Domácí chleba bez kvasnic
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 913 kJ / 1 413 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,00 g |
Tuky | 6,80 g |
Vláknina | 22,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,40 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 286,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Někdy je problém jak získat kvásek. Lze jej vypěstovat doma, nebo jej získat od známých nebo vyžebrat v místní pekárně. Ovšem pro domácí vypěstování je třeba mít lžíci profesionálního kvásku z pekárny, snadno najdete z mapy www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html pekárnu ve své blízkosti. Tato lžíce kvásku bude pak základ pro dlouhý čas doma pěstovaného kvásku v ledničce třeba ve velkém kelímku od jogurtu s víčkem. Kvásek odpočívá v chladu a alespoň den před pečením se doplní žitnou moukou s převařenou vodou (1:1) a nechá v teple namnožit. Po odebrání do spotřeby se zase uloží menší zbytek do ledničky, kde vydrží i pár týdnů. Je ovšem dobré jej pravidelně "dokrmit" asi každý druhý týden, aby se předešlo jeho zestárnutí nebo zkažení. Dokrmení je stejný postup jako množení před pečením, tím samozřejmě nabyde na objemu podle toho, kolik mouky přidáme. Přebytek můžeme vyhodit nebo využít na menší pečivo chlebového typu, nebo k přípravě "perly Krkonošské kuchyně" - kysela.
Z množství receptů a variant na domácí chleba zde uvedených se jen v jednom případě (bez detailů) uvádí použití kvásku, všechny jsou jinak založené na použití kvasnic. Rozdíl chuti chleba z kvásku oproti kvasnicovému poznáte hned po prvním pečení, je lahodnější, chuť je chlebová a nikoliv housková a čerstvý třeba jen s máslem je pochoutkou. Vydrží také oproti kupovanému měkký a chutný i pět dní (pokud vydrží) a struktura se vyznačuje většími otvory, jejichž vnitřní stěna je lesklá. Mluvím ovšem o chlebu pečeném v troubě, z moderní domácí pekárny je tento efekt hůře dosažitelný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 2. 2014 01:30
6. 2. 2014 17:09
5. 2. 2014 21:50
5. 2. 2014 21:27
5. 2. 2014 20:51
5. 2. 2014 19:43
5. 2. 2014 18:29
5. 2. 2014 17:44
5. 2. 2014 17:41
5. 2. 2014 17:37
vody asi čtvrt litru
5. 2. 2014 10:49
Celkovo len zo 400 g???
5. 2. 2014 10:24
5. 2. 2014 08:05
Mluví se o vodě a žitné mouce .... pak o vodě a pšeničné mouce, a le které?? V receptu je pš. chlebová a pš. hladká (nebo ta hladká je jenom na posypání??) A množství vody by mně taky zajímalo, aspoň cca, pro nás, kdo nemají zkušenosti. Díky.
5. 2. 2014 07:49
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 7 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 14 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 16 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 19 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 7 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 7 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 7 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 9 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 9 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 12 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 13 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Do Sbírky potravin se zapojí více než 180 obchodů Tesco po celé ČR a také Tesco Online nákupy
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Buchty po ránu: Makové houstičky podle Josefa Maršálka jsou tmavší a aromatičtější díky chlebové mouce
Další recepty
Tématické fráze: pečivo bez kvasnic domácí pečivo bez kvasnic pečení bez kvasnic žitný chléb z kvasnic chleba bez droždí zitny chleba z kvasnic domácí chléb bez kvásku kvásek z kvasnic žitný chléb bez kvasnic domácí chléb bez droždí domaci chleba bez drozdi chleba bez kvasnic a kvasku množení kvasnic domaci chleba bez kvasku recept na kvasnice kvasnice na pečení chleba sušené kvasnice na pečení pečení chleba bez kvasnic teplota pečení chleba kvasnice
Suroviny: kvásek chlebový, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, semínka slunečnicová, voda, mouka pšeničná
Domácí chleba bez kvasnic
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qm8G
14 názorů