Tuňák s citronovou omáčkou

Alingaa Kuchařka: Alingaa

Doba přípravy: 30 minut 2 porce Ryby 10 názorů

Suroviny

250 g chlazeného tuňáka (2 plátky)
olivový olej
sůl
pepř z mlýnku
větvička rozmarýnu
mladý chřest
omáčka:
1/2 citronu
smetana ke šlehání
lžíce medu
plátek másla
sůl
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do varné mísy vložíme plátky tuňáka, které jsme 3-4 hodiny před pečením posypali po obou stranách solí a pepřem. Přelijeme je 8 lžícemi olivového oleje a nahoru položíme větvičku rozmarýnu.

  2. Mísu zakryjeme a pečeme asi 15 minut při 250°C. Mezitím si do hrnce připravíme smetanu, jemně nastrouhanou kůru z půlky citronu a lžíci medu. Pomocí metličky směs vyšleháme na plotně a v okamžiku varu odstavíme z plotny, přidáme žloutek a vyšleháme. Nakonec vložíme máslo, šťávu z půlky citronu a trošku soli. Vyšleháme a necháme odstát.

  3. Víko varné mísy odklopíme a pečeme ještě asi 5 minut, než se utvoří na rybě hnědavé okraje. Mezitím vhodíme do vroucí vody chřest a necháme jej projít varem 3 minuty.

  4. Přes malý cedník procedíme na talíř omáčku, na ni uložíme plátek tuňáka a na stranu chřest jako přílohu. Přizdobíme citronem a větvičkou čerstvého rozmarýnu.

Poznámka

Rozmarýn je hodně aromatický, proto a dva plátky ryby použijte max. 1 nerozemnutou větvičku. Kdo nemá rád chřest, může jako přílohu použít malé vařené brambůrky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tuňák s citronovou omáčkou

  • Irrena Irrena

    Dneska budu dělat omáčku k lososu;-), máme ji moc rádi:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Použila jsem tu citronovou omáčku na pstruha - je moc dobrá, neprávem zapomenutý recept, ostatně jako mnohé starší:-) Přidala jsem fotku. Využila jsem i dobrou radu - možná odsud - mít citrony v mrazáku a pak je celé strouhat;-)

    Odpovědět

  • mirek mirek(neregistrovaný)

    super:-p

    Odpovědět

  • Bonpari Bonpari(neregistrovaný)

    Zdravím Vás, je tam malá nesrovnalost - v seznamu surovin pro omáčku není o vejcích žádná zmínka, ale podle postupu máme přidat do omáčky žloutek:-O

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Ta citronová omáčka je s tím tuňákem naprosto úžasná lahůdka. :-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    A jéj, tenhle recept mi unikl - v citronové omáčce nevidím nic, proč by nešla i ke slaným pokrmům - ale tady záleží na chuti každého, to je fakt ;-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Zuzik Zuzik(neregistrovaný)

    Tak jsem to uvařila, akorát místo chřestu jsem si udělala brokolici v páře. Všechno bylo skvělé, hlavně citronová omáčka (dokonalost sama), ale zkombinované vše dohromady mi to už tak skvělé nepřišlo. Citronovou omáčku bych spíše viděla u něčeho sladkého - nevím lívance, zmrzlina, ale k tuňáku mi prostě nešla. Jinak ale dobré ;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Tohle bych chtěla strašně ochutnat. Vypadá to náramně.:-p :yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tuňák je vynikající a už jsme ho dlouho neměli - také není nejlevnější ;-). No a s chřestem...:-p nemůže být jiný, než výborný!!! Takže ukládám...

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    co sa tyka chrestu....ja by som si ho rozhodne nevymenila....skor by som vymenila rybu ;-)...ale to je bohuzial len moja chyba ze nejem ryby:-/

    Odpovědět

Tématické fráze: citrónová omáčka k rybě tuňák recept tuňák recepty citronová omáčka k lososu citronová omáčka na rybu omáčka k tuňákovi citronová omácka na ryby recept tuňák tuňák citrónová omáčka ke steaku tuňák s omáčkou omacka k tunaku recept na tunaka omáčka na tuňáka ryba s citronovou omackou recept na přípravu tuňáka příprava tuňáka omáčka k rybe losos s citrónovou omáčkou tunak pohlreich

Zapomněl/a jsem heslo