Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šunka z plecka

Domácí výroba různých surovin a produktů, které jinak koupíme v obchodě, získává na oblibě. S pečením pečiva se seznámil už snad každý, ale co takhle vyzkoušet přípravu domácí šunky? Z libového plecka si ji oblíbíte.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 3 dny uležení masa

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 3 dny uležení masa)

6. 8. 2016 10:57

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie4 996 kJ / 1 194 kcal
Bílkoviny199,00 g
Tuky42,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 650 mg
Sodík 8,10 g
Sůl17,50 g
Sacharidy5,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

27. 8. 2016 08:00

cabak: pokud bys chtěl/a šunku v kvalitě bio apod, určtě Pragandu nepřidávat. Ale jed - to ne, to určitě není. Vždyť se přidává (nebo jí podobné) i do kupovaných masných výrobků :-) a pokud je nejíš denně a velké množství, ta trocha v domácí šunce se 100% masa určitě neublíží. ;-)

cabak

26. 8. 2016 22:23

Taky děláme doma šunku stejným způsobem. Dávali jsme tam i pragandu, ale pak jsme se dozvěděli, že je to vlastně jed a to nám zkazilo dojem ze zdravého výrobku. Bez pragandy ale má našedlou barvu.

cathleen cathleen

26. 8. 2016 10:38

Hanka: díky za nápad :-K třeba se někomu bude hodit;-)

Hanka

26. 8. 2016 10:10

Já vařím šunku v troubě na horkovzduch. Šunkovar dám do hrnce s vodou (studenou), dám do trouby a nastavím tak na 100 - 120°C, nesmí se začít vařit, jen takový bublinky na povrchu vody. A protože tam nemůžu měřit teplotu uvnitř masa, dělám tak 3 hodiny. Nemá chybu. Osobně preferuji kýtu, ale to je věc chuti. Zkoušela jsem také kuřecí šunku, ale to není ono, prase je prase.

Mlsoun

16. 8. 2016 13:04

To je bomba jdu dělat:-D

pavelk pavelk

11. 8. 2016 09:46

maris: I já mám tu hliníkovou a i v ni vařím kde co 2 hodiny!

cathleen cathleen

11. 8. 2016 08:16

maris: my ji máme taky, Maruško, koupenou asi před dvěma lety - tuhle starší formu (tedy - její starší typ, forma byla nová :-) ), bez teploměru.

maris maris

11. 8. 2016 08:12

pavelk: já mám jiný typ, jak píše Cathleen - starší, i když se pořád prodává a tam to nejde. Tento neznám. Šunku jsem už vařila mockrát, ještě nikdy se nestalo, že by byla syrová nebo nějak nedovařená.

cathleen cathleen

11. 8. 2016 08:06

pavelk: myslím, že většina vlastníků šunkovaru má ten starší typ, pevně uzavřený.:-( tam vpíchnout nic nepůjde.

pavelk pavelk

11. 8. 2016 08:02

maris: Jednoduše, ale na úkor, že v obalu bude dírka. https://img.kasa.cz/k-foto/800/8/3/1/product_19191...

pavelk pavelk

11. 8. 2016 08:00

cathleen: Já vařím šunku a jiné.. 2 hodiny. Do kulatého se vejde cca 1 kg masa a při teplotě 80°C je to dostačující.

maris maris

11. 8. 2016 07:58

cathleen: byla jsi rychlejší, právě jsem se chtěla zeptat, JAK změřit teplotu masa v uzavřeném šunkovaru. :-O:-)

cathleen cathleen

11. 8. 2016 07:55

Prpcek: díky za poznámku:-)
Jen si nedovedu představit, jak bych změřila teplotu uvnitř masa v zavřeném šunkovaru....ale myslím, že jí dosahujeme - podle receptu se má při teplotě 80°C vařit každé kilo masa 60 minut a my ji v té 80°C vodě máme déle - píšu v receptu. Tak snad té vnitřní, potřebné teploty, také dosahujeme (?).

Prpcek

11. 8. 2016 07:47

Dobrý den. Nechci hodnotit recept, ale neodpustím si poznánku, která pomůže těm méně zkušeným. Dobu "vaření šunky" je nutné počítat až od dosažení teploty uvnitř masa (tedy těch cca 80°C). Teplota vody v okolí šunkovaru není až tak důležitá a rozhodně nezaručuje, že šunka nebude po vyjmutí syrová (polosyrová).

cathleen cathleen

8. 8. 2016 09:19

Miroslav: řeznická solící směs, k dostání v každé drogerii, k doptání kdekoliv na Google.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí šunka recept domácí šunka domácí šunka ze šunkovaru recept domácí šunka ze šunkovaru recepty domácí šunka z šunkovaru recepty domácí šunka v šunkovaru recepty domácí šunka ze šunkovaru šunka z plecka šunka z šunkovaru recepty recept na domácí šunku v šunkovaru šunka z jednoho kusu masa domaci sunka z plecka recept domácí šunka domácí šunka z plece domácí šunka v šunkovaru recept recept na domácí šunku z šunkovaru recept na domácí šunku domácí šunka z vepřové plece domaci sunka z jednoho kusu domácí šunka z jednoho kusu masa

Suroviny: plecko vepřové, sůl, praganda, cukr, voda

TopRecepty.cz

Domácí šunka z plecka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X9ro