Babiččina špaldová vánočka
Vánočka ze špaldové mouky patří mezi luxusnější verze vánoček. Díky oblíbené špaldové mouce má lehce oříškovou chuť, která je ještě podpořena přidanými ořechy. Špaldová mouka má méně lepku než klasická hladká mouka, proto nečekejte, že bude vánočka lehounká a nadýchaná.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 439 kJ / 2 495 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 69,66 g |
| Tuky | 71,00 g |
| Vláknina | 42,90 g |
| Cholesterol | 589 mg |
| Sodík | 95 mg |
| Sůl | 0,24 g |
| Sacharidy | 341,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme všechny suché ingredience kromě droždí a promícháme.
Krok 2: Doprostřed uděláme důlek, do něj vlijeme teplé mléko a nasypeme droždí. Necháme asi 10 minut odstát.
Krok 3: Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujeme rukama.
Krok 4: Těsto vložíme do čisté nádoby, překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 2 hodiny kynout.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílů ještě rozdělíme napůl.
Krok 6: Ze 4 dílů vyválíme stejné válečky a upleteme cop ze 4 pramenů. Ten umístíme na pečicím papírem vyložený plech.
Krok 7: Z dalších 3 dílů upleteme klasický cop a ten položíme na základnu.
Krok 8: 2 nejmenší díly zamotáme a položíme na vrch vánočky.
Krok 9: Vánočku zpevníme špejlemi a necháme ještě 30 minut kynout. Poté ji potřeme vejcem a můžeme ji ještě posypat ořechy.
Krok 10: Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 minutách pečení snížíme teplotu na 150 °C a pečeme přibližně 35 minut nebo dokud vánočka není hotová.
Krok 11: Hotovou vánočku necháme lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjmeme špejle.
Zveřejněno 12. 11. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina špaldová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OvQB
Moje poznámka
Babiččina špaldová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OvQB
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 12 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 1 hodinou
Likérové špičky
Sahula před 3 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 3 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 3 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 5 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 5 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 5 hodinami
Tématické fráze:
nejlepší špaldová vánočka,
babiččina volba recepty,
recepty babiččina volba,
nejlepší babiččina vánočka,
špaldová mouka babiččina volba,
špaldova vanočka,
babičina volba špaldová,
máslová špaldová vánočka,
babiččina špaldová mouka,
babiččina špaldová mouka,
vanočka babičina volba,
mouka babiččina volba recepty,
babiččina vánočka,
špaldová mouka babiččina,
babiččina volba špaldová mouka,
spaldove mouka babiččina volba recept,
babiččina volba mouka recepty,
špaldová mouka babicina,
recept na babiččinu vánočku video,
video recepty babiččina volba
Suroviny:
mouka špaldová hrubá,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
mléko,
sůl,
droždí sušené,
kůra citronová,
rozinky,
ořechy,
cukr vanilkový,
rum,
vejce
Komentáře (1)