Svatomartinská husa s lokšemi
K oslavám svátku svatého Martina neodmyslitelně patří dozlatova upečená husa. Zkuste ji tentokrát upéct s jablky. Příprava je snadná, i když pečení trvá docela dlouho. K huse se nejvíce hodí klasické bramborové lokše.
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 210 °C. Očištěnou, vykuchanou a omytou husu zbavíme přebytečné kůže na krku. Odřízneme konce křídel a celou husu osolíme a pokmínujeme. Konce křídel položíme do pekáče a na ně umístíme husu prsíčky dolů.
Krok 2: Z jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na čtvrtky. Několik jich vložíme do břicha husy a ostatní nasypeme do pekáče. Podlijeme horkou vodou (měla by dosahovat asi do 1/4 pekáče), tučnější husu propícháme na bocích vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo.
Krok 3: Pekáč vložíme do trouby a husu 20 minut předpečeme. Poté ji přiklopíme a snížíme teplotu na 180 °C. Husu pravidelně podléváme vodou a odebíráme vyškvařené sádlo.
Krok 4: Po hodině pečení husu otočíme a pečeme další hodinu. Pak pekáč odklopíme a dopečeme husu dozlatova – asi 30 minut.
Krok 5: Před koncem pečení připravíme lokše. Brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s moukou a solí. Vypracujeme měkké těsto a vytvarujeme ho do válečku. Odkrajujeme kousky a z nich na pomoučeném vále vyválíme tenké placky, které hned nasucho opečeme z obou stran na rozpálené pánvi. Pracujeme rychle, protože těsto postupem času řídne.
Krok 6: Horké lokše potíráme z obou stran sádlem a podáváme k huse.
Zveřejněno 9. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svatomartinská husa s lokšemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkE1D
Moje poznámka
Svatomartinská husa s lokšemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkE1D
Nejnovější recepty
Kuřecí mleté kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 10 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 11 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Krémová polévka z pečené zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Dýňové karbanátky
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Margot koláč s jablky
jestedka před 1 hodinou
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 1 hodinou
Řepánky
Jitkazmecka před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 1 hodinou
Jablkový křen
cookamater před 1 hodinou
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 12 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 13 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 13 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 14 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 15 hodinami
Suroviny:
husa,
kmín celý,
sůl,
jablko,
brambory,
mouka hladká,
sůl,
sádlo
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.