Troubovatá dršťkovka

Polévky Doba přípravy: 50 min aktivně - 9 hod celkem 26 názorů

Polévky Doba přípravy: 50 min aktivně - 9 hod celkem 26 názorů

Suroviny 10 porcí

cca 350 g hovězích drštěk
cca 35 g tuku
4,5-5 lžic hladké mouky na zahuštění a jíšku
cca 1 l vývaru (hovězí, kuřecí, z uzeného nebo i masox)
cca 120 g cibule
cca 30 g celeru
cca 30 g petržele
cca 40 g mrkve
2 čajové lžičky soli
cca 10 g sladké papriky
1 čajová lžička kmínu
4 ks nového koření
cca 60 g rajčat
2 stonky 3 cm libečku

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme si tak cca 3 l polévky. A začneme na plotýnce tak hodinku před spaním, nebo před desátou. Vezmeme tuk. Na dršťkovou používám hovězí lůj. Tmavá jíška je s ním prostě to ono. Můžete však použít i sádlo, či olej, nebo si vyškvařit špek.

  2. Z loje a mouky (cca 2 polévkové vrchovaté lžíce mouky) uděláme tmavou jíšku. Pokud jsme dali tuku málo a z mouky se nám udělala hrouda, tak přidáme tuk, aby se jíška dobře promíchávala a po té pokračujeme. Kdo zvládá uhlídat tmavou jíšku a při tom nakrájet střední (klidně i trochu větší) cibuli a nastrouhat zeleninu, zkrátí si čas.

  3. Cibule se bát nemusíme, ale se zeleninou radši opatrně. Zvlášť petržel většinou už není pertžel, ale pastiňák, který je však oproti staré dobré petrželi mnohem sladší a za petržel se často jen vydává. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle.

  4. Je-li tedy jíška hotová, ne úplně bledá, ale ne zase barvy pražené kávy, můžeme pokračovat. Zkrátka začne-li jíška uvolňovat příjemnou, zdůrazňuji příjemnou, vůni pražené mouky není proč dál otálet a dáme do ní kmín. Párkrát promícháme a ucítíme příjemnou silnou kmínovou vůni. Nyní opět neprodleně vrhneme do jíšky nakrájenou cibuli a zeleninu.

  5. Restování za intenzivního míchání není nutno protahovat, jakmile zelenina začne vonět, přilijeme studený vývar a přidáme na intenzitě ohřevu. Za občasného zamíchání přivedeme k mírnému varu.

  6. Přidáme 4 kuličky nového koření, nakrojené rajče (můžete oloupat), 1-2 stonky libečku bez listů. Potom nasypeme sladkou mletou papriku. NEMÍCHÁME! Přiklopíme a chvíli vydržíme.

  7. Paprika se rozpouští velice ochotně v tuku a v horké tekutině. Množství je individální, ale dal jsem 20 g. Po chvíli mrkneme pod pokličku. Většina papriky je rozpuštěna v polévce a zbytek je promáčen tukem.

  8. Připravíme si hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Mezitím dáme do polévky i majoránku. Rozemneme na hladinu a pomocí tuku a páry ji necháme vstoupit do procesu. Přiklopit poklicí, nemíchat, vydržet. Chvíli aspoň. Je čas na osolení.

  9. Nejvyšší čas zahustit moukou dobře rozmíchanou ve vodě. Použil jsem 2 dl vody a 3 lžíce mouky. Pak pomalým pramínkem za intenzivního míchání zahustíme do nám libé hustoty. Je čas vypnout plotýnku a zapnout troubu.

  10. Zapneme spodní ohřev a nastavíme 90°C. Vložíme nakrájené syrové dršťky. Případně dolijeme vodou na uvedené 3 l. Hrnec přiklopíme, vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem a termostatem na 90°C.

Poznámka od kuchařky

Dodatek: Uvařte si tuto polévku v kterýkoli čas. Jde jen o to aby v troubě spočinula na těch 8 hod. A i to je zcela individuelní. Konzumovatelná je jistě už dřív. Zvlášť v případě předvařených dršťek. Ale uvedený čas jí rozhodně neublíží, spíš naopak. Dodatek dodatku: Při kontrolním vaření jsem neměl vývar ani masox. Použil jsem čistou vodu. Pro vůni jsem dal 140 g uzeného které mi přečuhovalo z hrnce na úplně jiné vaření. Ráno kvůli referencím povinně ochutnali další dva přítomní. Létaly jen superlativy a došlo ke změně ranního menu.

