Švédský jablečný koláč äppelkaka
Vláčný a šťavnatý jablečný koláč podle švédské receptury vás překvapí delikátním spojením jablek, másla a koření. Je jen na vás, zda si ho vychutnáte s kopečkem zmrzliny nebo s vanilkovým krémem.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma o průměru 30 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 521 kJ / 2 754 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,89 g |
Tuky | 126,95 g |
Vláknina | 25,80 g |
Cholesterol | 591 mg |
Sodík | 275 mg |
Sůl | 1,33 g |
Sacharidy | 352,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Koláčovou formu lehce vymažeme máslem včetně okrajů. Troubu dáme rozehřát na 200 °C.
Krok 2: Smícháme všechny sypké suroviny. Prosijeme je do zadělávací mísy.
Krok 3: Studené máslo nastrouháme nahrubo do suché moučné směsi. Prsty spojíme suchou směs s máslem. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a hněteme asi 2 minuty, až vznikne koule.
Krok 4: Asi 1/3 těsta dáme odpočinout do lednice. Zbylé těsto rozprostřeme na dno formy a do poloviny okrajů. Formu i s těstem dáme odpočinout na pár minut do lednice.
Krok 5: Mezitím omyjeme jablka a nastrouháme je nahrubo. Pokud máme kyselá jablka, můžeme je dochutit trochou cukru.
Krok 6: Nastrouhaná jablka dáme do cedníku a vyždímeme z nich přebytečnou šťávu. Necháme okapat.
Krok 7: Z lednice vyndáme oddělenou 1/3 těsta a položíme ji na mírně pomoučený pečicí papír. Přikryjeme dalším kouskem pečicího papíru a válečkem opatrně vyválíme do kulata na tenký plát, zhruba o velikosti pečicí formy.
Krok 8: Vyndáme z lednice připravené těsto ve formě. Vyklopíme na něj nastrouhaná jablka a rukama je rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše formy. Nedáváme až úplně ke krajům, tam přijde vrchní plát těsta.
Krok 9: Vyválený tenký plát těsta přesuneme na jablečnou náplň. Opatrně zamáčkneme a spojíme okraje. Uzavřeme jablečnou náplň uvnitř koláče.
Krok 10: Dáme péct na střední příčku do vyhřáté trouby na 25 minut.
Krok 11: Upečený koláč necháme vychladnout a celý ho zlehka pocukrujeme moučkovým cukrem. Nakrájíme na porce a servírujeme, nejlépe ještě vlažný.
Zveřejněno 1. 11. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švédský jablečný koláč äppelkaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/plVr
Moje poznámka
Švédský jablečný koláč äppelkaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/plVr
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 7 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 13 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 13 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 20 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 22 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno 19. 10. 2025 21:05:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 3 hodinami
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 7 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 8 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 8 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 10 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 11 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 13 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 13 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 13 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 13 hodinami
Tématické fráze:
švédský jablečný koláč,
švédský koláč,
švédský koláč s jablky,
recept na svedsky kolac,
jablečný koláč,
máslový koláč jablečný,
jablečný koláč s maslem,
jablečný svedsky koláč,
jablecny kolac svedsky,
appel kaka,
švédský jabkpvy koláč,
koláče s jablky,
jablečné koláče,
koláč s jablky appel,
appel jablečný koláč,
švédský jablkovy koláče appelp,
koláč s celych jablek,
appel kolac,
koláč s máslem a jablky,
švédský máslový koláč
Suroviny:
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
cukr krystal,
cukr krystal,
extrakt vanilkový,
máslo,
vejce,
jablko,
skořice mletá,
kardamom,
cukr moučkový
Komentáře (2)