Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Perkelt, původní maďarský pokrm, je jakýmsi příbuzným guláši. Ideálně vyvážené poměry chutí masa, cibule a koření v tomto pokrmu nám dávají československé normy. Inspirujte se a připravte jej z vepřového bůčku.
Postup přípravy
Krok 1: Vepřový bůček opláchneme a poté maso nakrájíme či nasekáme na kousky.
Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku osmažíme do zlatavé barvy. K cibuli přisypeme mletou papriku a po zpěnění ji ihned zalijeme trochou vody, aby nezhořkla - mletá paprika je na zhořknutí velmi náchylná.
Krok 3: Přidáme nakrájené maso, osolíme a pod pokličkou podusíme do změknutí. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho.
Krok 4: Šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme zbytkem vody. Pečlivě rozmícháme a provaříme. Do omáčky přidáme rajčatový protlak, utřený česnek (1-2 stroužky), zjemníme ji zakysanou smetanou a dobře provaříme.
Krok 5: Nakonec ji dosolíme, procedíme přes hustý cedník, vložíme zpět maso a vše společně ještě krátce podusíme.
Zveřejněno 26. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Moje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Nejnovější recepty
Sýrové placky
Přidáno před 1 hodinou
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 2 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 2 hodinami
Mleté kuřecí kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 12 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 13 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Indická čočka s batáty
micurka před 59 minutami
Celozrnné housky
Manik před 1 hodinou
Margot koláč s jablky
jestedka před 3 hodinami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 3 hodinami
Řepánky
Jitkazmecka před 3 hodinami
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 3 hodinami
Jablkový křen
cookamater před 3 hodinami
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 14 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 15 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 15 hodinami
Suroviny:
bůček vepřový,
cibule,
tuk,
paprika sušená sladká,
sůl,
voda,
mouka hladká,
protlak rajčatový,
česnek,
smetana zakysaná
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.