Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Perkelt, původní maďarský pokrm, je jakýmsi příbuzným guláši. Ideálně vyvážené poměry chutí masa, cibule a koření v tomto pokrmu nám dávají československé normy. Inspirujte se a připravte jej z vepřového bůčku.
Postup přípravy
Krok 1: Vepřový bůček opláchneme a poté maso nakrájíme či nasekáme na kousky.
Krok 2: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku osmažíme do zlatavé barvy. K cibuli přisypeme mletou papriku a po zpěnění ji ihned zalijeme trochou vody, aby nezhořkla - mletá paprika je na zhořknutí velmi náchylná.
Krok 3: Přidáme nakrájené maso, osolíme a pod pokličkou podusíme do změknutí. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho.
Krok 4: Šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme zbytkem vody. Pečlivě rozmícháme a provaříme. Do omáčky přidáme rajčatový protlak, utřený česnek (1-2 stroužky), zjemníme ji zakysanou smetanou a dobře provaříme.
Krok 5: Nakonec ji dosolíme, procedíme přes hustý cedník, vložíme zpět maso a vše společně ještě krátce podusíme.
Zveřejněno 26. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Moje poznámka
Maďarský vepřový perkelt podle ČSN
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJQMZ
Nejnovější recepty
Ostružinový cheesecake
Přidáno před 6 minutami
Jablečný závin podle Míši Landové
Přidáno před 6 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Polévka z čerstvého zelí s houbami a bramborem
Přidáno 1. 8. 2025 13:27:32
Tvarohové nanuky
Přidáno 1. 8. 2025 08:02:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Výborné lasagne
honza.podhradsky@gmail.com před 33 minutami
Babiččiny blbouny
Jindra100 před 55 minutami
Těsto na pizzu
xLIONx před 1 hodinou
Špagety s mletým vepřovým masem
TH před 2 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
pa.zbo před 2 hodinami
Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
rybarka007 před 2 hodinami
Houby na kyselo
Nerea před 2 hodinami
Plátky panenky na másle
j-mart před 2 hodinami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Routeu před 3 hodinami
Pečené vepřové kotlety
Kykolka před 3 hodinami
Suroviny:
bůček vepřový,
cibule,
tuk,
paprika sušená sladká,
sůl,
voda,
mouka hladká,
protlak rajčatový,
česnek,
smetana zakysaná
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.