Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

jumano Kuchař: jumano

Doba přípravy: 1 hodina 12 porcí Bezmasá jídla 1 názor

Suroviny

425 g vitálního glutenu
3 lžíce cizrnové mouky
(nebo jiná neobilná, např. lněná, pohanková, rýžová... zjemní strukturu výsledného seitanu)
3 lžíce lahůdkového droždí (určitě pořiďte)
2 lžičky soli
2 lžičky mletého houbového koření (můžeme vynechat, ale dodá šmak)
2 ks cibule (250 g)
1 lžička pepře
3 lžíce octu
250 ml vody
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a případná další tekutá ochucovadla. Doplníme až po hodnotu vody uvedenou v surovinách. Rozmixujeme.

  2. Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme suché ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.

  3. Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.

  4. Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.

  5. Jakmile začne být těsto pružné, necháme 10 minut odpočinout

  6. Rozdělíme na části po 250 g, rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř a švem dolů vložíme do pařáčku. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!

  7. Vaříme v páře 40 minut, dbáme na dostatek prostoru, kousky hodně nabydou.

  8. Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.

  9. Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.

  10. Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat.

Poznámka

PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný!

KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml tekutiny) Můžeme přidat předem namočené kroupy, ovesné vločky, ořechy, vločky kokosový tuk (tuk i těsto musí být studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... Pro lepší tvar a hustou texturu klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, následně taktéž vaříme v páře.

OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. celerem, červenou řepou, rajským protlakem, vývarem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Některé suroviny, jako kořenová zelenina či luštěniny, mají menší obsah vody, můžeme pak ubrat trochu suché složky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

  • jumano jumano(autor receptu)

    počet porcí je potřeba brát s rezervou. Vychází na 8-12 porcí, v závislosti na hladu strávníků a způsobu dalšího zpracování

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo