Tvarohovo - makový koláč s jablky
Nejen na podzimní dny se hodí upéct tento skvostně vypadající a lahodně chutnající koláč. Je z kynutého těsta, doplňují jej hned dvě náplně, tvarohová a maková, které spolu dokonale ladí. Zapečená jablíčka pak zdobí jeho povrch.
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 708 kJ / 4 471 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,38 g |
Tuky | 216,28 g |
Vláknina | 50,73 g |
Cholesterol | 882 mg |
Sodík | 677 mg |
Sůl | 1,52 g |
Sacharidy | 492,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozmícháme v mléce. Do velké mísy dáme mouku, máslo, cukr, sůl, vzešlý kvásek z droždí s mlékem a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho na teplém místě kynout asi 45 minut.
Krok 2: Na makovou náplň svaříme mléko s máslem a s krupičkou. Potom přidáme mák, cukr a rum. Na tvarohovou náplň ušleháme žloutky s máslem, krystalovým a vanilkovým cukrem. Přidáme mléko, tvaroh, škrob a šťávu a kůru z citronu.
Krok 3: Jablka oloupeme, povrch několikrát nařízneme a pokapeme šťávou z citronu.
Krok 4: Z nakynutého těsta vyválíme kruh a dáme ho do formy. Necháme ještě krátce kynout. Makovou a tvarohovou směs střídavě klademe na těsto. Navrch dáme jablka, přitlačíme je do náplně a potřeme je rozpuštěným máslem.
Krok 5: Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Zveřejněno 26. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tvarohovo - makový koláč s jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpB6O
Moje poznámka
Tvarohovo - makový koláč s jablky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpB6O
Nejnovější recepty
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 4 hodinami
Žampiónová směs s mrkví a fazolemi
Přidáno před 8 hodinami
Meruňkový nákyp
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 10 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno 19. 6. 2025 16:21
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno 19. 6. 2025 15:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Martina68 před 2 hodinami
Domácí Mrkvový dort
Alena Kovarova před 2 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Alena Kovarova před 3 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
veronikamaskova@email.cz před 4 hodinami
Borůvkový koláč I.
RencaBarca před 5 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 5 hodinami
Pekingská polévka
Hanina_ před 5 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Jakubka před 5 hodinami
Bramborové knedlíčky do polévky
ldislav před 7 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
Dagemar před 7 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
mléko,
cukr krystal,
máslo,
sůl,
mléko,
máslo,
krupička,
mák mletý,
cukr krystal,
rum,
žloutek,
máslo,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
mléko,
tvaroh měkký,
škrob,
jablko,
citron,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (1)