

Vepřové roládky na houbách
Suroviny 4 porce
- 4 plátky vepřového masa (krkovice, kotleta, kýta)
- sůl, pepř a kmín
- 2–3 stroužky česneku
- 8 slabých nebo 4 silnější plátky anglické slaniny
- sušené houby
- sádlo na vymazání pekáčku
- záklechtka nebo hotová jíška
- případně smetana (nemusí být)
Postup přípravy receptu
Nejdřív si namočíme houby horkou vodou (ale můžeme použít i nenamočené), oloupeme česnek a maso si nakrájíme na plátky. Plátky vepřového (měla jsem krkovici) naklepeme, z obou stran osolíme, okmínujeme a z jedné strany opepříme (komu pepř nevadí, může posypat z obou stran).
Opepřenou stranu potřeme podle chuti prolisovaným česnekem, poklademe anglickou slaninou, a dáme pár plátků hub. Ty si předem můžeme namočit, ale není to nutné, dávala jsem úplně suché houby a ty za dobu, než se maso upeklo, byly opravdu měkké. Závitky stočíme a spíchneme jehlou nebo omotáme nití.
Roládky naskládáme do sádlem dobře vymazaného pekáčku, okolo nich rozložíme další sušené houby, podlijeme vodou (pokud houby namáčím, používám vodu z namočených hub, která je plná houbové vůně a chuti), zaklopíme poklicí (nebo použijeme alobal) a dáme do trouby na 180ºC.
Pečeme asi hodinu, možná i o chvíli déle. Pekáček odkryjeme a asi 20 minut dopékáme při 200º C na barvu. Roládky vyjmeme, výpek zahustíme (použila jsem hotovou tmavou jíšku) a kdo má rád vydatnější omáčky, přidá podle potřeby smetanu.
Podáváme s rýží, těstovinami, bramborami, hodí se i knedlík.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřové roládky na houbách
-
Ivana Ch: Moc děkuji za komentář, taková pochvala člověka vždycky potěší!
Dobrá kuchařka si recept umí přizpůsobit, podle potřeby a chuti! Omáčka bude o trochu tmavší, ale to mi připadá i hezčí. Taky jsem chtěla dělat bez smetany, ale jak už jsem psalá níž, podařilo se mi trochu víc osolit a tak kelímek smetany to zachraňoval!
Tak ať se ve všem daří a nechte si chutnat.
Zdravím!
-
To musí být určitě bájo, všechno doma mám tak nic nebrání tomu abych to uvařila. U nás tedy bez smetany, tu nemá syn rád a bez hotové jíšky, ale to už je můj problém
-
sabipupp: Moc děkuji za milý komentář! Taky bych chtěla najít zastrčenou sklenici s houbami, to se vždycky hodí, že?
Přeji hodně úspěchů ve vaření i v tom ostatním a ať se vše daří! Zdravím!
-
zdenka.s: Tak tenhle komentář mne pohladil po duši, já trpím totiž mindrákem ze svých fotografií! A najednou se ty fotky někomu i líbí! Tak to moc a moc děkuji za pochvalu a chvíli štěstíčka!
Těch houbiček se může dát i víc, já jich mám poskrovnu, tak s nimi tak trochu šetřím. Taky jsem chtěla jídlo vařit bez smetany, ale podařilo se mi trochu přesolit,
tak to zachránila ta smetana.
Přeji, ať vám jídlo chutná a zdravím!
-
Marie Svarcova: Když mi někdo pochválí recept, je to radost, a když ho někdo uvaří, je to navíc ještě pocta!
Pokud uvaříš, přeji dobrou chuť!
Ať se daří! Zdravím!
-
Jaromira18: Děkuji za komentář, pochvala vždycky potěší!
Pokud uděláš, tak přeji dobrou chuť!
A ujištuji tě, že je to dobré se smetanou i bez, záleží na každém, co má raději! Zdravím!
-
To vypadá skvěle, zrovna včera jsme našla nasušené houby. Tak se nechám inspirovat vaším receptem
-
Nádherné fotky , nádherný recept a dokonale popsaný postup
děkuji.
U nás bude bez smetany, manželovi prý nedělá dobře , jinak všechno přesně podle našeho gusta. ,to NEMŮŽE být jiné než luxusní -
to musí být dobrota, určitě udělám
-
Vynikající, těším se až to uvařím.