Kynutý houskový knedlík 2
Lehké a nadýchané kynuté houskové knedlíky jsou fenoménem české kuchyně. Dají se vařit jak ve vodě, tak i v parním hrnci, kde je není třeba otáčet. Hodí se jako příloha k mnoha pokrmům, ale taktéž z nich lze vykouzlit i chutný hlavní chod.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 658 kJ / 4 221 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 142,96 g |
Tuky | 34,77 g |
Vláknina | 34,30 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 4,24 g |
Sůl | 10,43 g |
Sacharidy | 816,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z vlažného mléka odlijeme 100 ml do misky. Do ní pak rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme vejce, přilijeme mléko, vzešlý kvásek, a vypracujeme těsto.
Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme vlažné mléko, nebo naopak pokud je příliš řídké - přisypeme mouku. Krok 3: Nakonec do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Krok 4: Po 1 hodině z těsta uděláme 4 bochánky a necháme ještě kynout (tak dlouho, než začne vařit voda v hrnci). Krok 5: Z bochánku vytvarujeme knedlík (šišku), vložíme jej do vařící vody a hrnec přikryjeme poklicí.
Po 10 minutách knedlík otočíme a vaříme dalších 10 minut (takže se celkem vaří 20 minut). Krok 6: Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme, aby se nesrazily.
Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme vlažné mléko, nebo naopak pokud je příliš řídké - přisypeme mouku. Krok 3: Nakonec do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Krok 4: Po 1 hodině z těsta uděláme 4 bochánky a necháme ještě kynout (tak dlouho, než začne vařit voda v hrnci). Krok 5: Z bochánku vytvarujeme knedlík (šišku), vložíme jej do vařící vody a hrnec přikryjeme poklicí.
Po 10 minutách knedlík otočíme a vaříme dalších 10 minut (takže se celkem vaří 20 minut). Krok 6: Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned propícháme, aby se nesrazily.
Zveřejněno 16. 4. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý houskový knedlík 2
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BJ2J
Moje poznámka
Kynutý houskový knedlík 2
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BJ2J
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 22 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 22 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 23 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 23 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 36 minutami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 2 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 3 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 4 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 7 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 8 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 9 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek 15. 6. 2025 15:57
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 15. 6. 2025 15:05
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Tématické fráze:
kynutý houskový knedlík,
kynuté houskové knedlíky,
kynutý houskový knedlík recept,
jak dlouho se vaří kynuté knedlíky,
jak dlouho se vaří houskový knedlík,
jak dlouho vařit kynuté knedlíky,
jak dlouho vařit houskový knedlík,
jak dlouho vařit kynutý knedlík,
houskový knedlík kynuty knedlik,
recept na kynutý houskový knedlík,
recept na houskové kynuté knedlíky,
houskove kynuté knedliky,
jak dlouho se vaří kynutý knedlík,
kynutý knedlík houskovy,
houskový knedlík 2,
kynuty knedlik vařený ve vode,
recept na kynuté houskové knedlíky vařené ve vodě,
houskový kynutý knedlík,
jak dlouho vařit knedlík,
kynuty houslový knedlík
Suroviny:
mléko,
droždí čerstvé,
sůl,
rohlík,
cukr,
mouka polohrubá,
vejce
Komentáře (4)