Rychlé lívance ze Samoty u lesa

Terez002 Kuchařka: Terez002

Sladká jídla 9 názorů

Suroviny

Těsto:
asi 500 g polohrubé mouky
asi 1 l mléka
trošička kypřícího prášku
1 vejce
(vše dávám od oka, někdy chci mít těsto tužší, někdy řidší)
Přeliv:
jahody
zakysaná smetana
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve jsem smíchala všechny suché ingredience a poté přidala tekuté. Pořádně jsem zamíchala, aby se nevytvořily hrudky.

  2. Na rozpálenou pánev jsem lila těsto (mně jeden lívanec usmažit trvá asi 3-5 minut)

  3. Jahody nejdříve očistím a propláchnu. Pak je pořádně rozmačkám, přidám smetanu a přeliji jimi lívance.

  4. Jahody ani lívance samotné nesladím, až jsou na stole, každý si je dochutí, jak kdo má rád.

Poznámka

Na hotové lívance jsem přidala čerstvé lístky měsíčku lékařského, sedmikrásky, doladila čerstvými třešněmi a maličko osladila smrkovým sirupem. :)

Na fotce jsou foceny lívance bezlepkové a na jejich přípravu jsem použila mouku Jizerku.

Dobrou chuť a mějte krásný den.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Rychlé lívance ze Samoty u lesa

  • Terez002 Terez002(autorka receptu)

    hosta: Možná že dělám liťáky a říkám tomu Lívance :-D Také možnost. Děkuji za komentář a "Liťáky" to se mi líbí. :-) :-8

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Moje teta tomuhle říkala liťáky, něco mezi palačinkami a lívanci, pokud byly řidší, víc se rozlily a byly podobnější palačinkám, z hustějšího těsta víc lívancům:-)

    Odpovědět

  • Terez002 Terez002(autorka receptu)

    maris: Nemáte za co. :-8 Dělám to takhle už pět let. :-8

    Odpovědět

  • maris maris

    Terez002: takže je děláš - velké lívance - řídké těsto, malé lívance - hutné těsto ? tak s tím jsem se ještě nesetkala. Přece záleží na tom, kolik těsta to pánve / lívanečníku / dáš, ne ?;-) No jak myslíš ;-):-) V každém případě děkuju za odpověď:-8

    Odpovědět

  • Terez002 Terez002(autorka receptu)

    maris: Jde o velikost lívance třeba můj děda má rád slabé a větší, za to babička silné a malé. :) Každopádně nikdy je nemám stejné. :)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    maris: tak asi podle toho, jak moc se chce člověku drbat pánev, řídké těsto má tendence se připalovat, kdo koukal včera na Prostřeno, tak tam to bylo krásně vidět:-D

    Odpovědět

  • maris maris

    Terez002: Terezko, když už o tom mluvíš, můžeš mi, prosím, vysvětlit, proč někdy děláš těsto tuhé a někdy řídké ? Marně jsem o tom přemýšlela, ale nic mě nenapadá. Já když dělám lívance, tak se snažím, aby těsto mělo v podstatě vždycky stejnou konzistenci, o které vím, že výsledek bude nejlepší. Ale proč ho dělat někdy tuhé, někdy řídké, to opravdu netuším.....;-):-)

    Odpovědět

  • Terez002 Terez002(autorka receptu)

    magdalenka: Dobrý den, chápu, že někdo takhle vařit neumí, ale jak jsem zmiňovala.... Jde o chuť a o to, jaké potřebuji těsto. Někdy ho dělám tuhé někdy řídké. Vejce přidávám podle oka. Ale děkuji za info, cením si ohlasu. Ani já jsem ale nedostala od maminky recept, kde byla hmotnost a počet surovin. Prostě mi jen řekla, že tam mám dát tohle a vše podle oka. :-) :-) Přeji hezký zbytek dne. :-8
    Ale pro začátečníky jsem doplnila gramáž jednotlivých surovin. :)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja by som sa prihovárala za úpravu receptu. Začiatočník naozaj netuší ani zhruba, koľko vajec, mlieka, múky... napr. by pomohlo na pol litra mlieka dávam toľko vajec, zhruba toľko múky.
    (Ani týmto štýlom pridaný recept na piškotové cesto - múka, vajce, cukor by veľmi nepomohol - kto by si trúfol podľa toho niečo piecť?)

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: jak se dělá lívanec jak se dělá těsto na lívance litak z jahod

Zapomněl/a jsem heslo