Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švédský jablečný koláč äppelkaka

Vláčný a šťavnatý jablečný koláč podle švédské receptury vás překvapí delikátním spojením jablek, másla a koření. Je jen na vás, zda si ho vychutnáte s kopečkem zmrzliny nebo s vanilkovým krémem.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Středně náročný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

koláčová forma o průměru 30 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 521 kJ /
2 754 kcal
Bílkoviny36,89 g
Tuky126,95 g
Vláknina25,80 g
Cholesterol 591 mg
Sodík 275 mg
Sůl1,33 g
Sacharidy352,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Koláčovou formu lehce vymažeme máslem včetně okrajů. Troubu dáme rozehřát na 200 °C. Krok 2: Smícháme všechny sypké suroviny. Prosijeme je do zadělávací mísy. Krok 3: Studené máslo nastrouháme nahrubo do suché moučné směsi. Prsty spojíme suchou směs s máslem. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a hněteme asi 2 minuty, až vznikne koule. Krok 4: Asi 1/3 těsta dáme odpočinout do lednice. Zbylé těsto rozprostřeme na dno formy a do poloviny okrajů. Formu i s těstem dáme odpočinout na pár minut do lednice. Krok 5: Mezitím omyjeme jablka a nastrouháme je nahrubo. Pokud máme kyselá jablka, můžeme je dochutit trochou cukru. Krok 6: Nastrouhaná jablka dáme do cedníku a vyždímeme z nich přebytečnou šťávu. Necháme okapat. Krok 7: Z lednice vyndáme oddělenou 1/3 těsta a položíme ji na mírně pomoučený pečicí papír. Přikryjeme dalším kouskem pečicího papíru a válečkem opatrně vyválíme do kulata na tenký plát, zhruba o velikosti pečicí formy. Krok 8: Vyndáme z lednice připravené těsto ve formě. Vyklopíme na něj nastrouhaná jablka a rukama je rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše formy. Nedáváme až úplně ke krajům, tam přijde vrchní plát těsta. Krok 9: Vyválený tenký plát těsta přesuneme na jablečnou náplň. Opatrně zamáčkneme a spojíme okraje. Uzavřeme jablečnou náplň uvnitř koláče. Krok 10: Dáme péct na střední příčku do vyhřáté trouby na 25 minut. Krok 11: Upečený koláč necháme vychladnout a celý ho zlehka pocukrujeme moučkovým cukrem. Nakrájíme na porce a servírujeme, nejlépe ještě vlažný.

Zveřejněno 1. 11. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

Švédský jablečný koláč äppelkaka se tradičně podává s kopečkem vanilkové zmrzliny anebo ještě lépe s vanilkovým krémem.

pro více fotek, zajímavostí i inspirací se podívejte na stránky www.korenzivota.com.

Tento konkrétní recept najde zde: http://www.korenizivota.com/svedsky-jablecny-kolac...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švédský jablečný koláč äppelkaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/plVr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švédský jablečný koláč äppelkaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/plVr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
švédský jablečný koláč, švédský koláč, švédský koláč s jablky, recept na svedsky kolac, jablečný koláč, máslový koláč jablečný, jablečný koláč s maslem, jablečný svedsky koláč, jablecny kolac svedsky, appel kaka, švédský jabkpvy koláč, koláče s jablky, jablečné koláče, koláč s jablky appel, appel jablečný koláč, švédský jablkovy koláče appelp, koláč s celych jablek, appel kolac, koláč s máslem a jablky, švédský máslový koláč

Suroviny:
mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, cukr krystal, cukr krystal, extrakt vanilkový, máslo, vejce, jablko, skořice mletá, kardamom, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu