Kulajda s houbami a ztraceným vejcem (trošku jinak)

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: 30 minut 3-4 porce Polévky 8 názorů

Suroviny

1 hrst sušených hub nebo misku čerstvých
4 lžíce másla nejlépe přepuštěného
cca 2 lžíce hladké mouky na jíšku
3 brambůrky
cca 3/4 litru zeleninového vývaru
bobkový list (nemusí být)
250 ml smetany nebo kysané smetany
2 lžíce posekaného kopru
ocet nebo citronová šťáva
pepř
sůl
čerstvá vejce (podle počtu porcí)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na 2 lžících másla osmahněte pár minut spařené sušené houby hezky do zlatovo-křupava. Osolte a opepřete (tentokrát jsem použila směs sušených lišek a hříbků).

  2. V hrnci rozpusťte 2 lžíce přepuštěného másla (nebo obyčejného), spolu s hladkou moukou za stálého míchání vytvořte jíšku zlaté barvy (pozor jde to rychle), kterou ihned zalijte necelým litrem zeleninového vývaru (lepší je studený). Dobře rozmíchejte jíšku, aby jste tam neměli kousky suché mouky.

  3. Vsypte osmahnuté houby, na kostičky pokrájené brambůrky a bobkový list. Přiklopte, stáhněte výkon sporáku na minimum (aby ale to stále probublávalo) a uvařte brambůrky do měkka (max 10-12 minut, záleží, na jak velké kostičky jste pokrájeli brambory).

  4. Následně vlijte cca 250 ml smetany (nebo vedle v misce odlijte trošku polévky a rozmíchejte se kysanou smetanu a pak za stálého míchání vlijte do vroucí polévky, předejdete tím sražení smetany).

  5. Dochuťte solí a pepřem, kdo má rád, tak kápne trošku octa nebo trošku citronové šťávy. Nechte projít varem a hned odstavte, vsypte pokrájený kopr a promíchejte.

  6. Kulajda je tedy hotová a teď už jen tzv. "ztracené vejce". V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa a stáhněte pak výkon sporáku na minimum, jen na probublávání. Malou mističku (či šálek) si vystelte kouskem potravinářské folie, kterou lehce potřete máslem a do ní vyklepněte celé čerstvé vejce.

  7. Vršek folie nad vejcem hezky zatočte a smotejte do uzlíku, aby vejce nevyteklo. Vroucí vodu rozmíchejte měchačkou a vytvořte vír, do jehož středu pak vložte "vaječný balíček". Udržujte vír měchačkou po dobu 2 minut, kdy budete vařit ztracené/pošírované vejce.

  8. Vyndejte ztracené vejce děrovanou naběračkou a opatrně ho vyloupněte z folie (oloupejte ji). Ihned ztracené vejce servírujte do talíře s kulajdou. A protože jsem milovník koření a bylinek, tak jsem si porci kulajdy ozdobila pár lístečky čerstvého tymiánu a okořenila čerstvě namletým růžovým pepřem.

Poznámka

Pokud hledáte fotonávod a další odkazy k receptům, vše najdete u mne na webu www.korenizivota.com

tento konkrétní recept na kulajdu je zde:

http://www.korenizivota.com/kulajda-se-ztracenym-v...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kulajda s houbami a ztraceným vejcem (trošku jinak)

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Sunshine: dík za vytažení receptu...to je velmi hezká kulajda:yes:

    Ale hlavně jsem projela recepty autorky a :yes: a je velká škoda, že od 2016 se tu neobjevila....

    Odpovědět

  • Sunshine Sunshine

    Co člověk, to jiný recept na kulajdu...ale žádná "americká" jíška, jak říká pan Pohlreich, mouce rozmíchané ať už ve smetaně, nebo v čemkoliv, nenahradí klasickou osmaženou mouku, ať na másle nebo na sádle, to mi nikdo nevymluví. A zeleninový vývar nemůže uškodit ;-) Díky za vychytané recepty, krásně fotky a mnoho inspirace. A nenechte si kazit den :-D

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    sikulka7: škoda, že nemám babičku od Veselí n.L.:-8 babička by se hodila, ale už nejsou ani jedna mezi námi.. takže si do polévky dám domácí vývar, neb mi to tak chutná ... jiný třeba ne, to je přeci každého volba. Masox nepoužívám nikdy. Rozkvedlání mouky v zakysané smetaně není úplně nejsnazší a tak to dělám tak, jak píši. Věřím, že i verze polévky od babičky odkudkoliv bude fajn:yes:;-)určitě nám svou verzi ukaž, já se ráda přiučím:-8

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Ach jo, do kulajdy vývar?To snad ne. A co masox - ten by se šiknul? A jíšku - není třeba. Daleko chutnější, jednodušší a rychlejší je rozkvedlat tu mouku do smetany.Milé dámy, poptejte se svých babiček, nebo někoho z jihu republiky, jak se vaří kulajda.Všechno ostatní je jenom napodobenina.Mě učila babička od Veselí n.L.

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    mika59: děkuji, přijde mi to vychytaný ;-) ještě příště zkusím folii potřít zlehýnka máslem/olejem, schválně co to udělá :-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Parádní recept i fotka:yes::yes:nejvíc se mi líbí to vejce;-)

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    hosta: aha, to zní zajímavě! nikdy jsem to nezkoušela zejména proto, že zejména lišky nálevkovité usušené jsou obzvláště tuhé... vyzkouším ráda, neb jsem houbový "závislák" a letos mám nasbíráno kvanta...:yes: děkuju:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Hezká kulajda:yes: - zkus někdy ty houby předem nenamáčet a osmažit přímo suché - zvláční, voní úplně jinak, je to výrazný rozdíl

    Odpovědět

Tématické fráze: kulajda od babičky kulajda s houbami od babičky bílá polévka s liškami kulajda bez mouky kulajda od babičky s houbami co s houbami jak spařit houby liška nálevkovitá recept co z houbami spařit houby? kulajda podle trošky trošku kulajda trochu jinak kolajda kulajda s houbami a koprem kulakda kulajdabez mouky nejsnažší recept na těstoviny houby spařit či ne kulajda od babičky recept