

Čokoláda - čím ji nahradit v těstě
Suroviny
- 40 g kakaa (cca 4 lžíce)
- 30 g cukru
- 30 g másla
Postup přípravy receptu
Potřebujete-li do těsta čokoládu a doma žádná není, můžete použít sypké kakao s cukrem - to vmíchat do těsta, nejlépe přidat do cukru nebo mouky a máslo zpracovat s ostatním tukem.
Chtěla jsem ale zjistit, co vznikne, když vše smíchám (snažila jsem se utřít máslo s cukrem a kakaem, posléze máslo rozpustit) - no, čokoláda to není - vznikla kakaová drobenka. Ale po přidání dalších 20 g rozpuštěného másla a cca 2 lžic vody vznikla hmota, která se již dá tvarovat.
Může se přidat do dortové náplně, nebo po přidání sladkých drobečků a kokosu poslouží jako náplň do košíčků nebo na kuličky.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: letitý výstřižek ze starých novin
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Čokoláda - čím ji nahradit v těstě
-
Tohle byla nase cokolada, teda tak tekuta se delala, aby byla na polevu. Mamka jinou nedelala, je uzasna, krupe a muzete si prisladit jak chcete
-
hele tohle znám z dětství, dost často jsem si doma utřela kousek másla cukru a kakaa
a víte co, tuhle mě tak honila mlsná a doma nic, tak jsem si do hrníčku to utřela a mňam to jsem si pochutnala
-
majda 2: původní recept byl jen na nahrazení čokolády v těstě.
Další jen moje pokusy, zda ze stejného poměru surovin vznikne čokoláda - nevznikne, je to moc sypké. A máslo jsem rozpouštěla proto, že tekutý tuk pojme více suché složky než jen změklý.
Ale kdybych to dělala na mlsání, tak bych také nerozpouštěla. -
Je tam jen malý rozdíl,máslo se nerozpouštělo,jen se nechalo chvíli změknout při pokojové teplotě.Vše jsem dávala podle oka,tak aby šla utřít hmota.
-
Tak tuhle čokoládu znám,dělávala nám ji za starých časů máma a pak i já mým děckám,když měly na něco chuť a nic nebylo po dosahu.Do hrnku se dalo máslo,kakao a cukr,utřelo se to lžíci a pak se čokoláda nanášela lžíčkou na piškoty.Nestáčila jsem to mazat,hned mi to mizlo pod rukama.Říkali jsme tomu za mého dětství,,BRYNDA".