Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte-li rádi plněné buchty, určitě si na vohrnouškách pochutnáte. Jsou z kynutého těsta, plněné tvarohem a ozdobené několika kousky právě zrajícího drobného ovoce. Na talíři vypadají vohrnoušky velice lákavě, už na první pohled jsou atraktivní svým neobvyklým tvarem.

Když pekařka promluví...

Když jsem vohrnoušky viděla poprvé, hned mě zaujaly svým vzhledem – čtvercovým tvarem i tím, že z nich vykukuje náplň a my tak hned víme, nač se můžeme těšit. Těsto můžeme použít vlastně kterékoliv koláčové, vyzkoušené a oblíbené. Buchty se tvarují velmi snadno a dobře, povede se to určitě každému.

Co budete na vohrnoušky potřebovat? Těsto: 190-220 g vody (podle potřeby), 1 žloutek, 60 g změklého sádla (či másla), 1 lžíce rumu, 80 g cukru, strouhaná citronová kůra, špetka soli, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 13 g čerstvého droždí

Náplň: 375 g (1,5 vaničky, kostky) tvarohu, 1 vejce, asi 4 lžíce cukru (podle chuti), 1,5-2 lžíce pudinku Creme Ole (na zahuštění), drobné ovoce (moruše, borůvky, ostružiny atd.). A navíc ještě trochu sádla na promazávání vohrnoušků mezi sebou.

Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Suroviny na těsto vložíte do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijete program Těsto.

Ručně nebo robotem: ve vlažné vodě rozmícháte trochu cukru, lžíci mouky a všechno droždí (suroviny odeberete z přichystaného, odváženého množství) a necháte 20 minut pracovat. Pak přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto, keré bude kynout asi 45-60 minut.

Připravte si náplň. Tvaroh oslaďte, promíchejte s vejcem a přidejte pudink Creme Ole (pokud je náplň řidší) nebo několik lžic mléka (u tvarohu z kostky, kdy bývá náplň velmi hustá).

Vykynuté těsto: Vykynuté těsto rozdělíte na 20 kousků, které naplníte podle foto postupu. Těsto je příjmně tvárné, nelepivé. Náplň každé buchtičky korunujte několika kousky ovoce. Jednotlivé kousky naskládejte do sádlem vymazaného pekáče (klasický, velký pekáč s dvěma uchy) nebo plechu, kde ale nepokryjí celou plochu. Ukládejte je vedle sebe, volně, nezapomeňte mezi jednotlivými kousky potírat sádlem, jako u českých (Honzových) buchet. Vohrnoušky nechte nakynout (20-40 minut), okraje jim svrchu potřete rozpuštěným sádlem a upečte ve vyhřáté troubě (190 °C / 25-30 minut). Hotové pocukrujte a podávejte.

Drobečky z ošatky

  • Náplň nemusí být jen tvarohová. Zkuste třeba náplň z hustého pudinku smíchaného s kouskem másla.
  • Výborná je náplň míchaná z hustého pudinku a tvarohu, ale v podstatě je můžete naplnit kteroukoliv z vašich oblíbených náplní. Důležitý je tady spíše ten efekt „otevřené buchty“, která láká náplní i neobvyklým tvarem.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více