Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chleba bez kvasnic

Hodnocení receptu je 4,5 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

badak badak

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 913 kJ /
1 413 kcal
Bílkoviny41,00 g
Tuky6,80 g
Vláknina22,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,40 g
Sůl16,00 g
Sacharidy286,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kvásek se smíchá s žitnou moukou a s převařenou vodou na řidší těsto. Nechá se v míse přikryté na teplém místě nakynout. Poté se s převařenou vodou a pšeničnou moukou důkladně vyhněte na středně husté těsto, při čemž se do těsta zapracuje kmín, sůl a semínka. Krok 2: Těsto se v pečící nádobě vyložené pečícím papírem vytvaruje, zlehka posype hladkou moukou, přikryje a nechá vykynout. Po vykynutí se nesmí s pečící nádobou ani ťuknout (těsto by mohlo spadnout). Krok 3: Vloží se do rozehřívané trouby a po dosažení 220°C se peče 15 minut. Pak se sníží teplota na 180°C a peče 1 hodinu. Krok 4: Po vyjmutí z trouby je dobré chleba podložit aby zespoda větral (třeba dvě vařečky) a začít krájet až vychladne alespoň na vlažnou teplotu, aby nespadl.

Zveřejněno 5. 2. 2014

Poznámka autora badak

Někdy je problém jak získat kvásek. Lze jej vypěstovat doma, nebo jej získat od známých nebo vyžebrat v místní pekárně. Ovšem pro domácí vypěstování je třeba mít lžíci profesionálního kvásku z pekárny, snadno najdete z mapy www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html pekárnu ve své blízkosti. Tato lžíce kvásku bude pak základ pro dlouhý čas doma pěstovaného kvásku v ledničce třeba ve velkém kelímku od jogurtu s víčkem. Kvásek odpočívá v chladu a alespoň den před pečením se doplní žitnou moukou s převařenou vodou (1:1) a nechá v teple namnožit. Po odebrání do spotřeby se zase uloží menší zbytek do ledničky, kde vydrží i pár týdnů. Je ovšem dobré jej pravidelně "dokrmit" asi každý druhý týden, aby se předešlo jeho zestárnutí nebo zkažení. Dokrmení je stejný postup jako množení před pečením, tím samozřejmě nabyde na objemu podle toho, kolik mouky přidáme. Přebytek můžeme vyhodit nebo využít na menší pečivo chlebového typu, nebo k přípravě "perly Krkonošské kuchyně" - kysela.

Z množství receptů a variant na domácí chleba zde uvedených se jen v jednom případě (bez detailů) uvádí použití kvásku, všechny jsou jinak založené na použití kvasnic. Rozdíl chuti chleba z kvásku oproti kvasnicovému poznáte hned po prvním pečení, je lahodnější, chuť je chlebová a nikoliv housková a čerstvý třeba jen s máslem je pochoutkou. Vydrží také oproti kupovanému měkký a chutný i pět dní (pokud vydrží) a struktura se vyznačuje většími otvory, jejichž vnitřní stěna je lesklá. Mluvím ovšem o chlebu pečeném v troubě, z moderní domácí pekárny je tento efekt hůře dosažitelný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba bez kvasnic

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qm8G

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba bez kvasnic

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qm8G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

To "Bilkova": Dík za připomínku, plně souhlasím a ten recept na přípravu ze žitné mouky taky známe... Ale pro začínajícího pekaře se nám nechtělo to komplikovat, i tak se to některým zdejším účastníkům zdálo složité a ostatně profesionálních pekáren je u nás dost...

Badak, musím Ti oponovat v tom, že pro domácí pěstování kvásku je nutné mít lžíci profesionálního kvásku z pekárny. Pro vypěstování domácího kvásku je potřeba pouze žitná mouka a voda. Já jsem si ho vypěstovala dle tohoto receptu /není to složité/ http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/ a chleba jsem už rok nekoupila. Domácí kváskový chleba nemá konkurenci :-)

Jarko,děkuji moc,to jsem nevěděla:-K:-K:-K:-K

Jarka D. 5. 2. 2014 21:27
AniCiz: Pečící papír posypte hladkou moukou, po upečení, až bude vlažný odstraňte papír a mouku očistěte nejlépe drátěným kartáčkem:-p.

Já kváskový chléb nechávám kynout v ošatce a pak ho překulím normálně na plech. Takže se s kváskovým těstem dá normálně manipulovat, aniž by mu to nějak ublížilo.;-)

badak: Kdo mluvi o nemilem prekvapeni? Kvaskovy chleb pecu jiz dele a z vlastne vyrobeneho kvasku podle zdejsiho receptu. Bylo to mineno tak, ze zitny kvasek se chova jinak nez kvasek z kvasnic, chleb kyne pomaleji, chce to trpelivost.

