Jidáše podle babičky
Recepty po babičce bývají zárukou, že se vše podaří jak má. Jistě tomu tak bude i u tohoto receptu na tradiční velikonoční sladké pečivo. Jidáše před upečením potíráme vejcem s rumem a po vytažení z trouby můžeme ještě horké pokapat. medem.
Suroviny pro 15 kusů
15kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 400 kJ / 3 203 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 80,92 g |
| Tuky | 74,99 g |
| Vláknina | 17,43 g |
| Cholesterol | 563 mg |
| Sodík | 217 mg |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 542,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve založíme kvásek. Ve vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme cukr a hrubou mouku a necháme na teplém místě vykynout.
Krok 2: Do robotu dáme prosátou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, kůru, sůl, vejce a kvásek. Začneme promíchávat, přidáme trochu vlažného mléka.
Krok 3: Až se vše smísí, přidáme rozehřáté, ale vlažné sádlo, med, rozinky a s pomocí vlažného mléka zaděláme vláčné těsto, které přeložíme na vál a s trochou hladké mouky ještě vypracujeme.
Krok 4: Dáme kynout do mísy přikryté utěrkou, až těsto zdvojnásobí objem.
Krok 5: Vykynuté těsto opět přendáme na vál, podsypeme moukou, odkrajujeme kusy těsta a válíme z něj válečky, které stáčíme do spirál. Konec "ocásku" vložíme dospod jidáše, aby se nám při pečení nerozbalil.
Krok 6: Jidáše klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme pod utěrkou ještě asi 20 minut vykynout.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C. Jidáše pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a upečeme dozlatova. Po upečení, pokud máte rádi, potřete vlažným medem.
Zveřejněno 17. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ozKk
Moje poznámka
Jidáše podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ozKk
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 12 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 17 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 18 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Banana bread - banánový chlebíček
Fuxinnka před 25 minutami
Nebeský koláč
Janja před 11 hodinami
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 12 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 12 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 12 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 13 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 13 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 14 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 14 hodinami
Tématické fráze:
recept na jidáše,
jidase recept,
recept babicek na jidáše,
recepty od babičky,
velikonoční kynoucí zajíčci,
rcept na jidase
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
kůra citronová,
sůl,
vejce,
med,
cukr vanilkový,
sádlo,
rozinky,
mléko,
mléko,
mouka hrubá,
cukr,
droždí čerstvé,
vejce,
rum,
med
Komentáře (2)