Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda s houbami a ztraceným vejcem (trošku jinak)

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 500 kJ /
836 kcal
Bílkoviny13,81 g
Tuky61,15 g
Vláknina5,00 g
Cholesterol 192 mg
Sodík 141 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy55,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na 2 lžících másla osmahněte pár minut spařené sušené houby hezky do zlatovo-křupava. Osolte a opepřete (tentokrát jsem použila směs sušených lišek a hříbků). Krok 2: V hrnci rozpusťte 2 lžíce přepuštěného másla (nebo obyčejného), spolu s hladkou moukou za stálého míchání vytvořte jíšku zlaté barvy (pozor jde to rychle), kterou ihned zalijte necelým litrem zeleninového vývaru (lepší je studený). Dobře rozmíchejte jíšku, aby jste tam neměli kousky suché mouky. Krok 3: Vsypte osmahnuté houby, na kostičky pokrájené brambůrky a bobkový list. Přiklopte, stáhněte výkon sporáku na minimum (aby ale to stále probublávalo) a uvařte brambůrky do měkka (max 10-12 minut, záleží, na jak velké kostičky jste pokrájeli brambory). Krok 4: Následně vlijte cca 250 ml smetany (nebo vedle v misce odlijte trošku polévky a rozmíchejte se kysanou smetanu a pak za stálého míchání vlijte do vroucí polévky, předejdete tím sražení smetany). Krok 5: Dochuťte solí a pepřem, kdo má rád, tak kápne trošku octa nebo trošku citronové šťávy. Nechte projít varem a hned odstavte, vsypte pokrájený kopr a promíchejte. Krok 6: Kulajda je tedy hotová a teď už jen tzv. "ztracené vejce". V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa a stáhněte pak výkon sporáku na minimum, jen na probublávání. Malou mističku (či šálek) si vystelte kouskem potravinářské folie, kterou lehce potřete máslem a do ní vyklepněte celé čerstvé vejce. Krok 7: Vršek folie nad vejcem hezky zatočte a smotejte do uzlíku, aby vejce nevyteklo. Vroucí vodu rozmíchejte měchačkou a vytvořte vír, do jehož středu pak vložte "vaječný balíček". Udržujte vír měchačkou po dobu 2 minut, kdy budete vařit ztracené/pošírované vejce. Krok 8: Vyndejte ztracené vejce děrovanou naběračkou a opatrně ho vyloupněte z folie (oloupejte ji). Ihned ztracené vejce servírujte do talíře s kulajdou. A protože jsem milovník koření a bylinek, tak jsem si porci kulajdy ozdobila pár lístečky čerstvého tymiánu a okořenila čerstvě namletým růžovým pepřem.

Zveřejněno 8. 11. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

Pokud hledáte fotonávod a další odkazy k receptům, vše najdete u mne na webu www.korenizivota.com

tento konkrétní recept na kulajdu je zde:

http://www.korenizivota.com/kulajda-se-ztracenym-v...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda s houbami a ztraceným vejcem (trošku jinak)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GoAr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda s houbami a ztraceným vejcem (trošku jinak)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GoAr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Sunshine: dík za vytažení receptu...to je velmi hezká kulajda:yes:

Ale hlavně jsem projela recepty autorky a :yes: a je velká škoda, že od 2016 se tu neobjevila....

Co člověk, to jiný recept na kulajdu...ale žádná "americká" jíška, jak říká pan Pohlreich, mouce rozmíchané ať už ve smetaně, nebo v čemkoliv, nenahradí klasickou osmaženou mouku, ať na másle nebo na sádle, to mi nikdo nevymluví. A zeleninový vývar nemůže uškodit ;-) Díky za vychytané recepty, krásně fotky a mnoho inspirace. A nenechte si kazit den :-D

sikulka7: škoda, že nemám babičku od Veselí n.L.:-8 babička by se hodila, ale už nejsou ani jedna mezi námi.. takže si do polévky dám domácí vývar, neb mi to tak chutná ... jiný třeba ne, to je přeci každého volba. Masox nepoužívám nikdy. Rozkvedlání mouky v zakysané smetaně není úplně nejsnazší a tak to dělám tak, jak píši. Věřím, že i verze polévky od babičky odkudkoliv bude fajn:yes:;-)určitě nám svou verzi ukaž, já se ráda přiučím:-8

Ach jo, do kulajdy vývar?To snad ne. A co masox - ten by se šiknul? A jíšku - není třeba. Daleko chutnější, jednodušší a rychlejší je rozkvedlat tu mouku do smetany.Milé dámy, poptejte se svých babiček, nebo někoho z jihu republiky, jak se vaří kulajda.Všechno ostatní je jenom napodobenina.Mě učila babička od Veselí n.L.

mika59: děkuji, přijde mi to vychytaný ;-) ještě příště zkusím folii potřít zlehýnka máslem/olejem, schválně co to udělá :-D

Parádní recept i fotka:yes::yes:nejvíc se mi líbí to vejce;-)

hosta: aha, to zní zajímavě! nikdy jsem to nezkoušela zejména proto, že zejména lišky nálevkovité usušené jsou obzvláště tuhé... vyzkouším ráda, neb jsem houbový "závislák" a letos mám nasbíráno kvanta...:yes: děkuju:-K

Hezká kulajda:yes: - zkus někdy ty houby předem nenamáčet a osmažit přímo suché - zvláční, voní úplně jinak, je to výrazný rozdíl

Tématické fráze:
kulajda od babičky, kulajda s houbami od babičky, bílá polévka s liškami, kulajda bez mouky, kulajda od babičky s houbami, co s houbami, jak spařit houby, liška nálevkovitá recept, co z houbami, spařit houby?, kulajda podle trošky, trošku, kulajda trochu jinak, kolajda, kulajda s houbami a koprem, kulakda, kulajdabez mouky, nejsnažší recept na těstoviny, houby spařit či ne, kulajda od babičky recept

Suroviny:
houby sušené, máslo, mouka hladká, brambory, vývar zeleninový, bobkový list, smetana, kopr, ocet, pepř, sůl, vejce

Přidat fotografie receptu