Rožněná krkovice v celku na grilu
Krkovice patří mezi oblíbené části masa, ze kterých denně vaříme. Zkuste ji v létě připravit na grilu. S našim podrobným postupem docílíte velice lahodné verze šťavnatých plátků masa. K tomu dopomůže i jeho marinování přes noc.
Postup přípravy
Krok 1: Nálev připravíme smícháním všech surovin.
Krok 2: Krkovici pečlivě očistíme a pomocí marinovací jehly do ní rovnoměrně vstříkneme připravený nálev. Takto upravené maso uložíme do lednice a necháme ho marinovat přes noc.
Krok 3: Druhý den maso vyndáme z lednice, osušíme ho a svážeme provázkem, aby získalo pravidelný tvar. Potřeme ho směsí olivového oleje a hořčice a rovnoměrně obalíme v kořenící směsi na steaky.
Krok 4: Krkovici necháme odpočívat při pokojové teplotě a mezitím se postaráme o gril. Do komínového startéru nasypeme brikety, rozpálíme je a následně rozdělíme do dvou palivových nádob umístěných po stranách palivového roštu. Doprostřed vložíme hliníkovou misku na odkapávání šťávy. Gril nahřejeme na teplotu 150–160 °C a nastavíme průtok vzduchu pomocí spodních a horních větracích průduchů, abychom udrželi stabilní teplotu.
Krok 5: Maso napíchneme na rotisserii a vložíme do grilu. Necháme ho grilovat po dobu jedné hodiny, poté ho postříkáme jablečným džusem. Tento krok opakujeme každých 30 minut a zároveň sledujeme vnitřní teplotu masa pomocí přesného digitálního vpichového teploměru.
Krok 6: Jakmile v nejsilnější části masa naměříme 60 °C, otevřeme regulační otvory grilu a zvýšíme teplotu na 200 °C. Pokračujeme v grilování, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 68–69 °C. Celková doba přípravy se pohybuje mezi 2,5 a 3 hodinami.
Krok 7: Po ugrilování maso vyjmeme a necháme ho na jehle odpočívat pod alobalem přibližně 20–30 minut. Poté jehlu odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Šťávu, která se zachytila v hliníkové misce, přecedíme, krátce povaříme a případně dochutíme či zahustíme.
Zveřejněno 28. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rožněná krkovice v celku na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68YkO
Moje poznámka
Rožněná krkovice v celku na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68YkO
Nejnovější recepty
Pudinková buchta se skořicí
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová krkovička s játry
Přidáno před 12 hodinami
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 16 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 21 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zdravé cottage lívance
janatka před 7 minutami
Žitný chléb
janatka před 15 minutami
Kuřecí játra v skoro bramborákovém těstíčku
[email protected] před 19 minutami
Pomazánka z pohanky
janatka před 24 minutami
Polévka z hlávkového zelí
Vasek93 před 28 minutami
Šunkofleky II
Valis před 36 minutami
Šunkofleky s bazalkou
Valis před 37 minutami
Nejlepší marokánky
KrisZaezemi před 2 hodinami
Kuřecí prsa v zeleninové krémové omáčce
kaaackaaa před 2 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
Fuxinnka před 4 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
olej olivový,
hořčice dijonská,
krkovice vepřová,
vývar masový,
džus jablečný,
ocet jablečný,
cukr třtinový,
omáčka worcesterová,
sůl,
džus jablečný
Komentáře (1)