Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové ledvinky se znojemskou omáčkou

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 25 min

75 min (50 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 672 kJ /
1 595 kcal
Bílkoviny133,08 g
Tuky103,20 g
Vláknina10,06 g
Cholesterol 2,37 g
Sodík 3,34 g
Sůl8,25 g
Sacharidy30,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a bůček na širší proužky. Čtyři okurky nakrájíme na drobné kostičky a zbývající dvě nastrouháme nahrubo. Krok 2: Ledvinky opláchneme, osušíme a podélně rozřízneme. Ostrým nožem vyřízneme močovody a tuk a dobře v několika vodách propláchneme.
Do větší mísy nebo hrnce dáme studenou vodu ve které necháme ledvinky namočené půl hodiny. Krok 3: Poté ledvinky propláchneme, vložíme je do hrnce s vroucí vodou a jednu minutu necháme blanšírovat. Scedíme do síta, pod tekoucí vodou propláchneme a dáme do nové vařící vody opět na jednu minutu. Celý proces zopakujeme ještě jednou. Tím zmírníme pach močoviny při následujícím vaření. Okapané ledvinky nakrájíme na sousta. Krok 4: Do hrnce na rozehřátý olej dáme nakrájený bůček. Až začne růžovět, přidáme cibuli a restujeme 5 minut. Přidáme ledvinky, kostičky okurek a promícháme.
Dále přidáme mahá koření a papriku, prudce zarestujeme a podlijeme vodou z okurek a vývarem. Krok 5: Slabým varem vaříme bez pokličky 10 minut. Poté přidáme záklechtku z chladného vývaru a mouky, přidáme hořčici a nastrouhané okurky a opět slabým varem vaříme pod pokličkou 10 minut. Na závěr podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Krok 6: Na přílohu se hodí rýže, těstoviny i knedlík.

TIP: Příprava běžné přílohové rýže

Zveřejněno 25. 5. 2023

Poznámka autorky Anna Kocikova

Vždy jsem nechávala opracované ledvinky nějakou dobu namočené ve vodě. O blanšírování jsem se dočetla na internetu a lákalo mě to vyzkoušet.

Pro ty, kteří si netroufají na čištění ledvinek přidávám pár fotek. Je to sice titěrná práce, ale když je ostrý nůž, hlavně špička, tak to jde celkem dobře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové ledvinky se znojemskou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2VqB

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové ledvinky se znojemskou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2VqB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Marie Svarcova: Maruško určitě dám vědět:yes:Také se měj moc hezky:-K

Anna Kocikova: :-) těší mě, že máš zájem a dej vědět až to vyzkoušíš. :-KKrásný den

Jaromira18: Jaruško moc děkuji i za přidané hvězdičky:-8:-KPodobně dělávám kuřecí srdíčka a žaludky a tak mě to lákalo vyzkoušet u ledvinek.I tady jsme si pochutnali:-Q

Marie Svarcova: Maruško děkuji ti za tvou vychytávku na úpravu ledvinek,moc se mi líbí a určitě vyzkouším:-KKamarádka mi poradila stránku z internetu a ta následná vůně při dalším vaření už tak nebila do nosu:-D www.hobbyskritkamaliny.cz/Pripravy/Blansirovani_ledvin.htm

:yes::yes:Jen co je koupím, tak tuto dobrůtku musím uvařit. Moc se těším.:-K:-K:-K

:-)<3:yes::yes: Ledvinky máme moc rádi všichni, dělám je ještě jednodušeji. : Očištěné a opláchnuté dám do hrnce, přidám 1 plnou lžíci celého kmínu, zaliji studenou vodou a přivedu k varu. Jakmile se vytvoří pěna nechám jednou takzvaně překulit a ihned scedím, propláchnu na cedníku studenou vodou a pak už třeba na cibulku atd. Kmín se odplaví a sebere veškerý pach i škodliviny. Někdy zkus, dělám to už cca 40 let - rada jednoho starého kuchaře, :-K:-K

Suroviny:
ledvinky vepřové, bůček uzený, cibule, vývar masový, lák z okurek, olej, okurky sterilované, paprika sušená sladká, koření mahá, vývar masový, mouka hladká, hořčice plnotučná, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu