

Dort II.
Suroviny 8 porcí
- Těsto do základní dortové formy:
- 6 celých vajec
- 180 g cukru krupice ( pro méně sladký lze použít i jen např. 100 g)
- 180 g polohrubé mouky (nebo 140 g polohrubé mouky a 40 g kakaa
- nebo 140 g polohrubé mouky a 40 g mletých oříšků, pro víc oříškovou chuť lze dát 140 g polohrubé mouky a i 50-70 g mletých oříšků)
- asi 1/3 kypřícího prášku do pečiva
- tuk na vymaštění formy a hrubá mouka na vysypání (pro jistotu vymastím a vysýpám i tu s nepřilnavým povrchem)
- Krém:
- 1-2 Dr. Oetker - Vanilková náplň - lze z ní udělat lehkou nebo máslovou
- Poleva:
- 1 tabulka čokolády na vaření (100 g)
- Omega na polevy - od oka střední pásek, cca 2 cm
- 1 Ledové kaštany
Postup přípravy receptu
Vejce ušleháme s cukrem, poté přidáme mouku nebo směs mouky a kakaa nebo mouky a oříšků, podle toho, jaký korpus chceme, přidáme kypřící prášek a zamícháme.
Těsto vlijeme do předem vymaštěné a vysypané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150°C dorůžova. Když se těsto peče, můžeme připravit polevu. V hrnečku ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, Omegu a Ledové kaštany. Připravíme pečící papír a na něj nakreslíme kruh v přibližné velikosti formy. Když bude malinko menší, nevadí, zakryje se krémem, pokud bude malinko větší, tak se odřízne před aplikací na papíře. Jakmile je poleva roztopená, vypneme a necháme cca 3 minuty odstát. Polévkovou lžící poléváme pečící papír tak, abychom měli celý kruh zakrytý polevou. Dáme do chladu ztuhnout.
Po upečení necháme dort vychladnout, buď odpočinout do druhého dne nebo lze po úplném vychladnutí (já to tak dělám) rozříznout na 3 pláty. V případě vypouklého vrchu dortu, seřízneme. Každý plát prolijeme rumem, i vrchní část, na kterou jde čokoládová poleva. Než vychladne těsto připravíme krém dle návodu na krabičce (dávám o cca 10 ml méně mléka, aby byl krém tužší) a dáme na chvíli ztuhnout.
Jednu stranu plátu vždy pomažeme marmeládou, druhý krémem a klademe na sebe. Vrchní plát, na který budeme dávat polevu, potřeme marmeládou. Jakmile máme pláty poskládané, krémem potřeme obvod dortu a mletými oříšky obalíme.
Navrch dáme ztuhlou polevu a zdobičkou nazdobíme dle fantazie. Kdo by chtěl trošičku kakaovější krém, lze do krému přidat trochu kakaa na vaření.
Poznámka od kuchařky
Kdo by nechtěl jen čistě hnědou čokoládu, lze místo papíru na pečení použít transfér folie s s různými motivy, dá se koupit v cukrářských potřebách nebo na internetu. Postup při použití folie je stejný, folie se musí skladovat celou dobu od koupě v chladu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dort II.
-
pro diabetika??? asi si děláte legraci
-
Zetmi: Tento dort je sacharidová bomba i pro normálního člověka, natož pro diabetika. Jeden kousek tohoto dortu představuje zhruba objem sacharidů na celý den
Doporučuji z názvu vymazat "vhodný i pro diabetiky".
-
Zetmi: Jak komu! Nicméně je opravdu zavádějící označovat výrobek, kde je mouka, cukr, čokoláda, a dokonce tuk Omega jako vhodný pro diabetiky. Dort obsahuje běžné suroviny jako jiné cukrářské výrobky, nic, co by bylo pro diabetika příznivé. Dort lze pro diabetiky odlehčit: těsto například udělat s fruktózou, který je pro diabetiky vhodnější, část pšeničné mouky nahradit moukou sójovou apod.
-
maris: samozřejmě to je pravda .myšleno že jednou za čas si kousek dat může, máme doma diabetika který si píchá inzulín a občas si kousek dá. rozhodně to neuškodí.
-
Myslím, že je vhodný jen pro neukázněné diabetiky
když se sníží množství cukru v těstě, tak v žádném případě nevznikne dort vhodný pro diabetickou dietu....