Zase jiná zelňačka

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 35 minut 5 porcí Polévky 2 názory

Suroviny

500 g kysaného zelí
1 cibule
50 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
1 mrkev
plátek celeru
2 řapíky celeru
čerstvé houby dle chuti
4 i více stroužků česneku
2 lžíce sádla (kdo chce, dá olej)
2 rovné lžíce pohankové lámanky
1 lžička sladké papriky
půl lžičky kmínu
pepř
sůl
chilli
zeleninový vývar
na dokončení libeček, celerová nať
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu i houby (měla jsem pár lesních a pár žampionů) očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Polovinu zelí propláchneme, několikrát překrojíme a polovinu zelí necháme kyselou. Kdo raději kyselejší. nemusí zelí proplacovat .

  2. Na 1,5 lžíci sádla zpěníme nasekanou cibuli, přidáme nakrájený bůček nebo slaninu a chvilku restujeme. Přidáme zeleninu, orestujeme, dáme houby a zelí i s nálevem. Vše promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme kmín a pepř. Přivedeme k varu a při snížené teplotě vaříme do změknutí.

  3. Zatím dáme do zavíratelné mističky 2 lžíce pohankové lámanky a zalijeme ji 3 lžíceme vřelé vody. Mističku zakryjeme a např. pod polštářem necháme pohanku vstřebat vodu. Když je zelenina měkká, zpěníme na zbytku sádla papriku a vmícháme ji do polévky. Do odstavené polévky prolisujeme česnek a vložíme pohanku. Na závěr dochutíme solí, chilli, libečkem, natí a ihned podáváme.

Poznámka

Někdy přidávám klobásu nakrájenou na kolečka a opečenou na sádle. Mám nejraději sádlo, ale kdo chce, ať používá olej.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zase jiná zelňačka

  • Eja57: jednoduché - mám ho moc ráda a dávám ho dle možnosti kam je to jen trochu možné :-) no a do polévek určitě se hodí :-* Hezký den :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MÁM ráda řapíkatý celer a to velmi....Tady jsem ho málem přehlédla. Do těch echt českých chutí - kysané zelí, houby, uzený bůček, atd. jsem úplně automaticky předpokládala bulvový celer...a ejhle. Autorka je zárukou výborného receptu, ale přece jen se ptám. Jak Tě napadl do téhle polévky řapík celeru????:-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo