý chleba je docela umění."
    Právě díky kvásku se počet kombinací zvedá k závratným množstvím. I když vzhledem k délce lidského života mi může být úplně putna jetli je kombinací deset na dvacátou čtvrtou, nebo jen deset na dvanáctou. Šel jsem na to tedy jako prostý selský sekáček trávy: Kolonie kvasinek je společenství. Zkusím si to napasovat na něco co trochu znám: Společenství lidí.
    Dával jsem kvásku dlouhodobě stále stejné množství mouky a vody. Kvásek nezahynul, chleba se z něj upekl, ale výsledky nebyly nijak oslnivé. Stále zmenšující se kvalita života vykonala své.
    Nic nepomohly řeči, že takhle dobře se nikdy neměl. Že jiné kvásky jsou na tom mnohem hůř. Kecy nekecy, kvásek neprospíval. Prostě to vypadalo, jako kdyby té kolonii kvasinek nějakej úchyl zavedl vysoké DPH, regulační poplatky a do toho začal řádit exekutor. Výsledek? Naštvaný, kyselý, nespolupracující, v podstatě otrávený kvásek.
    Po nějaké době mi došlo, že pokud je kvásku víc, tak potřebuje víc potravy. Teď krmím kvásek exponenciálně a je pokoj. Spokojeni jsme oba.
    V tomto případě platí odpověď pro Katku, která je hned pod tvým příspěvkem. Pokud napíšeš na tento e-mail, pošlu ti, co jsem napsal pro Katku. Oslovení samozřejmě vyměním.:)

    Odpovědět

  • Zajdanek Zajdanek

    Marta:Dovolím si odpovědět dle svých zkušeností. Když peču chleba s tímto poměrem kvásku mám chléb VŽDY kyselý. Dávám kvásku cca 1/3 nebo 1/4 množství (na 1 kg mouky 300g nebo 250g kvásku), znamená to ale pak mnohem delší kynutí 5-6 hodin, ale většinou večer zadělám a ráno peču. Chléb pak kyselý není. Přeji Vám, ať se chlebík daří, nenechte se prvními nezdary odradid, čerstvý domácí chlebík za to prostě stojí:-K:-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: recept na chleba pavla v troubě kvaskovy chleba pavla v troube kváskový chléb pavla v troubě kváskový chléb recept kváskový chleba recept domácí kváskový chléb recept kváskový chléb kyselý kvásek jak upéct domácí kváskový chleba recepty na chleba recept na kváskový chléb kvaskovy chleba kysely kyselý chléb recept na kváskový chleba pavlavtroubě proč kváskový chléb dokrmovaní kvasku kyselý kváskový chleba proč je kváskový chléb příliš kyselý