Štercle
Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 6 009 kJ / 1 436 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,50 g |
Tuky | 124,15 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 113 mg |
Sodík | 3,23 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 64,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 1. 2024 17:11
Merylas: Je to jídlo že staré Šumavy
17. 1. 2024 17:04
Moc ráda se vždy podívám na recepty našich babiček. Já osobně toto jídlo z domova neznám.
25. 9. 2023 19:21
Miluji tohle jídlo a ani by mě nenapadlo tuhle dobrotu kazit nějakým masem. Nejraději k němu mám sterilované sladkokyselé zelí
6. 1. 2022 10:52
Marie Svarcova: Já děkuji. Tento recept pochází od nás že Šumavy a mám ho od příbuzné, která zde žije celý život a je jí již 80 let.
6. 1. 2022 09:53
mám ráda takové recepty - jednoduché a moc dobré, díky za to.že ještě jsou a dík za zveřejnění
14. 10. 2021 19:58
BlaV.: Moc děkuji za vyzkoušení.
14. 10. 2021 19:05
vyzkoušeno ze zbylých brambor, byla to chutná večeře
12. 10. 2018 16:46
klukodvody: Moc děkuji
12. 10. 2018 13:11
Co dodat. Jen obrovské díky za takové recepty.
11. 10. 2018 22:24
Je to fakt dobrota - znám jako rýpl - a ten druhý způsob určitě zkusím
11. 10. 2018 19:25
Dvě z mých prababiček, ač původem sedlácké dcery, sloužily ve Vídni jako pomocné kuchařky. Takže kuchyně jak z otcovy, tak matčiny strany byla a pořád je monarchií ovlivněna. Vzpomínám, že se třeba moje spolužačky a jejich maminky divily, jak se u nás vaří, zejména spousty zeleninových jídel a maso v různých úpravách, ne jen vařené v polévce. Jednou jsem se velmi výrazně jako hodně malá podivila, že hospodyně v sousedství vařila husu. No, byla z toho mrzutost. Měli sedm dětí a vařené se nezpeklo.
11. 10. 2018 19:13
Recpt I. poznám s malou odchýlkou, opekám to na panvici. Neskutočná dobrota a pritom také jednoduché...
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
11. 10. 2018 18:02
hospodyne: Děkuji, tyto staré recepty objevuji moc ráda. Jsou velmi chutné.
11. 10. 2018 17:36
dík za připomenutí receptu. Znám od dětství, česnek jsme přidávali standardně, ale bez uzeniny a sádla muselo být dost, aby brambory zespod udělaly křupavou kůru. Ta byla samozřejmě nejžádanější a každým strávníkem její podíl žárlivě střežený. K tomu mléko od vlastních krav...
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 17 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 18 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 19 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 22 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 5 hodinami
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 6 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 10 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 10 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 11 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 11 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 11 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 12 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Další recepty
Tématické fráze: bramborové štercle pečení s kyškou co jsou stercle jidlo z brambor štercle jak se vaří štercle top recepty-stercle bramborák s kyškou rypl recept set top recepty youtubeseznam šmorn recept recepty ze staročeské kuchařky
Suroviny: brambory, sádlo, sůl, mouka hrubá, česnek, uzenina, cibule, smetana
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Šmorn - bramborový trhanec
Hella
Hodnocení receptu je 4,8 (11×)