Housky nebo rohlíky

malaneta Kuchařka:

Doba přípravy: cca 2 hodinky PT2H00M 4 porce Slané pečivo 4 názory

Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři
Přidat další fotografii
43

Suroviny

260 ml vlažné vody
1 sušené droždí nebo 15 g čerstvého
1 lžička cukru
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
20 g oleje
10 g soli
vejce na potřeni
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažné vody zamícháme lžičku cukru a droždí a necháme chvilku stát. Většinou nechávám jen na tu dobu, než si smíchám ostatní suroviny.

  2. Mouky a sůl smícháme v míse, přidáme olej a vodu s droždím. Vymícháme těsto ( jde to snadno ), zakryjeme misku potravinovou folií nebo přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout. I když se může zdát, že 15g droždí je málo, těsto bez problémů vykyne.

  3. Pak rozdělíme na 8 kousků ( nebo kolik chcete, ale ideální je 8 malých nebo 4 velké housky ) a zamotáme jak kdo umí. Já si každý kousek rozdělím na 3 malé kousky, uválím hady a pletu do copánku. Můžeme samozřejmě umotat i rohlíky.

  4. Necháme na plechu přikryté utěrkou 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme, jak kdo má rád, mák, sezam, kmín, sůl, sýr...

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 - 15 minut. Záleží na troubě, já peču v elektrické na 200°C asi 10 minut, ale spíš hlídám podle barvy, jak zezlátnou, jdou ven.

Poznámka

Do těsta vejce nepatří, kdyby se někdo divil. Já jsem zkoušela podle jiných receptu s vajíčkem, ale chutná mi to tak nějak knedlíkově :)

Housky, pokud je nesníte, vydrží ještě 2 dny měkké. U nás mizí ještě horké z plechu. Když si na to vzpomenu, tak misku před kynutím trochu vymáznu olejem - těsto se nelepí při kynutí na stěny a já pak při motání housek nemusím podsypávat moukou, protože se mi s těstem lépe pracuje.

Recept mám od paní Marie Němcové. Vím, že je tu několik receptů na housky, ale jak jsem je pročítala, každý je trochu jiný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Housky nebo rohlíky

  • Olga Urvalkova Olga Urvalkova

    Jojo, přidávám a nahrazuji (i v moučníku), ale nic to nemění na faktu že bílá mouka, cukr a sůl jsou bílí zabijáci, bohužel...;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Olga Urvalkova: zkoušelas v nějakém svém oblíbeném pečivu nahradit část hladké mouky třeba celozrnkou nebo špaldovou? Pak nebude tak "bílé", zasytí na delší dobu ;-)

    Odpovědět

  • Olga Urvalkova Olga Urvalkova

    Určitě jsou krásné a jistojistě teplé mizí rychle:-)):-))
    Jen to pak bohužel svádí se tím nezdravým bílým pečivem cpát, tak je raději nepeču:-S. Ale máš je nádherné:yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Těstu bez vejce se určitě nedivím :-)) už dlouho ho do slaného pečiva nedávám, protože tam víceméně nepatří.
    Housky jsou určitě :yes: jen - nechceš dát houskám jiný název? Pod tímto názvem je tu asi nikdo nedohledá;-)

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo