Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Hovězí maso 16 názorů

Suroviny

1 kg Osso buco mladého býčka (zadní lýtko s kostí) - rozdělené na 2 či 4 kusy
1 cibule
4 stroužky česneku
hovězí vývar
máslo
100 ml bílého vína
1 velká mrkev
1 kořenová petržel
1/4 celeru
1/4 hlávky květáku
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
hladká mouka
pepř
sůl
libeček
petrželka
případná jíška na zahuštění šťávy
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Porce masa osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

  2. V kastrole rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opečeme z obou stran dohněda. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova.

  3. Poté přilijeme asi deci vína a necháme ho odpařit. Zalijeme vývarem asi do poloviny výšky masa, přidáme bobkový list a nové koření a dusíme pod pokličkou. Podle potřeby doléváme malé množství vývaru.

  4. Po půl hodině přidáme najemno nasekaný česnek a dusíme dál, celkově asi dvě hodiny za průběžného hlídání a podlévání.

  5. Zeleninu nakrájíme - mrkev na silnější kolečka, celer a petržel na špalíčky a květák rozebereme na růžičky. Zeleninu přidáme k masu, opět podlijeme, posypeme solí a libečkem (můžeme přidat další lžíci másla) a dusíme ještě 15-20 minut, dokud není zelenina měkká. Zasypeme zelenou petrželkou a případně zahustíme jíškou (připravenou z mouky a másla nebo instantní).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 218 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Nonya, děkuji za krásnou fotku...:-K Je tu už dlouho? :-O Já si jí všimla až teď...to musíš říct ;-)...

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: Eli, to je krása, masíčko vypadá úžasně:-K:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Nonya, tady v naší televizi jde takový pořad o italské kuchyni a také tam kuchař vařil právě osso buco s tou gremoladou, jak píšeš. Dělal to z telecího a bez té zeleniny, kterou jsem přidávala já, ale zato se šafránovým milánským rizotem. Vypadalo to skvěle a také mám v plánu to zkusit, až seženu telecí nožičky. On sice doporučuje kvalitní řeznictví, ale to je ode mě přes půl Prahy...
    Díky za komentíky všem...:-K

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Robime, vyborny stary Taliansky recept, na koniec ochutime "gremoladou " co je zmes petrzlenova vnat , cesnak, citronova kora a servirovali s polentou.:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Hezký recept a fakt se bude dobře vyhledávat podobný..."Osso buco"

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Otto, děkuji za komentář...:-) Maso se opravdu úplně rozsýpá a je nebývale šťavnaté. A ten morek z kosti vytvoří lahodnou omáčku v podstatě úplně sám...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Bibi, maso jsem koupila na farmářském trhu. Mně jako příloha úplně stačila ta zelenina, manžel si ještě zakousnul rohlík...;-) No a naše malá měla buchtičky se šodó - taky je kupuji na trhu, upečené, údajně jsou moc dobré a šodó nějak zhotovím z pudinkového prášku a mléka...
    Připadala jsem si dnes, jakoby mi uvařila moje babička...:-p

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Super mňamózní lahůdka a zároveň pokrm z kategorie vyšší školy vaření.:-K
    Úplně si dokážu představit tu velice jemnou chuť masa rozpadajícího se pouhým dotykem.;-);-);-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Elí, tak mladého býčka se ti zachtělo jo:-D Bude to zajisté chutné maso, když je mladej, kde si ho sehnala a co jsi dávala za jako přílohu:-? Jasnej 6.bod:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Eli, paráda:-p:yes:+

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Eliza:no ano,vlastně toho vínka je tam jen decka;-)a ve finále je to asi téměř stejné..bílé nebo červené..to je výraznější chuťově i barvička by byla asi trochu tmavější;-):-)
    a když je tam ten květák..tak asi bílé je dobrá volba:yes:;-):-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji za komentíky:-K.
    Rebi, přemýšlela jsem nad tím červeným, ale protože jsem tam víno dala jen tak trochu pro aroma a chtěla jsem následně přidat i květák, zvolila jsem bílé. Kdyby to bylo jen s kořenovou zeleninou, tak souhlasím, červené se s hovězím snoubí líp. Dneska jsem usilovala zachování jemné a čisté chuti masa a zeleniny, proto třeba i to máslo jako jediný tuk..

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Eli,parádička;-):-p:yes: víno bílé:-?neslušelo by masku líp červené;-):-?

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-p:-Onádhera:yes::yes:+3

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Krásný recept Eli:-K, nemám slov...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: osobuko recept osobuko hovězí osobuko osobucco oso buco oso buko osobuco recepty hovězí osobuko recept oso buco recept telecí osobuko osobuko recepty recept na osobuko telecí osobuko recept osobuko telecí oso bucco osobuco osso buko osobucco recept osso bucco recept osobuco recept