Díky za návštěvu a pro jistotu upřesňuji: pšeničná i žitná mouka jsou "chlebové", jsou běžně k dostání v Tesku, Intersparu, Bille či Kauflandu, cenově okolo 19 až 24Kč podle obchodu nebo v "akci", kupujeme do zásoby. Hladká pšeničná mouka je skutečně jen na pomoučení svrchu. Obě chlebové mouky ani nevážíme, uvedené menší množství je dáno tím, že pečeme radši častěji, aby byl chlebí čerstvý, nic nebrání péci ve stejných proporcích i z většího množství nebo dva bochníčky současně. Celkové množství převařené vody (jen vlažné, nikoliv horké) je rovněž cca 200ml, pojem "řidší" a "středně husté" těsto je třeba si vyzkoušet. Připravený bochník se musí do trouby vkládat opatrně aby nějakým nárazem nespadl a trouba by měla být téměř na teplotě. Jinak nemyslím, že by mělo dojít k nějakým nemilým "překvapením" jak zmiňuje Jitkas, takto se pekl chléb po staletí. Jen ty pece byly tradiční a lepší, ale zase neměly regulaci teploty jako dnešní trouby, takže to vyžadovalo víc zkušeností. A tolik používané kvasnice se rozšířily až s produkcí bílého pečiva. Samozřejmě je také používáme, ale na pečení domácích housek a vek, které také doma připravujeme. Výhodou je snadná příprava a rychlost procesu, když náhodou ten kváskový chleba dojde a je třeba nějaké pečivo. Chuťově však kvasnicový chleba nemůže kváskovému chlebu konkurovat. Omlouvám se za nejasnosti v receptu a přeji, ať se vám daří!

Díky za návštěvu a pro jistotu upřesňuji: pšeničná i žitná mouka jsou "chlebové", jsou běžně k dostání v Tesku, Intersparu, Bille či Kauflandu, cenově okolo 19 až 24Kč podle obchodu nebo v "akci", kupujeme do zásoby. Hladká pšeničná mouka je skutečně jen na pomoučení svrchu. Obě chlebové mouky ani nevážíme, uvedené menší množství je dáno tím, že pečeme radši častěji, aby byl chlebí čerstvý, nic nebrání péci ve stejných proporcích i z většího množství nebo dva bochníčky současně. Celkové množství převařené vody (jen vlažné, nikoliv horké) je rovněž cca 200ml, pojem "řidší" a "středně husté" těsto je třeba si vyzkoušet. Připravený bochník se musí do trouby vkládat opatrně aby nějakým nárazem nespadl a trouba by měla být téměř na teplotě. Jinak nemyslím, že by mělo dojít k nějakým nemilým "překvapením" jak zmiňuje Jitkas, takto se pekl chléb po staletí. Jen ty pece byly tradiční a lepší, ale zase neměly regulaci teploty jako dnešní trouby, takže to vyžadovalo víc zkušeností. A tolik používané kvasnice se rozšířily až s produkcí bílého pečiva. Samozřejmě je také používáme, ale na pečení domácích housek a vek, které také doma připravujeme. Výhodou je snadná příprava a rychlost procesu, když náhodou ten kváskový chleba dojde a je třeba nějaké pečivo. Chuťově však kvasnicový chleba nemůže kváskovému chlebu konkurovat. Omlouvám se za nejasnosti v receptu a přeji, ať se vám daří!

magdalenko,po 200g mouky + 200g kvásku

chlebík jsem upekla..dala jsem všechno,jak je uvedeno v surovinách,vodu ale jen z kohoutku chleba je vynikající,jenže mám problém odstranit ten peč. papír.Fotku dodám.
vody asi čtvrt litru

Tiež mi nie je všetko jasné - z akého množstva múky sa chlieb pečie?
Celkovo len zo 400 g???

Pekne vypeceny chleb, ale postup rozhodne neni pro zacatecniky, presne jak pise senky, tak jednoduche to neni. Pro toho, kdo nikdy nepracoval s zitnym kvaskem, to bude velke "prekvapeni"

Krásně vypadá, což o to ale nechybí v postupu něco??:-O
Mluví se o vodě a žitné mouce .... pak o vodě a pšeničné mouce, a le které?? V receptu je pš. chlebová a pš. hladká (nebo ta hladká je jenom na posypání??) :-O:-O A množství vody by mně taky zajímalo, aspoň cca, pro nás, kdo nemají zkušenosti. Díky.

:yes::-*krásně vypadá

Tématické fráze:
pečivo bez kvasnic, domácí pečivo bez kvasnic, pečení bez kvasnic, žitný chléb z kvasnic, chleba bez droždí, zitny chleba z kvasnic, domácí chléb bez kvásku, kvásek z kvasnic, žitný chléb bez kvasnic, domácí chléb bez droždí, domaci chleba bez drozdi, chleba bez kvasnic a kvasku, množení kvasnic, domaci chleba bez kvasku, recept na kvasnice, kvasnice na pečení chleba, sušené kvasnice na pečení, pečení chleba bez kvasnic, teplota pečení chleba, kvasnice

Suroviny:
kvásek chlebový, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, semínka slunečnicová, voda, mouka pšeničná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu