Vepřové plecko dušené, rozmarýnem a slaninou plněné

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: s přípravou a dušením do 50minut+noční odpočinek 4 porce Vepřové maso 21 názorů

Suroviny

600 g vepřové plece vcelku
150 g slaniny
čerstvé lístky rozmarýnu
1 malá mrkev
1 silnější plátek celeru
špetka pepře
olej
potravinářská folie
(dále budeme potřebovat slaninu, která nám zbyla po prošpikování masa)
1 lžíce oleje
1 cibule
1 kostka zeleninového bujonu - lze vynechat a pouze osolit
300 ml horké vody
tenký plátek másla
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V masně si vybereme plecko podlouhlejšího tvaru, nebo si z většího zakoupeného kusu můžeme potřebný kus vyříznout.

  2. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Z lístků rozmarýnu na jemno nakrájíme asi jednu polévkovou lžíci.

  3. Do masa si delším, úzkým nožem vytvoříme otvory. Jeden hustě naplníme celými lístky rozmarýnu, zbytek lístků nasekáme nadrobno a dáme stranou. Zbývající otvory naplníme špalíčky slaniny, kterou si pro lepší zasunutí do masa necháme v mrazáku chvíli zatuhnout.

  4. Naplněné maso pro lepší udržení tvaru utáhneme nití. Opepříme a vetřeme trochu oleje. Na pracovní desku, nebo plytký talíř rozprostřeme potravinářskou folii, na kterou dáme lžíci oleje, poklademe polovinou nastrouhané zeleniny a posypeme polovinou nakrájeného rozmarýnu.

  5. Na tuto směs položíme naplněné maso, posypeme zbytkem rozmarýnu a druhou polovinou zeleninové směsi. Pořádně zabalíme do folie a dáme nejlépe do druhého dne odpočinout do lednice.

  6. Do papiňáku na rozehřátý olej dáme orestovat na tenké nudličky nakrájený zbytek slaniny. Až trochu pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Na orestovanou směs dáme z folie odpočaté maso i se zeleninou a necháme ze všech stran prudce zatáhnout.

  7. Podlijeme horkou vodou, rozdrobíme kostku bujonu a uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu dusíme na slabém plameni 35 minut (v obyčejném kastrolu pod poklicí dusíme cca 50 minut).

  8. Po ochlazení a otevření hrnce maso ze šťávy vyjmeme, odstraníme nitě, nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Šťávu ponorným mixérem nahrubo rozmixujeme, dle potřeby dochutíme solí, či pepřem a prohřejeme. Na závěr pro zjemnění vložíme tenký plátek másla. Podáváme s kuskusem, nebo s rýží.

Poznámka

Rozmarýn je příjemně vonící bylinka, která když je v jídle v menším množství, tak se dá i sníst.

Rozmarýn, který jsem použila pro naplnění otvoru v mase, není ke konzumaci. Byl použit pouze na provonění vnitřku masa, takže ho při jídle z otvoru decentně vidličkou odstraníme na kraj talíře.

Chtěla jsem vyzkoušet, jak to bude chutnat a vonět. Povedlo se,tak se s Vámi o svůj experiment dělím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 264 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřové plecko dušené, rozmarýnem a slaninou plněné

1 2

Tématické fráze: vepřové s rozmarýnem vepřové plecko recepty vepřové maso s rozmarýnem veprove plecko plecko recepty vepřová plec recepty dušené vepřové maso na šťávu veprova plec recept recepty plecko recepty z vepřového plecka plecko dušená vepřová plec recepty recepty z vepřové plece dušené maso se slaninou dušené vepřové plecko dušená mrkev omáčky z vepřového plecka recepty z plecka vepřová plec obycejne dusene veprove maso recepty

Zapomněl/a jsem heslo