Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Perkelt, původní maďarský pokrm, je jakýmsi příbuzným guláši. Ideálně vyvážené poměry chutí masa, cibule a koření v tomto pokrmu nám dávají československé normy. Inspirujte se a připravte jej z vepřového bůčku.
Postup přípravy
Krok 1: Vepřový bůček opláchneme a poté maso nakrájíme či nasekáme na kousky.
Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku osmažíme do zlatavé barvy. K cibuli přisypeme mletou papriku a po zpěnění ji ihned zalijeme trochou vody, aby nezhořkla - mletá paprika je na zhořknutí velmi náchylná.
Krok 3: Přidáme nakrájené maso, osolíme a pod pokličkou podusíme do změknutí. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho.
Krok 4: Šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme zbytkem vody. Pečlivě rozmícháme a provaříme. Do omáčky přidáme rajčatový protlak, utřený česnek (1-2 stroužky), zjemníme ji zakysanou smetanou a dobře provaříme.
Krok 5: Nakonec ji dosolíme, procedíme přes hustý cedník, vložíme zpět maso a vše společně ještě krátce podusíme.
Zveřejněno 26. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Moje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Nejnovější recepty
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 6 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 7 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 9 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 10 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 11 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 40 minutami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 2 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 2 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 3 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 3 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 3 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 3 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 4 hodinami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 4 hodinami
Plněný Hermelín s pivní omáčkou a bramborem
Sahula před 4 hodinami
Suroviny:
bůček vepřový,
cibule,
tuk,
paprika sušená sladká,
sůl,
voda,
mouka hladká,
protlak rajčatový,
česnek,
smetana zakysaná
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.