Kořeněný květákový krém
Husté a zahřívací polévky oceníme zejména v sychravém počasí. Jednou z takových polévek je i tato, kořeněná květáková. Zeleninu povaříme ve vývaru, doplníme česnekovou pastou, výrazným kořením a poté ji rozmixujeme a zjemníme kokosovým mlékem.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 237 kJ / 1 013 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 19,65 g |
Tuky | 70,53 g |
Vláknina | 21,44 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 231 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 68,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Česnek rozebereme na jednotlivé stroužky a odstraníme z nich přebytečné slupky, ale neloupeme. Poté je vhodíme na rozehřátou pánev a nasucho je opečeme na středním plamenu cca 10-15 minut, během kterých slupky zhnědnou a česnek změkne. Během opékání ho občas promícháme. Poté ho necháme vychladnout, oloupeme slupky a česnek vidličkou rozmačkáme.
Krok 2: Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm papriku nakrájenou na kostičky, postačí 5 minut. Pak do hrnce vhodíme na růžičky rozebraný květák a na kostky nakrájenou mrkev. Přidáme všechno koření, podle chuti sůl a pepř, promícháme a necháme rozvonět. Nakonec vlijeme vývar a na mírném plamene necháme polévku pod pokličkou probublávat přibližně 35 minut do změknutí zeleniny.
Krok 3: Jakmile je zelenina měkká, přidáme do polévky připravenou česnekovou pastu a kokosové mléko a bez pokličky vaříme dalších 10 minut. Pak polévku odstavíme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Na konec ji dochutíme dle potřeby solí a pepřem a podáváme posypanou čerstvým koriandrem.
Zveřejněno 14. 9. 2024 18:00
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kořeněný květákový krém
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Kr6jG
Nejnovější recepty
Luhačovický špaček
Přidáno před 6 hodinami
Vaječná frittata s pečenou dýní
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí maso zapečené s dýní a tvarůžky
Přidáno před 20 hodinami
Ořechový dort
Přidáno 9. 10. 2024 16:01
Nenanuky (dortík na klacku)
Přidáno 9. 10. 2024 12:38
Obrácené řízky z vepřové krkovice
Přidáno 9. 10. 2024 12:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Segedínský guláš podle maďarského originálu voní paprikou a nejlepší je s kopečkem kysané smetany
Náš život s celiakií: Sladký dýňový chlebíček chutná u nás doma všem. Ani nepoznáte, že je bezlepkový
Jak správně sušit houby? Důležitá je velikost plátků i teplota při sušení v troubě, babky a některé další druhy se ale k sušení nehodí
Nejlepší cheesecake podle Terezy: Voní čokoládou a je úžasně jemný, říká finalistka soutěže Peče celá země
Holka u plotny: Hermelín zapečený v listovém těstě jako dýně vtipně vypadá a skvěle chutná, příprava je snadná
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dušené křemenáče
JaneAnn před 1 hodinou
Cuketa v sýrovém těstíčku - pečená v troubě
Fitulka před 3 hodinami
Kmínová polévka - "vídeňská"
Fitulka před 3 hodinami
Kynuté knedlíky bez vajec - jako pírko
NikVe před 4 hodinami
Krůtí prsa s ananasem a paprikami
vojfrancezska před 4 hodinami
Rajčatový salát s majolkou
juannita před 4 hodinami
Linecká kolečka III.
Panova před 4 hodinami
Linecké cukroví
Panova před 4 hodinami
Bílkový chlebíček I.
Panova před 4 hodinami
Dýňové muffiny
Brumaire před 5 hodinami
Komentáře (1)