Komentáře k receptu Troubovatá dršťkovka

  • Nadja Nadja

    od trouby: jak, prosím, připravuješ dršťky před vložením do polévky?
    Já používám jen předvařené. Vím, že se syrovými je soustu práce a vaření v několika vodách.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Jak se tady již několik lidí zmínilo, je postup přípravy poněkud dlouhý a nepřehledný.
    Tak jsem si ho upravila podle svého - snad pomůže i někomu dalšímu:
    :-O Z tuku a 2 PL mouky připravit tmavou jíšku, přidat k ní kmín a nechat rozvonět. Pak přidat drobně nakrájenou cibuli i kořenovou zeleninu a orestovat. Zalít studeným vývarem a za občasného míchání přivést k mírnému varu. Pak přidat nové koření, kousky rajčete, stonky libečku a mletou papriku. Přiklopit poklicí, NEMÍCHAT!!!
    Po chvíli osolit a zahustit záklechtkou ze 3 PL mouky a 2 dl vody. Vypnout zdroj tepla, vložit nakrájené syrové dršťky, doplnit vodou do objemu 3 litrů a hrnec vložit do trouby se zapnutým spodním ohřevem a rozehřáté na 90°C. V troubě ponechat po dobu 8 hodin!!!

    Odpovědět

  • od trouby od trouby(autor receptu)

    Děkuji všem za prima ohlasy. Zvlášť za ty nekriticky pozitivní. A protože ty kritické měly pravdu, Tak příště lépe a "radostněji".
    Když jsem uviděl ten epos načtený na stránce, tak jsem ho chtěl dát smazat. Ale to už byly kladné ohlasy. Nechal jsem ho tady jako odstrašující příklad a nejdelší recept na jídlo co tu asi je. Dík

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Fíííha, to je délka :-))Hezky podrobné, ale souhlasím s některými, těch porcí na poměr ingrediencí je nějak moc, to by byla samá voda s moukou, ne? Když dršťková, tak tam ty dršťky musí být pořádně vidět ;-)Kořenovou zeleninu dávám a taky i česnek a pálivou papriku jako většina komentujících:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jééé, to je teda dlouhý recept!!:-O Každopádně, vítej na Topreceptech!! Asi jsme všichni v šoku, jinak už by tě někdo přivítal;-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Pěkný literární počin, jen co je pravda :yes::-K. Ale přimlouvala bych se, aby v této nezkrácené úpravě zaujímal čestné místo ve zdejším fóru nebo na blogu autora. Pod recept bych prosila stručnější postup, s kterým se při vaření lépe pracuje ;-).

    Odpovědět

  • Aronoele Aronoele

    strááááááááááášně dlouhý recept :-/

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Teda, čekám, kde se zastaví váha drštěk na 10 porcí:-D

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-pJakákoliv dršťkovka je u nás vítána:yes:ale musí být hustá;-)já dělám tuto dobrotu ve velkém,část hotové polévky zamražuji v krabičkách a na 10 porcí dávám 2,5-3 kg syrových dršťěk,hodně se smrsknou;-)Za príma receptík:-p+9:yes:

    Odpovědět

  • Jitka B Jitka B

    Nesporně výborný recept :-p a krásně napsaný :-8:-K + :yes:.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Merylko, ja pre štyroch varím z kila, ono sa to strašne zdrcne a musí to byť predsa husté!

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Proti gustu žádný dišputát, ale ač dělám co můžu, tak mě vyjdou čtyři porce z půl kila mražených předvařených drštěk. Kde asi sou...;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Tak tady jsem proletěla jen ingredience :-)) Na talíři vypadá moc dobře:yes: Na 10 porcí bych počítala zhruba s kilem drštěk. Teda syrových, neopracovaných. Minulý týden jsem ji vařila,nedávám koř.zeleninu,přidávám taky česnek. Občas se nechám obměkčit, že ji uvařím, tak byl u nás svátek:-))

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    :-p:pěkné počteníčko:yes:

    Odpovědět

  • bublinka bublinka(neregistrovaná)

    To není recept:-//, která kuchařka by takový román při vaření četla :-?:no:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: hovězí dršťky čištění čištění drštěk dršťky čištění dršťkovka z čeho jsou dršťky z čeho je drstka čištění hovězích drštěk jaká mouka na zahuštění omáčky staré kuchařky cistění drštěk drštková polévka v pomalém hrnci čištění syrových drštěk jak upravit dršťky čištění hovězích drsek hovězí dršťky - čištění pomer ingreienci pro drstkovou polevku žinýrovat se vyškvařené sádlo příliš řídké proc je vyskvarene sadlo ridke vyroba drstkove polivky jak se perou drštky