

Krevety po sečuánsku
Suroviny 1 - 2 porce
- 200 g oloupaných krevet
- lžíce solamylu
- lžíce vodu
- 1/2 lžičky soli
- olej na smažení
- Na omáčku:
- 2 jarní naťové cibulky
- 1 větší červenou chilli papričku nebo feferonku
- 1 lžíci ústřicové omáčky
- 1 lžíci sojové omáčky
- 1 lžičku sezamového oleje ( není nutný )
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nadrobno nakrájeného zázvoru
- 1 lžička suchého sherry nebo rýžového vína
- 2-3 lžíce vody
Postup přípravy receptu
Krevetkám (rozmraženým a osušeným) uřízneme ocásky, pokud seženeme čerstvé, tím lépe, solamyl rozmícháme s vodou, lehce osolíme, krevetky pomažeme solamylovou omáčkou a necháme v chladu minimálně hodinu marinovat.
Ve woku rozpálíme cca 3 lžíce rostlinného oleje a krevety minutu smažíme z obou stran. Ne déle, poněvadž bychom z nich měli gumu, neboli pryž. A to nechceme. Osmažené krevety odložíme na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. Pokud nám v pánvi zbylo hodně oleje, vylijeme ho.
Cibulku, chilli papričku (feferonku), česnek a zázvor nasekáme na co nejjemněji. Vhodíme do pánve, přidáme všechny ostatní ingredience určené na omáčku, krátce provaříme, přidáme osmažené krevety a vše asi minutu prohřejeme.
Podáváme s opečenou bagetou, dozdobíme nasekanými lístky koriandru. Ten jsem nesehnala, takže jsem dala plocholistou petržel.
Poznámka od kuchařky
Zdroj. Pokrmy z woku a pánve. Mírně upraveno.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krevety po sečuánsku
-
Nepředvařené krevety (mražené), různé druhy i velikosti lze sehnat u Větnamců, stačí se jen dotázat
a nebo si udělat výlet do Sapy (té pražské)... Doporučuji
-
Krása velikánská
to bude ukrutánské dobrotisko
-
-
krásný recept i fotka
-
-
Porada:
Tak drahý byl a pořádně. Je těžko popsat, jak to koření vypadá. Na první pohled nic moc. Je jiné jenom zblízka. Pak v kuchyni se to cítí.
Je jasné, že název je podle oblasti, tak jak jídla. -
Otokar Sejka - omlouvám se, dříve jsem to nestihl.Předpokládám, že to bude od tzv.sečuánského pepře, ale ten roste ve východní Asii(Japonsko,Korea, Čína),používá se též do koření 5ti vůní, badyán,hřebíček,skořice s.pepř a fenykl.Sečuánská kuchyně se nazývá podle oblasti,rozhodně ne podle pepře. Zajímalo by mne, co jste si nechal dovézt z Číny pod pojmem sečuánské koření.
Jinak seč.pepř až tak drahý není. Děkuji -
Krevety můžu od rána do noci, krásné foto
-
Krásný receptík
láká k vyzkoušení a foto je nádherné
-
Jste s 1974andrejkou krevetové královny "Topek". Za tento, i za všechny ostatní, rcp velký dík, jak se říká :"sánka dole"
-
To bych si dala z fleku; -)
-
Jitkas:
Nesouhlasím s Váma na 100 %.
Stálo mne hodně námahy a času získat skutečné sečuánské koření až z Číny a jeho chuť ani zdaleka není taková, jak Vy píšete.
Ale se nic neděje, přece vaříme "à la Čína po česku"! -
Otokar Sejka : nejsem sice p. Porada, ale vzhledem k tomu, že jsem to nejen dělala, ale také jedla, dovolím si odpovědět: pálivé je to díky chilli papričce
, zázvoru i česneku
-
Otokar Sejka : V tom asi jedou ty feferonky.
http://www.salviaparadise.cz/pepr-secuansky-60g-p-621.html?cPath=90 -
Porada:
A z čeho je to pálivé p. Porada?