Hruškové dorty s marcipánem
Jednoduchý, ale efektní dezert pro slavnostní dny připravíme z marcipánu a hrušek. Dortíky potřeme brusinkovým kompotem smíchaným s rumem, tím vytvoříme ještě lahodnější chuť. Ozdobíme je fondánem.
Suroviny pro 6 kusů
6kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 152 kJ / 3 860 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,50 g |
| Tuky | 202,34 g |
| Vláknina | 28,17 g |
| Cholesterol | 859 mg |
| Sodík | 84 mg |
| Sůl | 0,07 g |
| Sacharidy | 429,86 g |
Postup přípravy
Krok 1: V míse smícháme mouku s rozměklým máslem, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme ho na několik částí podle zapékacích formiček.
Krok 2: Formy vymažeme olejem a těsto pomocí prstů do formiček natlačíme tak, abychom získali vyvýšené okraje. Potom je uložíme na chvíli do lednice a mezitím připravíme náplň. Troubu včas rozpálíme na 170 °C.
Krok 3: Marcipán nahrubo nastrouháme. Z hrušek odstraníme slupku, překrojíme na čtvrtiny, zbavíme je jádřince a nakrájíme na plátky.
Krok 4: Korpusy předpečeme asi 10 minut. Na dno koláče rozložíme strouhaný marcipán a na něj navrstvíme plátky hrušek. Koláče vrátíme do trouby a pečeme je dalších přibližně 20 minut.
Krok 5: Brusinkový kompot rozmícháme s rumem a citronovou šťávou, touto polevou potřeme koláče a opět dopékáme při lehce snížené teplotě dalších 10 minut.
Krok 6: Koláče necháme úplně vychladnout a ozdobíme je bílým fondánem, ze kterého vykrojíme požadované tvary.
Zveřejněno 26. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hruškové dorty s marcipánem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJkzG
Moje poznámka
Hruškové dorty s marcipánem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJkzG
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 20 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 20 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vrstvený salát
Haname před 37 minutami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 1 hodinou
Sýrová omáčka
Tamarilka před 4 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 4 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 4 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 4 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 5 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 5 hodinami
Mila kuličky
Marule před 6 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 7 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
žloutek,
kůra citronová,
olej,
marcipán,
hruška,
kompot brusinkový,
rum,
šťáva citronová,
fondán
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.