Vanilkové makovky
Co lepšího si lze k snídani přát, než sladké makovky vonící vanilkou! Celý svět se nám hned bude zdát krásnější. Nadýchané těsto vypečených makových rohlíčků s kávou nebo čajem nám hned rozjasní celý den.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 044 kJ / 2 401 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,86 g |
Tuky | 71,25 g |
Vláknina | 15,80 g |
Cholesterol | 471 mg |
Sodík | 35 mg |
Sůl | 0,07 g |
Sacharidy | 366,09 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Krok 2: Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Těsto. Krok 4: Vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček. Krok 5: Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy. Krok 6: Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečicím papírem. Krok 7: Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka a posypeme celým mákem. Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200 °C asi 13-17 minut.
Zveřejněno 1. 7. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vanilkové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/050y
Moje poznámka
Vanilkové makovky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/050y
Nejnovější recepty
Košíčky s třešněmi
Přidáno před 10 hodinami
Pohár s třešněmi à la tiramisu
Přidáno před 10 hodinami
Jahodovo-jogurtový pohár
Přidáno před 10 hodinami
Tarhoňa se zeleninovou omáčkou s tuňákem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlý litý koláč s třešněmi a drobenkou
Přidáno před 14 hodinami
Fazole podle Gabči
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý švestkový koláč
Zsuzsu1 před 8 hodinami
Rýžová polévka pro začátečníky
Jan Nemec před 8 hodinami
Banánový chléb (Banana bread)
Lunaskira před 9 hodinami
Jablková buchta s tvarohem
Vladislav. před 12 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Jamca před 12 hodinami
Borůvkový máslový koláč
MisaVysa před 12 hodinami
Babiččiny blbouny
Dejnaj před 13 hodinami
Jahodová zmrzlina
sidonie před 13 hodinami
Pikantní kuřecí křídla
vakl1 před 13 hodinami
Hrnková buchta
Fatima2 před 13 hodinami
Suroviny:
voda,
žloutek,
sádlo,
sůl,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
vejce,
mák
Komentáře (20)
Nedávno jsem našla na půdě staré dřevěné necky na těsto, asi ještě po prababičce. Dost velké, z dětství si je pamatuji. Z kolika litrů babičky zadělávaly, když nás bylo pořád moc a třikrát týdně bylo pečené jako hlavní chod, to si už netroufám odhadnout. O takové práci se nám už naštěstí ani nesní