Mazanec podle maminky
Mazanec je tradiční české pečivo z kynutého těsta oblíbené nejen na sváteční stůl. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek skvostný.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 158 kJ / 3 145 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,46 g |
Tuky | 93,07 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 438 mg |
Sodík | 268 mg |
Sůl | 0,63 g |
Sacharidy | 497,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce, citron a Heru připravíme den předem, aby získali pokojovou teplotu. Z droždí, špetky soli, lžičky cukru a trochu mléka uděláme kvásek. Žloutky oddělíme od bílků a přidáme k nim změklé máslo, kůru z citronu, vanilkový a moučkový cukr. Vyšleháme spolu do pěny.
Krok 2: Přilijeme kvásek a postupně po lžících přidáváme mouku a mléko. Přidáme rozinky a zapracujeme do těsta. Těsto poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout 2 hodiny.
Krok 3: Z vykynutého těsta uděláme mazanec. Přendáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Mazanec potřeme žloutkem, nastřihneme na povrchu do kříže a posypeme ořechy. Pečeme do zlatova nejdříve 5 minut na 190 °C poté snížíme na 110 °C. Pečeme 40 minut. Zkusíme špejlí.
Zveřejněno 12. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J3qg
Moje poznámka
Mazanec podle maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J3qg
Nejnovější recepty
Kynuté meruňkové knedlíky
Přidáno před 55 minutami
Cuketové hranolky
Přidáno před 6 hodinami
Cuketová bábovka
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Přidáno 26. 6. 2025 11:01
Šlehačková ovocná bublanina
Přidáno 26. 6. 2025 10:54
Dortík s pudinkovým krémem
Přidáno 26. 6. 2025 07:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lučinová pomazánka s vajíčky a okurkou
Atram55 před 23 minutami
Ovocné muffinky s ořechy
kmatyasova před 1 hodinou
Koprová omáčka
Helenka1993 před 1 hodinou
Cuketová omáčka se sýrem
Wanilor před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Anna.Milkova před 4 hodinami
Žemlovka se snehem
Lenka1980 před 4 hodinami
Krůtí nudličky se šunkou
Honza62 před 5 hodinami
Krémová kedlubnová polévka
Daduse před 5 hodinami
Nejlepší bublanina
mjanickam před 10 hodinami
Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)
JARDAPA před 18 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
tuk hera,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
droždí,
mléko,
rozinky,
mandle,
citron,
mouka hladká
Komentáře (5)
No traduje se, že sůl se přidává do kvásku až posléze s moukou...
...ale rozinky také předem nemáčím