Zase jiná zelňačka
Hustá a vydatná polévka, jejímž základem je kvalitní kysané zelí a je zahuštěná pohankovou lámankou. Nepostradatelné jsou lesní houby, uzený bůček a zelenina. Polévka chutná nejlépe druhý až třetí den, kdy se všechny chutě krásně propojí.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 634 kJ / 1 347 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 49,26 g |
Tuky | 49,98 g |
Vláknina | 103,01 g |
Cholesterol | 50 mg |
Sodík | 5,45 g |
Sůl | 13,10 g |
Sacharidy | 140,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu i houby (směs lesních a žampionů) očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Polovinu zelí propláchneme, několikrát překrojíme a polovinu zelí necháme kyselou. Kdo má raději kyselejší, nemusí zelí proplachovat.
Krok 2: Na 1,5 lžíci sádla zpěníme nasekanou cibuli, přidáme nakrájený bůček nebo slaninu a chvilku restujeme. Přidáme zeleninu, orestujeme, dáme houby a zelí i s nálevem. Vše promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme kmín a mletý pepř. Přivedeme k varu a při snížené teplotě vaříme do změknutí.
Krok 3: Zatím dáme do uzavíratelné mističky 2 lžíce pohankové lámanky a zalijeme ji 3 lžícemi horké vody. Mističku zakryjeme a např. pod polštářem necháme pohanku vstřebat vodu. Když je zelenina měkká, zpěníme na zbytku sádla papriku a vmícháme ji do polévky. Do odstavené polévky prolisujeme česnek a vložíme nabobtnanou pohanku. Na závěr dochutíme solí, chilli, libečkem, celerovou natí a ihned podáváme.
Zveřejněno 9. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zase jiná zelňačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j3zv
Moje poznámka
Zase jiná zelňačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j3zv
Nejnovější recepty
Grilované kuřecí à la šavarma
Přidáno před 1 hodinou
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 2 hodinami
Kosmatice se sýrem vhodné pro diabetiky
Přidáno před 15 hodinami
Arabský hummus
Přidáno před 17 hodinami
Cuketová placka vhodná pro diabetiky
Přidáno před 17 hodinami
Pórkový krém
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
dexulka před 17 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Roubalka8 před 2 hodinami
Jahodové muffiny
Petra.21 před 3 hodinami
Čevabčiči se sýrem
E. J. K. před 11 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
Jedlik před 13 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
Nikolw před 14 hodinami
Zapečené brambory s uzeným masem a smetanou
Jasminka4 před 16 hodinami
Vaječný salát se sýrem
panilek před 16 hodinami
Kynutý pletenec s tvarohem a švestkami
habis před 16 hodinami
Francouzské brambory
Lucek před 16 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka recepty
Suroviny:
zelí kysané,
cibule,
bůček uzený,
mrkev,
celer,
celer,
houby čerstvé,
česnek,
sádlo,
lámanky pohankové,
paprika sušená sladká,
kmín celý,
pepř mletý,
sůl,
chilli,
vývar zeleninový,
nať celerová
Komentáře (3)