Rožněná krkovice v celku na grilu
Krkovice patří mezi oblíbené části masa, ze kterých denně vaříme. Zkuste ji v létě připravit na grilu. S našim podrobným postupem docílíte velice lahodné verze šťavnatých plátků masa. K tomu dopomůže i jeho marinování přes noc.
Postup přípravy
Krok 1: Nálev připravíme smícháním všech surovin.
Krok 2: Krkovici pečlivě očistíme a pomocí marinovací jehly do ní rovnoměrně vstříkneme připravený nálev. Takto upravené maso uložíme do lednice a necháme ho marinovat přes noc.
Krok 3: Druhý den maso vyndáme z lednice, osušíme ho a svážeme provázkem, aby získalo pravidelný tvar. Potřeme ho směsí olivového oleje a hořčice a rovnoměrně obalíme v kořenící směsi na steaky.
Krok 4: Krkovici necháme odpočívat při pokojové teplotě a mezitím se postaráme o gril. Do komínového startéru nasypeme brikety, rozpálíme je a následně rozdělíme do dvou palivových nádob umístěných po stranách palivového roštu. Doprostřed vložíme hliníkovou misku na odkapávání šťávy. Gril nahřejeme na teplotu 150–160 °C a nastavíme průtok vzduchu pomocí spodních a horních větracích průduchů, abychom udrželi stabilní teplotu.
Krok 5: Maso napíchneme na rotisserii a vložíme do grilu. Necháme ho grilovat po dobu jedné hodiny, poté ho postříkáme jablečným džusem. Tento krok opakujeme každých 30 minut a zároveň sledujeme vnitřní teplotu masa pomocí přesného digitálního vpichového teploměru.
Krok 6: Jakmile v nejsilnější části masa naměříme 60 °C, otevřeme regulační otvory grilu a zvýšíme teplotu na 200 °C. Pokračujeme v grilování, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 68–69 °C. Celková doba přípravy se pohybuje mezi 2,5 a 3 hodinami.
Krok 7: Po ugrilování maso vyjmeme a necháme ho na jehle odpočívat pod alobalem přibližně 20–30 minut. Poté jehlu odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Šťávu, která se zachytila v hliníkové misce, přecedíme, krátce povaříme a případně dochutíme či zahustíme.
Zveřejněno 28. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rožněná krkovice v celku na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68YkO
Moje poznámka
Rožněná krkovice v celku na grilu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68YkO
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 10 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 10 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 10 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 10 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 11 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 12 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 13 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 14 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 16 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 16 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 17 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 17 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 17 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 18 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 18 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
olej olivový,
hořčice dijonská,
krkovice vepřová,
vývar masový,
džus jablečný,
ocet jablečný,
cukr třtinový,
omáčka worcesterová,
sůl,
džus jablečný
Komentáře (1)