Bezinková šťáva ze Samoty u lesa

Terez002 Kuchařka: Terez002

Nápoje 1 názor

Do šťávy si přidávám i jiné bylinky jako například levanduli a nebo usušené květy bezu.
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Suroviny

30 květenství bezu
2 l vody
1 kg cukru
2-3 citrony
1 čajová lžička kyseliny citronové
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Po natrhání květenství je vždycky nechám rozložená přes noc na tácu, aby mohli vylézt všichni broučci.

  2. Květenství zbavím větších stonků, vyklepu (většinou neproplachuji, jelikož bych zbytečně spláchla drahocenný pyl) a dám je do hrnce. Přidám na plátky pokrájený citron a vše zaliji rozvarem vody a cukru. (Vodu smíchám s cukrem a zahřívám, dokud se cukr nerozpustí, ještě horké liji na bez). Přikryji a nechám do druhého dne louhovat.

  3. Další den přecedím, vymačkám pořádně květy a do tekutiny vmíchám kyselinu citronovou. V tomto momentě můžu uskladnit, ale šťáva vydrží +/- 2-3 týdny. Pokud chci, aby šťáva vydržela 6-8 měsíců, převařím a ještě teplé vliji do lahví. Nechám vychladnout a uschovávám v lednici.

Poznámka

Kozinky, kozička nebo také bezinky, to jsou lidové názvy prvních poslů léta, tedy bezů černých. Jeho účinky napomáhají snižovat horečku, pomáhají při zánětech dutiny ústní a zažívacích potížích.

Jinak v letních dnech je tato šťáva neodolatelná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Bezinková šťáva ze Samoty u lesa

  • Lenunka Lenunka

    na sirup se používá obvykle poměr tekutiny a cukru 1:1, pak se to nemusí uchovávat v lednici :-), 1 kg cukru je na 2 l vody podle mě málo

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo