Jidáše - medové
Velikonoce bez spousty sladkých dobrot si snad nikdo nedovede ani představit. Na Zelený čtvrtek nezapomeňte upéct jidáše, které voní po medu a rumu. Jsou symbolem plodnosti a hojnosti. S chutí se pusťte do přípravy.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 563 kJ / 3 481 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,36 g |
Tuky | 116,56 g |
Vláknina | 21,90 g |
Cholesterol | 534 mg |
Sodík | 607 mg |
Sůl | 1,42 g |
Sacharidy | 499,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme v rumu. Obě mouky smícháme v míse se solí a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr.
Krok 2: Přilijeme polovinu mléka a promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Až droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo prohněteme.
Krok 4: Pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.
Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 180 °C.
Krok 6: Po vykynutí těsto na vále ještě jednou propracujeme a rozdělíme na menší dílky, z kterých vyválíme slabší delší válečky. Z každého válečku pak dále tvarujeme motiv podle libosti - spirálu, šneka, motánek, preclík či uzlík.
Krok 7: Vytvarované jidáše skládáme na plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).
Krok 8: Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti, asi 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
Zveřejněno 19. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše - medové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4jXV
Moje poznámka
Jidáše - medové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4jXV
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 20 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 22 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka s rybízem
Kateka před 4 minutami
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 9 hodinami
Kure pecene
raelggg před 10 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 10 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 11 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 12 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 12 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 14 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 16 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 16 hodinami
Tématické fráze:
jidaše s medovou s polevou,
jidáše s medovou polevou,
čím potirat jidase,
medové preclíky,
medové jidáše,
jidaše medovou s polevou,
jidáše s medovou,
jidáše s medové polevou,
recept na medové jidáše,
jak potírat jidase,
jidáše recept maminčiny recepty,
jidáše s s citronovou polevou,
recept jidáše s polevou,
jidáše s polevou,
bochánky čím potírat upečené kynuté,
medové jidášky,
jidase zmedovou polevou,
pernik medovy z droždí,
nej recept na jidáše
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
med,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
žloutek,
mléko,
sůl,
máslo,
rum,
kůra citronová,
rozinky,
bílek,
rum
Komentáře (1)