Vánočka podle mojí babičky
Symbolem Vánoc je bezesporu vánočka. Krásně vláčná, plná rozinek a bohatě sypaná mandlemi, svojí vůni pomůže navodit sváteční atmosféru u vás doma. Potěší i ty nejmlsnější jazýčky.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 256 kJ / 4 363 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 113,72 g |
Tuky | 119,79 g |
Vláknina | 25,02 g |
Cholesterol | 923 mg |
Sodík | 258 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 695,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme alespoň pár hodin předem do rumu.
Krok 2: Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme trošku cukru, lžíci hladké mouky a rozmícháme. Kvásek necháme vzejít zhruba 10-15 minut.
Krok 3: Mandle a ořechy nasekáme. Máslo rozehřejeme v mikrovlnce. Žloutky rozšleháme ve vlahém mléce.
Krok 4: Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky v mléce, vlažné máslo, rozinky a nasekané mandle a ořechy.
Krok 5: Zaděláme těsto, které dobře propracujeme a necháme dobře vykynout na teplém místě a přikryté čistou utěrkou.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Těsto rozdělíme na 6 částí, ze kterých vyválíme válečky. Z válečků upleteme vánočku.
Krok 7: Vánočku přendáme na připravený plech, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme mandlemi a necháme ještě 15 minut na plechu kynout.
Krok 8: Vánočku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C zhruba 45-50 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá.
Zveřejněno 12. 12. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ljVV
Moje poznámka
Vánočka podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ljVV
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 6 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 6 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 8 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 22 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát Coleslaw
LA.63 před 17 minutami
Okurková marmeláda se zázvorem
Slavista62 před 1 hodinou
Meruňkový koláč s drobenkou
MagdalenaPistkova1292012 před 2 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
cherst před 3 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 4 hodinami
Žampionový guláš s cuketou
Slavista62 před 5 hodinami
Pečený tvaroh s rybízem nebo jiným ovocem
Velkymlsoun před 6 hodinami
Kuřecí špízy
Renata1988 před 13 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Adrienalis před 14 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Kajkajak před 15 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
mléko,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
máslo,
rozinky,
rum,
mandle,
ořechy vlašské,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (1)