Houbové knedlíky ze smaženice a rohlíků

Suroviny 2 - 3 porce

4 starší rohlíky nebo housky (cca 180 g)
130-150 ml mléka, dle stáří rohlíků
2 stroužky česneku
posekané bylinky dle chuti: petrželka, pažitka, majoránka...
2 vejce
sůl
pepř mletý
muškátový květ dle chuti
strouhanka, je-li třeba
Dále:
1 cibule
sádlo, máslo (nebo špek - knedlíky nebudou bezmasé)
200 g čerstvých hub (nebo rozmražených)
sůl
pepř mletý
1 stroužek česneku
4 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme smaženici: zhruba na lžíci sádla, případně jemně pokrájeného špeku, osmažíme lehce dozlatova, jemně pokrájenou cibuli. Přidáme nesekaný česnek, na kousky pokrájené, spařené a řádně scezené houby, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Pak přidáme vejce, která za stálého míchání necháme srazit.

  2. Starší rohlíky pokrájíme na menší kostičky, které v míse zakapeme mlékem s rozšlehanými vejci. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, nastrouhaným česnekem a jemně nasekanými bylinkami. Vše promícháme a necháme asi 5 minut odstát.

  3. Rohlíkovou směs opět promícháme, přidáme k ní zchladlou smaženici a vše dobře smícháme. Dle potřeby zahustíme strouhankou tak, aby se v mokrých rukách dobře tvořily knedlíky, kterých uděláme cca 8 po 100 gramech.

  4. Knedlíky dáme do vroucí osolené vody, kde je od vyplavání vaříme cca 6 minut. Poté je vyndáme cedníkem do mísy, pokapeme je máslem, sádlem nebo vyškvařeným špekem.

  5. Podáváme pokapané máslem a sypané strouhaným sýrem - tak to bylo psáno v receptu, který měla babička, zastrčený v notýsku s recepty. U nás se ale osvědčila varianta s houbovou omáčkou, případně osmaženou cibulkou se slaninou, škvarky... a výborné jsou i k pečenému masu a špenátu. Zkrátka, každý dle své chuti :-)

Komentáře k receptu Houbové knedlíky ze smaženice a rohlíků

K receptu nejsou žádné komentáře.