Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce Benedikt

Luxusní snídaňové jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí vašeho domova. Vejce Benedikt mají svůj původ ve Spojených státech a jedná se o pošírované vejce, podávané na opečené žemli se šunkou a přelité holandskou omáčkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ocet s bylinkami a pepřem svaříme na poloviční objem. Přecedíme a necháme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do mírného varu. Krok 2: V misce, kterou lze postavit na hrnec, metlou prošleháme žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šleháme je v páře do zhoustnutí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků. Krok 3: Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme a zopakujeme. Směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Krok 4: Přivedeme k varu asi 2 l vody se lžící octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku a necháme opatrně sklouznout do velmi mírně vroucí octové vody. Povaříme 2 minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjmeme děrovanou naběračkou. Zopakujeme se zbylými vejci. Krok 5: Žemle rozpůlíme a opečeme na sucho. Na každou polovinu žemle naneseme trochu holandské omáčky, položíme 2 listy salátu, nařasíme plátek šunky, položíme na něj vejce a všechno přelijeme holandskou omáčkou.

Zveřejněno 2. 5. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vejce Benedikt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v29GV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vejce Benedikt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v29GV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
ocet vinný bílý, pepř celý, žloutek, pažitka, máslo, sůl, šťáva citronová, pepř mletý, ocet vinný bílý, vejce, žemle, šunka, salát

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu