Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako sladidlo do čaje. Med je navíc vhodný při nachlazení.
Suroviny pro 4 litry
4 litry
Nutriční hodnoty
Energie | 42 371 kJ / 10 127 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,52 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 8,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 27 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 521,96 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Někdo doporučuje květy pampelišek předem proprat, kvůli broučkům, ale tím si vymyjete i pyl. Já to nedělám, stejně pak vše pořádně přecedím. A když budete sbírat pampelišky po dešti, tak po nich broučci ještě nepolezou. Sirup není moc hustý, rozhodně ne jako pravý med. Hustotu si můžete nejlépe testovat tak, že si trochu kápnete na talířek a necháte vychladnout.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 5. 2021 10:58
Dobrý den,
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.
Kacka Z.:
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.
Kacka Z.:
29. 4. 2020 19:56
Kacka Z.:
Tož zkuste sirup: https://www.toprecepty.cz/recept/11950-pampeliskov...
Tož zkuste sirup: https://www.toprecepty.cz/recept/11950-pampeliskov...
29. 4. 2020 18:52
Holky vařilky, mám asi hloupý dotaz, ale 80minut vařit, to mi chcete říct, že tam něco z těch vitamínů zůstane, nebylo by lepší třeba spíš přihřát a do druhého dne louhovata a pak možná tak při nandání cukru 10 min nanejvejš.. přijde mi to trochu nešetrný.. dělá tento med někdo jen s přihřátím do varu a hned odstavit.. lze to i takto? ted jsem se něj pustila, jen jsem dala vodu a zapla sporák možná tak do 50stupnů a nechávám louhovat a za chvilku znova přihřeju.
11. 5. 2017 11:39
Ivana Ch: Zaujalo mne, že děláte med ze smrkových výhonků, postupujete stejně jako u pampeliškového?
11. 5. 2017 11:37
Tento recept mě zaujal na první přečtení, hned jsem se do něj pustila. Je vážně vynikající a ty smrkové výhonky v něm nádherně voní už při vaření. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
3. 10. 2016 14:34
Zdravím mám takový dotaz na jaře jsme delaly pampeliškový med a dnes při otevření je na povrchu podle mne vystoupnuty pyl, ale babička má obavy jestli to není plíseň. Podle mne je to pyl, plíseň vypadá jinak, ale raději se chci zeptat jestli to tam mivate také. Děkuji za odpověď.
21. 4. 2016 15:33
Výborný recept - už se na něm pracuje.
3. 5. 2014 21:03
Pupavovy medik robievam, tento rok boli 3 davky, nasla som krasnu luku, kde nie su auta, takisto zbieram po dazdi a chrobaciky nie su. Nazbierane mam za 10 min, naozaj je to rychlo. Nie je to sice pravy med, ale skvely na nadchu a kasel v zimnom obdobi, alebo ako sladidlo. Hel - tvoje vylepsenie je velmi zaujimave,tie bylinky pomahaju pri prechladnuti takisto, urcite vyskusam. Dik za tip. Posielam bodik
3. 5. 2014 15:13
Hel..:V tom případě zasloužíte metál za úderníka rokuVůbec si neumím představit že bych to zvládla za tak krátkou dobu a už vůbec ne se svým psem
3. 5. 2014 08:11
Majka8: 400 pampelišek se zdá hodně, ale není to žádná dřina, nebojte se Já to nasbírala ve vojenských podmínkách (s 1,5 ročním synem, psem a těhotná) za 10 minut Tak žádný strach
3. 5. 2014 05:29
Není špatný, bohužel je tam moc cukrů, není nad včelí.
3. 5. 2014 01:03
Krásný recepttisknu....jen nevím,kdo nasbírá 400 pampelišek,já to rozhodně nebuduholt doma mají rádi,tak je vyšlu jestli se zadaří a vyrobím dám vědět.
2. 5. 2014 19:15
Pampeliškový med jsem kdysi dělávala, hlavně, když byly děti malé. Ale tento může být vynikající+
2. 5. 2014 18:45
Téda ten musí být báječný,taky jsem dělávala pampeliškový med, ale bez kopřiv, smrkových výhonků a i bez máty. Teď už ho nedělám, mám hodně včelího medu. Dělala jsem i samotný medík ze smrkových výhonků, ten nám chutnal strašně moc, ale nespotřebovala bych ho.
2. 5. 2014 18:23
Medík podle uvedených surovin musí být vážně moc dobrý
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétajíI ty smrkové výhonky jsou už přerostlé...
Máš velice krásné foto
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétajíI ty smrkové výhonky jsou už přerostlé...
Máš velice krásné foto
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 5 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 8 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 9 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 20 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 23 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno 3. 5. 2024 14:57
Právě bylo uvařeno:
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Mmelinda uvařila před 22 minutami
"Pštrosí" vejce
Standby uvařila před 1 hodinou
Kynutý borůvkový koláč od Tejajky - CRISP
Petra Dvor. uvařila před 1 hodinou
Tilapie
marcel123456789 uvařila před 2 hodinami
Vepřové na česneku s dušenou mrkvičkou
Kamilana uvařila před 2 hodinami
Vepřová plec na hořčici
Styliane uvařil před 3 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
IvanaMiskova uvařila před 3 hodinami
Pikantní majonézová křidélka
radekhk uvařila před 3 hodinami
Pórková polévka
Adela_Senti uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Do leča se hodí jiná než na salát, výběr je ale veliký
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
Další recepty
Tématické fráze: med z pampelišek za studena pampeliškový med od babičky pampeliškový med za studena pampeliškový med recept za studena pampeliškový med recept od babičky pampeliškový sirup recept za studena pampeliškový sirup za studena kdy sbírat pampelišky na med pampeliškový med s pomerančem med z máty smrkový med za studena recept pampeliškový med bio pampeliškový med se smrkovými výhonky pampeliškový med s kopřivou pampeliškový med pomeranč maminčiny recepty pampeliškový med pampeliškový med pampeliškový med s na pomerančích pampeliškový med zastudena jak zředit pampeliškový med
Suroviny: květy pampeliškové, citron, pomeranče, kopřivy, smrkový v ýhonek, voda, cukr, máta
Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/67XN
17 názorů