Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špikovaná vepřová plec na smetaně z papiňáku

Pokud máte rádi smetanové omáčky, tento recept si zamilujete. Špikovaná vepřová plec na smetaně vám možná připomene svíčkovou, ale rozmarýn a kremžská hořčice dávají pokrmu zcela jinou chuť. S rychlejší přípravou vám pomůže tlakový hrnec, díky kterému je pokrm do hodinky hotový.

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Špek nakrájíme na širší špalíčky. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Cibuli nadrobno, mrkev a celer na kostičky. Koření dáme do vajíčka nebo sáčku na sypaný čaj. Krok 2: Maso opláchneme a osušíme. Ostrým nožem do masa uděláme otvory, do kterých zasuneme špalíčky špeku. Maso osolíme, opepříme a pro lepší udržení tvaru ho můžeme omotat zdvojenou bílou nití. Krok 3: Zbývající špek, který se do masa nevejde, nakrájíme nadrobno a dáme ho do papiňáku na rozehřátý olej. Až začne pouštět tuk, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Krok 4: Poté vložíme maso, necháme ho ze všech stran zatáhnout a zalijeme horkou vodou. Přidáme zeleninu a koření. Krok 5: Hrnec uzavřeme poklicí a pod tlakem, slabým varem dusíme 35 minut. Krok 6: Hrnec odstavíme ze zdroje tepla, necháme 5 minut odstát, opatrně vypustíme zbytek tlaku a sundáme poklici. Krok 7: Maso a koření vyndáme a šťávu se zeleninou rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme hořčici, smetanu ve které jsme rozmíchali mouku, a slabým varem povaříme 10 minut. Krok 8: Naporcované maso můžeme ohřát v omáčce nebo na pařáku na knedlíky. Krok 9: Podáváme s rýží.

TIP: Jak správně uvařit rýži

Zveřejněno 5. 3. 2025

Poznámka autorky Anna Kocikova

Špek se do otvorů v mase bude líp, zasunovat když ho dáme asi 10 minut před použitím do mrazáku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná vepřová plec na smetaně z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2920

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná vepřová plec na smetaně z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2920

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-)<3:yes::yes: moc dobré a krásné foto :-K

Krásné jídlo, hned bych si dala. Moc mě láká ta kombinace rozmarýnu, kremžské a špeku:-)

pavlina.simr: Marie Svarcova: Moc vám děkuji,komentáře mi udělaly radost😍:-K

pavlina.simr: Pavli,podobně dělám i s čerstvým rozmarýnem,ale už mi došel🙂Ve svém starším receptu jsem používala nasekaný čerstvý rozmarýn. A abychom ho pak nemuseli z masa na talíři vyšprtávat stranou,tak jsem začala maso protahovat celými větvičkami,které se před porcováním snadno vytáhnou😊 Hořčice v plánu původně nebyla...potřebovala jsme nějak zužitkovat zbyteček ze sklenice:-D

Suroviny:
plec vepřová, špek, olej, cibule, mrkev, celer, koření nové koření, voda, smetana ke šlehání, mouka hladká, hořčice kremžská, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu