Křehký švestkový koláč s mřížkou

Angel 666 Kuchařka: Angel 666

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 4 názory

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
150 g másla
Náplň:
800 g švestek
2 žloutky
100 g krupicového cukru
kůra z poloviny citrónu
2 lžíce škrobové moučky
1/4 lžičky skořice
Kromě toho:
80 g pražených mletých lískových oříšků
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených přísad rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladu.

  2. Ze švestek vyjmeme pecky, švestky překrojíme na čtvrtiny.
    Žloutky, cukr, citrónovou kůru, škrobovou moučku a skořici šleháme tak dlouho, až vznikne nadýchaný světlý krém. Do krému pak vmícháme připravené švestky.

  3. Odleželé těsto vyválíme.
    Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a vložíme vyválené těsto, kterým utvoříme i 3 cm kraje po stranách formy.

  4. Na těsto ve formě nasypeme mleté oříšky a naklademe švestkovou náplň.
    Okrojky těsta znovu propracujeme, vyválíme a nakrájíme proužky, ze kterých utvoříme mřížku na povrchu koláče.
    Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut.
    Před podáváním koláč necháme dobře vychladit, aby náplň ztuhla a pocukrujeme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 186 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křehký švestkový koláč s mřížkou

Tématické fráze: krehky kolac s makem a se svestkami křehký švestkový koláč

Zapomněl/a jsem heslo