Vejce Benedikt
Luxusní snídaňové jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí vašeho domova. Vejce Benedikt mají svůj původ ve Spojených státech a jedná se o pošírované vejce, podávané na opečené žemli se šunkou a přelité holandskou omáčkou.
Postup přípravy
Krok 1: Ocet s bylinkami a pepřem svaříme na poloviční objem. Přecedíme a necháme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do mírného varu.
Krok 2: V misce, kterou lze postavit na hrnec, metlou prošleháme žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šleháme je v páře do zhoustnutí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.
Krok 3: Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme a zopakujeme. Směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Krok 4: Přivedeme k varu asi 2 l vody se lžící octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku a necháme opatrně sklouznout do velmi mírně vroucí octové vody. Povaříme 2 minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjmeme děrovanou naběračkou. Zopakujeme se zbylými vejci.
Krok 5: Žemle rozpůlíme a opečeme na sucho. Na každou polovinu žemle naneseme trochu holandské omáčky, položíme 2 listy salátu, nařasíme plátek šunky, položíme na něj vejce a všechno přelijeme holandskou omáčkou.
Zveřejněno 2. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vejce Benedikt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v29GV
Moje poznámka
Vejce Benedikt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v29GV
Nejnovější recepty
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 5 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 5 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 6 hodinami
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 20 minutami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 36 minutami
Pizza šneky
Kajkajak před 56 minutami
Mléčná polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 1 hodinou
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 1 hodinou
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 2 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 2 hodinami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 3 hodinami
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 3 hodinami
Suroviny:
ocet vinný bílý,
pepř celý,
žloutek,
pažitka,
máslo,
sůl,
šťáva citronová,
pepř mletý,
ocet vinný bílý,
vejce,
žemle,
šunka,
salát
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.